Junk Head



Tulevaisuuden maailmassa ihmiskunta on onnistunut geenimanipulaatiolla saavuttamaan lähes ikuisen elämän, mutta samalla menettänyt kyvyn lisääntyä. Ihmiset lähettävät tiedustelijan maan uumeniin etsimään elämän eliksiiriä, ja siellä tämä kohtaa aivan uudenlaisen yhdyskunnan outoja olentoja.

Junk Head on Takahide Horin ohjaama animaatio vuodelta 2021. Se pohjautuu Horin puolituntiseen lyhytelokuvaan Junk Head 1 vuodelta 2013.

Syy, miksi Yle Teema & Fem on ehkä paras televisiokanava ikinä: se näyttää elokuvia, joihin muilla kanavilla ei ikinä olisi pokkaa tai uskallusta. Eikä pelkästään vanhoja klassikoita, kuten parin viikon sisään näytetyt Linnut (1963) ja Psyko (1960) vaan myös vähemmälle huomiolle jääneitä kulttiklassikoita (tai tulevia sellaisia), kuten Junk Head. Hyvä puoli on tietysti myös se, ettei Ylen kanavilla ole mainoskatkoja.

Junk Head on oikeasti ihan pimeä elokuva. En tiedä, kuinka muutenkaan sitä voisi kuvailla. Se on groteski, toisinaan hervottoman hauska ja täynnä mustaa huumoria. Siinä on gorea, verta ja väkivaltaa dumpattuna yhteen aivan päättömän toiminnan ja karmivien hirviöiden kanssa. Teemojensa ja kuvastonsa vuoksi ikäraja K12 on vähintäänkin epäilyttävä. Toisinaan tuntuu, ettei Suomessa oikein osata elokuvia ikärajoittaa oikein. Elokuvat hyvin harvoin pelottavat minua, mutta tämä oli kyllä oikeasti aika karmiva. En näyttäisi Junk Headia kuusivuotiaalleni, vaikka hän on useita saman ikärajan elokuvia katsonutkin aika pienestä pitäen. Junk Head on selvästi ennemmin aikuiskatsojalle suunnattu toisin kuin saman ikärajan harmiton ja ei pelottava Painajainen ennen joulua (1993).

Ohjaaja Takahide Hori teki elokuvaansa lähes kaiken yksin. Hän ohjasi, käsikirjoitti, valaisi, lavasti, animoi, kuvasi, leikkasi, ääninäytteli ja sävelsi. Jo pelkästään se yksinään on kunnioitettava ja hatunnoston arvoinen suoritus - vielä, kun kyseessä on stop motion -animaatio. Aikaa elokuvan tekoon meni Horilta vain noin seitsemän vuotta. Ihailtavaa pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Ei onnistuisi ihan jokaiselta. Erityisesti, kun ottaa huomioon, ettei Horilla aiemman lyhytelokuvansa tehdessään ollut vielä minkäänlaista kokemusta elokuvien (tai animaatioiden) teosta.

Junk Headin ruskean- ja tummansävyinen värimaailma yhdessä hieman steamp punkia henkivän ympäristön kanssa huokuu dystopian meininkiä. Elokuvan kuluessa päähenkilö putoaa kerros kerrokselta syvemmälle maan uumeniin. Tulee hieman jopa mieleen Danten matka helvetin piirien halki Jumalaisen näytelmän (1321) ensimmäisessä osassa. Elokuvan suomennos on riemastuttavan hauska, vaikka alkuun aiheuttikin hieman epäuskoisia naurahduksia.

Junk Head on näyttävä elokuva. Visuaalisuus ja toiminta vievät kuitenkin tilaa tarinalta itseltään, joka loppujen lopuksi jää aika pinnalliseksi ja vaisuksi. Minulla meni pitkän aikaa ymmärtää, että tässä edes oli tarina, eikä se ollut vain päätöntä sekoilua. Ohjaaja Hori on itse sanonut Junk Headin olevan ensimmäinen osa trilogiaa, joten nähtäväksi jää, saako tarina jatkossa syvällisempiä piirteitä.




Junk Head

Ohjaus: Takahide Hori
Käsikirjoitus: Takahide Hori, oman lyhytelokuvansa pohjalta
Sävellys: Takahide Hori, Yoshiki Kondo
Tuotantomaa: Japani
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 101 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Takahide Hori - Parton, Alexandre, Francis, Julian ja 14 muuta hahmoa
Atsuko Miyake - Nico, lapset, nainen
Yuji Sugiyama - naispomot

Kommentit