Usherin talon tuho



Usherin suvun patriarkka Roderick Usher kutsuu syyttäjä Auguste Dupinin lapsuudenkotiinsa, sillä on omien sanojensa mukaan valmis vihdoin tunnustamaan kaiken, josta Dupin on jo vuosikausien ajan yrittänyt saada hänet ja hänen yhtiönsä kiinni. Silminnähden ahdistunut Roderick kertoo uskomattoman tarinan menneisyydestä sekä tapahtumista, jotka ovat viime aikoina johtaneet hänen kuuden aikuisen lapsensa kuolemaan.

Usherin talon tuho on Mike Flanaganin luoma sarja vuodelta 2023. Se perustuu hyvin löyhästi Edgard Allan Poen samannimiseen novelliin vuodelta 1839.

Vaikka sarja onkin saanut nimensä Usherin talon tuholta, se on inspiroitunut useista Poen teksteistä, kuten Punaisen surman naamionäytelmä (1842), Musta kissa (1843), Kuilu ja heiluri (1842), Tynnyrillinen Amontilladoa (1846) sekä Kielivä sydän (1843).

Roderick Usherin kaikkien lasten (sekä sen ainoan lapsenlapsen) nimet on otettu Poen teoksista, Roderickin ensimmäinen vaimo on nimeltään Annabel Lee, kuten Poen samannimisessä runossa (1849) ja perheen lakimiehen nimi on Arthur Pym, kuten päähenkilön nimi Poen ainoaksi jääneessä romaanissa Arthur Gordon Pymin selonteko (1838). Roderickin nuorin lapsi on nimeltään Prospero (päähenkilö Punaisen surman naamionäytelmässä), mutta häntä kutsutaan nimellä Perry, joka oli sukunimi, jota Poe käytti armeijassa. Roderickin nuoruuden suurin vihollinen on Rufus Grisfold, joka puolestaan oli Edgar Allan Poen tosielämän kilpailija. Roderick itse sekä siskonsa Madeline ovat tietenkin suoraan Usherin talon tuhosta.

Ensimmäistä ja viimeistä lukuun ottamatta kaikki jaksot on nimetty jonkin Poen novellin mukaan. Ensimmäinen jakso on nimeltään Kolkko keskiyö. Englanniksi jakson nimi on A Midnight Dreary ja se on lähtöisin Poen kuuluisimman runon Korppi (1845) ensimmäisestä säkeestä. Viimeisen jakson nimi on Korppi. Kuoleman sanansaattaja korppi muutoinkin vilahtaa ruudulla useaan otteeseen.

Edgar Allan Poen tuotanto on minulle hyvin tuttua, vaikkakaan aivan kaikkea en ole häneltäkään lukenut. Tarpeeksi paljon kuitenkin tunnistaakseni sarjasta Poen tarinoista tuttua kuvastoa, kuten elävältä hautaamista, sekä ennakoidakseni tulevia tapahtumia. Yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota ja jos tuntee Poen tekstejä, voi jo pelkästään jakson nimen perusteella hieman ennustella hahmojen kuolintapaa tai ainakin kuoleman olosuhteita. Monia tulevia tapahtumia ennakoidaan jopa useampaan kertaan, mutta Poen tekstejä tuntemattomille ennakoinnit eivät välttämättä aukea samalla tapaa tai ollenkaan.

Vaikka jaksot käyvätkin hieman itseään toistaviksi, sillä ne aika lailla seuraavat samaa kaavaa, kykenee onnistunut käsikirjoitus silti pitämään jännitystä yllä ja katsojan otteessaan. Jo heti ensimmäisen jakson alussa käy selväksi, mitkä hahmot ovat kuolleet, joten sen suhteen ei tarvitse jännittää, eikä edellä mainituista syistä myöskään juuri sitä kuolintapaa. Tarina kulkee kolmessa eri kerroksessa, joista ensimmäinen seuraa Roderickin kertomusta menneisyydestä. Toinen kertoo Roderickin ja Madelinen nuoruudesta ja kuinka he nostivat sukunsa kukoistukseen. Kolmas kertoo siitä, kuinka Usherin suku sitten lähti tuhoutumaan. Eri aikakaudet limittyvät hyvin toistensa sekaan, eikä missään kohtaa käy epäselväksi, missä ajassa nyt liikutaan.

Sarjasta on hyvin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, löytää yhtäkään miellyttävää hahmoa. Roderick sekä koko Usherin suku ovat eläneet koko elämänsä muista juuri välittämättä ja haalien kokoon vain mahdollisimman paljon omaisuutta. Roderickin roolissa nähdään Bruce Greenwood, joka on suoraan sanottuna täydellinen valinta suvun patriarkaksi. Toisinaan häntä kohtaan onnistuu jopa tuntemaan sääliä, niin vakuuttavaa työtä hän tekee, vaikka hahmo aika epämiellyttävä onkin. Greenwood näyttelijänä pitää kokonaisuutta kasassa ja on silläkin tavoin tärkeässä, ratkaisevassa osassa. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Mary McDonnell Roderickin sisko Madelinena, Carl Lumbly syyttäjä Auguste Dupinina, Mark Hamill suvun lakimies Arthur Pyminä sekä Carla Gugino mystisenä Vernana. Verna on muuten on anagrammi sanasta raven, korppi, ja erään Vernan käyttämän identiteetin sukunimi on Clemm - sama kuin Poen vaimolla, avioon astuessaan vain 13-vuotiaalla Virginialla, joka menehtyi tuberkuloosiin vuonna 1847. Poe menehtyi vain kaksi vuotta vaimonsa jälkeen.

Visuaalisesti näyttävä Usherin talon tuho on hyvin kiehtova sarja, jonka katsomisessa kesti itselläni vain kaksi päivää. Olisi kestänyt vain yksi, jos en olisi ollut liian väsynyt. Se pitelee hyvin otteessaan ennalta-arvattavuudestaan huolimatta. Tosin jos ei millään tavoin tunne Poen kirjallisia tuotoksia, silloin varmasti onnistuu kokemaan edes jonkinlaisia yllätyksiä. Loppukliimaksia ovat monet kritisoineet, mutta se on otettu suoraan Poen novellista Usherin talon tuho.




Usherin talon tuho | The Fall of the House of Usher

Luoja: Mike Flanagan
Ohjaus: Mike Flanagan ja Michael Fimognari
Sävellys: The Newton Brothers
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2023
Jaksoja: 8
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Bruce Greenwood - Roderick Usher
Carla Gugino - Verna
Carl Lumbly - C. Auguste Dupin
Mary McDonnell - Madeline Usher
Mark Hamill - Arthur Pym

Kommentit