Itse ilkimys 4



Grun perhe on kasvanut. Kun Grun entinen luokkatoveri Maxime le Mal uhkaa koko perhettä, on Grun, Lucyn, Margon, Edithin, Agnesin ja Gru juniorin muutettava Mayflowerin kaupunkiin ja omaksuttava itselleen valeidentiteetit. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, eikä naapurintyttö Poppy juuri helpota tilannetta. Samaan aikaan AVL yrittää kouluttaa kätyreistä huipputehokkaita aseita, mutta menestys on vaihtelevaa.

Itse ilkimys 4 on Chris Renaudin ohjaama animaatio vuodelta 2024. Se on jatko-osa aiemmille Itse ilkimys -sarjan elokuville, joista viimeisin Kätyrit: Grun tarina ilmestyi vuonna 2022.

Itse ilkimys 4 on ollut meillä kotona ehkä se vuoden odotetuin elokuva. Joten kun se tuli ensi-iltaan, oli se sitten tietysti heti päästävä lapsen kanssa katsomaan. Hän lähti elokuviin pukeutuneena omaksi suosikkihahmokseen - kuinkas muuten.

Elokuva tarjoaa useita kiinnostavia uusia hahmoja vanhojen tuttujen rinnalle. Mukana menossa ovat mukana Grun, Lucyn ja tyttöjen sekä kätyreiden lisäksi ainakin Silas Bebander sekä tohtori Nefario. Elokuvan lopulla olevassa kohtauksessa nähdään aiempien elokuvien pahiksia; Scarlett Overkill, Konnakuusikko, Vektori, El Macho ja Balthazar Bratt. Uusina tuttavuuksia katsoja pääsee tapaamaan muun muassa uudet naapurit, Prescottit, joiden tyttäreen Poppyyn pääsee tutustumaan syvemminkin. Eikä toki sovi unohtaa uusinta perheenjäsentä eli Gru junioria.

Uutena, mielenkiintoisena pääpahiksena esitellään Maxime le Mal, joka on luonut itsestään tuhoutumattoman Torakkamiehen. Itselleni tuli hänen muutoksestaan tahattomia mielleyhtymiä elokuvaan Kärpänen (1986) - oli siinä aivan varmasti samoja elementtejä, vaikka ei groteskiudessaan samalle tasolle ylläkään.

Itse ilkimys 4 on täynnä huumoria, joka toimii sekä aikuisiin että lapsiin. Toisinaan vitsit vain tuntuvat irrallisilta, eivätkä palvele tarinakokonaisuutta. Paras esimerkki tästä lienee täysin tarpeeton sivujuoni Lucyn uudesta työstä. Suomenkielinen dubbaus toimii ihan hyvin, vaikkakaan aina ei näyttelijöiden puheesta tahdo saada kunnolla selvää. Elokuvassa seurataan rinnakkain kahta eri juonta: toisessa Grun perheen uutta elämää ja toisessa kätyreiden koulutusta AVL:ssä. Suoraan sanottuna en olisi juuri jaksanut edes keskittyä kätyreiden puoleen tarinasta, sillä Grun osio oli paljon kiinnostavampi. Tarina ylipäätään on aika ennalta-arvattava, mutta niinhän tällaiset elokuvat aina ovat.

Itse ilkimys 4 on vauhdikas ja hauska kohellus, jossa riittää seurattavaa koko perheelle. Uusista hahmoista erityisesti Poppy on kiinnostava, vaikka alkuun olinkin aika epäileväinen hänen suhteensa, enkä hänestä pitänyt. Margo, Edith ja Agnes ovat omat tutut itsensä ja perheen uusin tulokas on syötävän suloinen. Elokuva ylipäätään on hyvä ja toimiva lisäys Itse ilkimys -sarjaan ja pidin tästä paljon enemmän kuin Kätyrit: Grun tarinasta.


Kahdeksanvuotiaan arvio: "Hauska. Kauppajuttu oli paras, kun se täti jahtasi niitä."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 8. Elokuvassa jollain on persoonallinen kampaus




Itse ilkimys 4 | Despicable Me 4

Ohjaus: Chris Renaud
Käsikirjoitus: Mike White ja Ken Daurio
Sävellys: Heitor Pereira ja Pharrell Williams
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2024
Kesto: 95 min
Ikäraja: K7
Äänirooleissa:
Steve Carell / Ville Haapasalo - Gru
Kristen Wiig / Katja Aakkula - Lucy

Kommentit