18/31: Found footage - Unfriended



Nettikiusaamisen uhriksi joutunut Laura teki vuosi sitten itsemurhan. Nyt Lauran entisen ystävän Blairen ja hänen ystäviensä väliseen Skype-keskusteluun liittyy vieras käyttäjä, joka alkaa käyttäytyä oudosti. Pian ystävyksille käy selväksi, että Laura on palannut ja tahtoo kostaa kiusaajilleen pahimmalla mahdollisella tavalla.

Unfriended on Leo Gabriadzen ohjaama elokuva vuodelta 2014. Vuonna 2018 se sai itsenäisen jatko-osan, Unfriended: Dark Web.

Olen katsonut Unfriended: Dark Webin noin vuosi sitten ja silloin ajattelin sen olevan todella kiinnostava ja hyvin toteutettu konsepti. En tiennyt sen olevan sarjan toinen elokuva kuin vasta jälkeenpäin. Koska poikkeus vahvistaa säännön, tässä tapauksessa jatko-osa on minusta edeltäjäänsä parempi.

Unfriendedilla tuntuu kestävän aivan liian kauan käynnistyä kunnolla. Koko elokuva tapahtuu Blairen tietokoneen ruudulla ja on turhauttavaa katsella, kuinka hitaasti hän käyttää tietokonetta, availee ikkunoita ja kuinka monta kertaa kaverukset kirjautuvat ulos ja sisään samasta Skype-puhelusta. Alku kaipaisi runsaasti tiivistämistä, jottei tylsyys ajaisi katsojaa pois ensimmäisen noin puolen tunnin aikana, kun mitään ei tunnu kunnolla tapahtuvan.

Kun tapahtumat vihdoin alkavat, muuttuu elokuvakin paljon kiinnostavammaksi. Kokonaan tietokoneen ruudulla tapahtuva elokuva on hyvä idea, eikä nyt ainakaan äkkiseltään tule mieleen, että vastaavaa olisi ennen tehty. Monia muunlaisia found footage -elokuvia on kyllä tullut nähtyä, niin video- kuin valvontakameraankin kuvattuja, mutta Unfriended on jotakin uutta ja tuo raikkaan tuulahduksen genreen.

Näyttelijät ovat ihan kelvollisia, kukaan ei loista, mutta ei ole umpisurkeakaan. He tekevät roolinsa suhteellisen uskottavasti, vaikka joitakin ylilyöntejä tapahtuu. Hahmot kääntyvät toisiaan vastaan yllättävän nopeasti, mutta kai ne jenkit sitten vain oikeasti ovat noin dramaattisia.

Kauhuelokuvana Unfriended on ihan viihdyttävä pätkä. Tarinallisesti se ei tuo mitään uutta, mutta found footage -tekniikalla tehty elokuva, joka tapahtuu vain tietokoneen ruudulla, on jotakin sellaista, jota ei elokuvissa ole ennen ainakaan tässä mittakaavassa nähty.


Found footage on elokuvan kuvaustapa, jolla elokuva saadaan vaikuttamaan itse kuvatulta. Materiaali voidaan esittää joko kotivideona, valvontakameran nauhana tai, kuten Unfriendedin ja sen jatko-osan tapauksessa, nauhoitettuna tietokoneen ruutuna. Toisinaan koko elokuva saattaa olla kuvattuna found footage -tekniikalla, toisinaan vain osia elokuvasta. Erityisesti kauhuelokuvissa tämä on ollut suosittu tehokeino.

Found footage -elokuvan tunnetuimpia edustajia ovat muun muassa The Blair Witch Project (1999), Paranormal Activity (2007) ja REC (2007), jotka on kaikki täysin kuvattu tällä tekniikalla. Tunnetuin ja pahamaineisin esimerkki, jossa found footagea on käytetty tehokeinona tuomaan autenttisuutta, lienee kuitenkin Cannibal Holocaust (1980), joka oli niin aidon oloinen, että näyttelijöiden luultiin oikeasti tapetun elokuvaa kuvattaessa. Näyttelijät joutuivat saapumaan oikeuteen saakka todistamaan olevansa yhä hengissä.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan tämän tutkimuksen found footage -elokuvista ja niiden ääni-ilmaisusta.




Unfriended

Ohjaus: Leo Gabriadze
Käsikirjoitus: Nelson Greaves
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2014
Kesto: 83 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Shelley Henning - Blaire Lily
Moses Storm - Mitch Roussel
Renee Olstead - Jess Felton

Kommentit