Ring 2



Kuusi kuukautta sen jälkeen, kun toimittaja Rachel Keller ratkaisi tappavan videonauhan mysteerin, on Rachel yhdessä poikansa Aidanin kanssa muuttanut uudelle paikkakunnalle aloittaakseen alusta. Pian löytyy kuitenkin television eteen kuollut teinipoika, ja Rachel ymmärtää, että Samara on seurannut heitä. Aidan alkaa nähdä painajaisia ja Rachelista tuntuu, että kuollut pikkutyttö yrittää vallata Aidanin kehon itselleen.

The Ring 2 on Hideo Nakatan ohjaama elokuva vuodelta 2005. Se on jatko-osa vuoden 2002 elokuvalle The Ring, joka puolestaan on uudelleenfilmatisointi elokuvasta Ringu vuodelta 1998. Ringu pohjautuu Koji Suzukin samannimiseen romaaniin. Hideo Nakata toimi myös alkuperäisen Ringun ohjaajana.

Koska Ringit kuuluvat suosikkikauhuelokuvasarjoihini, minun on todella vaikeaa kirjoittaa tästä ja suhtautua elokuvaan kriittisesti. Yritän nyt kuitenkin parhaani. Edellisestä katsomiskerrasta on jo joitakin vuosia ja kyllä voin suoraan sanoa, että aika on kullannut muistot. Vaikka toki pidän tästä elokuvasta edelleen todella paljon.

Ring 2 on tunnelmallisesti aika erilainen kuin ensimmäinen elokuva. Se voi toki johtua ihan vain jo ohjaajankin vaihtumisesta, käsikirjoittaja kuitenkin on pysynyt samana. Elokuva on enemmän draamapainotteinen, kuten oman muistikuvani mukaan myös alkuperäiset, Nakatan ohjaamat japanilaiset Ringut ovat. Tai ainakin esiosa Ringu 0: Bāsudei (2000) on. Se toki ei ole Nakatan ohjaama. Itseni on vaikea löytää tästä elokuvasta juuri mitään pelottavaa, kun The Ringissä jo pelkkä tunnelma luo ahdistusta.

Elokuvassa absurdeja asioita tapahtuu ilman kunnollista selitystä. Se tosin ei itseäni juuri häiritse, koska aika usein kauhuelokuvissa niin käy. Ja samaa sanottiin myös The Ringistä, mutta kyllä vain lopussa kaikki nivoutui yhteen. Tässä kertaa tosin niin ei käy ja jotkut asiat eivät koskaan saa selitystä. Kuten vaikka se, mistä syystä Samara päätti seurata juuri Rachelia ja Aidania ja ottaa haltuunsa Aidanin kehon. Muutoin Samaran menneisyydestä saadaan tietää paljon lisää, ja Rachel tapaa jopa Samaran biologisen äidin, Evelynin, jota näyttelee kauhuikoni Sissy Spacek.

Edellisestä osasta tuttuja hahmoja ei Rachelin, Aidanin ja Samaran lisäksi nähdä. Naomi Watts tavoittaa Rachelin persoonallisuuden ja asenteen hyvin uudestaankin, mutta David Dorfmanin esittämä Aidan on selvästi kyllä ikääntynyt enemmän kuin kuusi kuukautta. Ei kuitenkaan niin paljon, että hänet olisi pistetty jatko-osasta pihalle - toisin kuin The Ringissä Samaraa näytelleelle Daveigh Chaselle kävi. Chasen korvaa Kelly Stables. Rachelin uutena työkaverina Maxina nähdään Simon Baker, jonka vuoksi tätä elokuvaa tuli teini-ikäisenä katsottua aivan liikaa.

Ring 2 on ihan mielenkiintoinen jatko ensimmäisen elokuvan tarinalle. Se tuo lisää syvyyttä myyttiin, vaikka toisinaan kaikki asiat eivät ihan käykään järkeen. Suurimmaksi osaksi tästä voi varmasti syyttää tuotantoyhtiötä, joka pakotti ohjaajan uudellenfilmaamaan kohtauksia, muuttamaan niitä sekä poistamaan tarinan kannalta tärkeitä kohtauksia. Ohjaaja Nakata oli jossakin vaiheessa jo valmis lyömään hanskat tiskiin ja vannoi, ettei enää koskaan tekisi elokuvaa Yhdysvalloissa.

Cgi-peurat ovat jo parhaat päivänsä nähneet, mutta muutoin erikoistehosteet ovat hyvin toimivia, vaikka elokuva itsessään toisinaan saakin jopa tahattoman koomisia piirteitä. Musiikki seuraa hyvin ensimmäisen osan säveltäneen Hans Zimmerin jäljillä. Elokuvien The Ring ja Ring 2 väliin sijoittuu lyhytelokuva Rings (2005), joka kannattaa katsoa ennen kakkososaa, sillä kakkonen jatkaa suoraan siitä, mihin Rings jää.


Triviaa: Elokuvan kulisseissa sattui joitakin kummallisia asioita, kuten seitsemäntenä (!!) kuvauspäivänä toimistossa tulvi vesiputken haljettua ja myöhemmin parikymmenlitrainen vesikannu räjähti keittiössä ilman mitään syytä aiheuttaen uuden tulvan. Kuvauspaikan ympäristössä myös pyöri peuroja, mikä on melkoinen yhteensattuma liittyen elokuvassa nähtävään peurojen hyökkäykseen.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 5. Elokuvassa lainataan




Ring 2 | The Ring Two

Ohjaus: Hideo Nakata
Käsikirjoitus: Ehren Kruger
Sävellys: Martin Tillman, Henning Lohner
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2005
Kesto: 105 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Naomi Watts - Rachel Keller
David Dorfman - Aidan Keller
Simon Baker - Max Rourke

Kommentit