Uinu, uinu lemmikkini 2



Näyttelijä-äitinsä kuoleman jälkeen Jeff muuttaa isänsä kanssa pieneen kaupunkiin nimeltä Ludlow. Jeffiä kiusataan koulussa, mutta hän saa ystävän myös ulkopuolisesta Drew'sta. Drew'lla on Zowie-niminen koira, jonka pojan väkivaltainen isäpuoli ampuu hengiltä. Zowieta sureva Drew pyytää Jeffiltä apua haudatakseen koiransa lemmikkien hautausmaan taakse, jossa legendan mukaan kuolleet nousevat haudoistaan.

Uinu, uinu lemmikkini 2 on Mary Lambertin ohjaama elokuva vuodelta 1992. Se on jatko-osa vuoden 1989 elokuvalle Uinu, uinu lemmikkini, joka pohjautuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin vuodelta 1983.

Ensimmäisen elokuvan menestyksen siivittämänä tuotantoyhtiö Paramount alkoi suunnitella sille jatko-osaa. Molemmat elokuvat ohjannut Mary Lambert olisi tahtonut tehdä suoran jatko-osan, jonka keskiössä olisi Creedin perheen Ellie-tytär. Tuotantoyhtiö ei kuitenkaan pitänyt ajatuksesta, että pääosassa olisi teinityttö, sillä ei uskonut sellaisen elokuvan tuovan katsojia. Tästä syystä Uinu, uinu lemmikkini 2 on oma, itsenäinen tarinansa, jonka voi katsoa, vaikkei ensimmäisestä elokuvasta (tai Kingin kirjasta) tietäisi yhtään mitään, sillä sen tapahtumat mainitaan vain muutamalla lauseella yhdessä kohtauksessa. Creedien talo toki myös nähdään pariin otteeseen.

Uinu, uinu lemmikkini 2 kärsii samasta ongelmasta, josta niin monet jatko-osat, jotka on vain nopeasti kyhätty kokoon ensimmäisen elokuvan menestyksen jälkeen. Sen tarina on nimittäin huono ja käsikirjoitus ontuu pahasti. Käsikirjoituksen puutteita onkin sitten paikkailtu tuomalla ruudulle enemmän gorea ja väkivaltaa, mikä ei suoraan sanottuna ole se toimivin ratkaisu. Nekin paukut kun olisi voinut käyttää käsikirjoituksen parantamiseen, sillä potentiaalia sillä kyllä olisi. Kaikkein mieluiten olisin toki nähnyt Mary Lambertin alkuperäisideasta elokuvan. Nyt Ellie Creedin kohtalo on muuttunut vain kummitusjutuksi, jota lapset kertovat toisilleen nuotiolla Halloween-yönä.

Elokuva voi toimia paremmin itsenäisenä kokonaisuutena, mutta kun ottaa huomioon ensimmäisen elokuvan, on se täynnä juoniaukkoja. Esimerkiksi ensimmäisen elokuvan lopussa palanut Creedien talo on kummasti edelleen pystyssä ja täysin vahingoittumaton. Lemmikkien hautausmaalle pääseekin yhtäkkiä kävellen kymmenessä sekunnissa, kun sekä elokuvassa että kirjassa sinne on huomattavasti pidempi (jopa tunnin?) kävelymatka.

Kaikki asiat eivät toimi myöskään omassa kontekstissaan. Mietin monta kertaa, kuinka kuolleiden veri voi vuotaa, jos näiden sydänkään ei lyö ja pidä verenkiertoa yllä. Eräällä haudasta palaavalla hahmolla ei myöskään ole jälkiä, jotka tällä oli kuollessaan, vaikka kaikilla muilla on. Ludlow'n entinen eläinlääkäri on myös ihan sekaisin, eikä suostu vastaamaan Jeffin isän kysymyksiin vaan nauraa vain.

Näyttelijät eivät ole kauhean hyviä paria poikkeusta lukuun ottamatta. Jeffiä näyttelevä Edward Furlong suoriutuu roolistaan ihan tyylikkäästi, mutta koko elokuvan kiinnostavin näyttelijä on kuitenkin Clancy Brown, joka näyttelee Drew'n väkivaltaista isäpuolta Gusia. Brown tekee oikein herkullisen roolin mielipuolena ja vetää roolinsa niin pitkälle ja yli, että sitä on välillä vaikea ottaa tosissaan. Samaan aikaan hän kuitenkin osaa olla myös pelottavan vakuuttava. Brown oli vuonna 1993 ehdolla parhaan miessivuosan Fangoria Chainsaw Awardsiin (kauhuelokuvien palkintogaala), mutta hävisi kategoriassaan Anthony Hopkinsille elokuvasta Bram Stokerin Dracula (1992), jossa Hopkins näytteli Abraham van Helsingiä.

Uinu, uinu lemmikkini 2 on ihan viihdyttävä kokonaisuus, vaikkei tarinallisesti ja tunnelmaltaan pääse lähellekään ensimmäisen elokuvan hienoutta. Hahmot jäävät aika ohuiksi ja tekevät käsittämättömän typeriä asioita pitkin elokuvaa. Lopussa nähtävä bodyhorroria sisältävä kohtaus on toteutettu tavalla, joka tuo mieleen David Cronenbergin elokuvat.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 40. Elokuva sijoittuu syksyyn




Uinu, uinu lemmikkini 2 | Pet Sematary 2

Ohjaus: Mary Lambert
Käsikirjoitus: Richard Outten
Sävellys: Mark Governor
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1992
Kesto: 96 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Edward Furlong - Jeff Matthews
Jason McGuire - Drew Gilbert
Anthony Edwards - Chase Matthews
Clancy Brown - Gus Gilbert

Kommentit