Jumanji



Vuonna 1969 12-vuotias Alan Parrish löytää sata vuotta sitten maan uumeniin haudatun pelin ja alkaa pelata sitä. Peli imee Alanin sisäänsä ja 26 vuotta myöhemmin Parrishien kotitaloon muuttaneet sisarukset Judy ja Peter löytävät rummuttavaa ääntä pitävän pelilaudan ullakolta. Pelin edetessä se vapauttaa sisuksistaan mitä erilaisempia vaaroja, jotka eivät poistu ennen kuin se pelataan loppuun.

Jumanji on Joe Johnstonin ohjaama elokuva vuodelta 1995. Se perustuu Chris Van Allsburgin kirjoittamaan samannimiseen romaaniin vuodelta 1981. Myöhemmin elokuva on saanut kaksi jatko-osaa, Jumanji: Welcome to the Jungle (2017) ja Jumanji: The Next Level (2019). Ensimmäisessä elokuvassa mainitaan nimeltä Alan Parrish, toisessa on pienessä roolissa Judyn ja Peterin täti Nora. Vuonna 2005 sai myös ensi-iltansa elokuva Zathura - avaruusseikkailu, jolla on sama idea kuin Jumanjilla ja perustuu myös Van Allsburgin kirjaan.

Jumanji on elokuva, joka on pelottanut minua enemmän kuin mikään muu elokuva koskaan. Sitä ihmiset aina puhuvat vähän vitsillä, että tämä elokuva tai tämä kohtaus on traumatisoinut heidät, mutta ollessani kuusivuotias Jumanji kirjaimellisesti aiheutti minulle trauman. Aloin sen katsomisen jälkeen pelätä pimeää ja näin painajaisia elokuvasta vielä monta vuotta jälkeenpäin. Ja kyseessä kuitenkin on K11-ikärajalla varustettu seikkailuelokuva. Ennen Jumanjin katsomista minulle ei ollut koskaan ollut nukkumisvaikeuksia. Jumanjin katsomisen jälkeen, minulla ei muuta ollutkaan kuin nukkumisvaikeuksia. Kirjoitin aiheesta viime syksynä blogissa pohtiessani, mikä kauhussa kiehtoo.

Tästä syystä minulle on Jumanjiin aika ristiriitainen suhtautuminen. Tavallaan pidän siitä ja sillä on ollut aika merkittävä rooli omassa elämässäni. Tavallaan taas ahdistun sen katsomisesta joka kerta - siis minä, joka pystyn katsomaan minkä tahansa kauhuelokuvan yksin keskellä yötä pimeässä huoneessa! Olen siis toki katsonut Jumanjin useampaan kertaan, tosin tuon traumatisoivan illan jälkeen seuraavan kerran vasta viisi tai kuusi vuotta myöhemmin.

Ja onhan Jumanji nyt oikeastikin aika pelottava tai edes jännittävä. Ainakin pienelle lapselle. Ainakin, jos kyseinen lapsi on herkkä. Eikä asiaa toki auta lainkaan, että kaikki erikoistehosteet ovat niin aidonoloisia. Sekä erikoisefektit että viidakon asukit ovat, jos nyt eivät koko aikaa täysin uskottavia, niin ainakin todella hyvin tehtyjä, kun ottaa huomioon ajan, jolloin elokuva on tehty. Elokuvassa on käytetty CGI:tä, animaatiota sekä animatronics-nukkeja ja oikeastaan vain jälkimmäisenä mainitut ovat niitä, jotka eivät onnistu vakuuttamaan aitoudellaan. Enkä sitä toki itse odotakaan.

Robin Williams liidaa elokuvaa aikuisena Alan Parrishina. Elokuvan alkukohtauksessa Alanin isä sanoo pojalleen, että tämän on kohdattava omat pelkonsa. Pelkojen kohtaaminen nouseekin elokuvan keskeiseksi teemaksi. Lapsi-Alanin täytyy kohdata silmästä silmään omat kiusaajansa sekä isänsä ja aikuisen Alanin salametsästäjä Van Pelt. Tätä alleviivaa vielä se, että sekä Alanin isää että Van Peltiä näyttelee Jonathan Hyde. Alanin lapsuusaikaista ihastusta, Sarah Whittlea, aikuisena näyttelee Bonnie Hunt. Judyn ja Peterin roolissa nähdään Kirsten Dunst ja Bradley Pierce. Päänelikko täydentää hyvin toisiaan ja kannattelee elokuvan tarinaa yhteistyössä.

Jumanjin tarina on hieman itseään toistava, mutta siitä huolimatta sekä viihdyttävä että jännittävä (ja pelottava). Se on uskottavasti tehty aina erikoisefektejä myöten ja näyttelijät hoitavat oman tonttinsa paremmin kuin hyvin. Jumanji on tarina omien pelkojensa kohtaamisesta sekä niiden voittamisesta. "Pelkoa ei tarvitse hävetä", toteaakin Alan elokuvan aikana.


Kahdeksanvuotiaan arvio: "Hauska ja jännittävä. Se eläinlauma oli hassu."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 26. Elokuvassa on ajankulumontaasi




Jumanji

Ohjaus: Joe Johnston
Käsikirjoitus: Greg Taylor, Jonathan Hensleigh ja Jim Strain, Chris Van Allsburgin romaanin pohjalta
Sävellys: James Horner
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1995
Kesto: 104 min
Ikäraja: K11
Päärooleissa:
Robin Williams - Alan Parrish
Bonnie Hunt - Sarah Whittle
Kirsten Dunst - Judy Shepherd
Bradley Pierce - Peter Shepherd
Jonathan Hyde - Sam Parrish / Van Pelt

Kommentit