20/31: Esiosa - Ringu 0: Bāsudei



19-vuotias Sadako Yamamura on liittynyt teatteriseurueeseen. Hänelle on annettu rooli sijaisnäyttelijänä, mutta kun roolin varsinainen esittäjä äkillisesti kuolee, saa Sadako itselleen naispääosan. Muut näyttelijät eivät juuri ole mielissään, sillä pitävät Sadakoa kummallisena ja epäilyttävänä. Kun näytelmän ohjaaja sitten löytyy kuolleena, kääntyvät epäilykset välittömästi Sadakon puoleen.

Ringu 0: Bāsudei on Norio Tsurutan ohjaama elokuva vuodelta 2000. Se on esiosa elokuville Ringu (1998) ja Ringu 2 (1999) ja pohjautuu Koji Suzukin novelliin Lemon Heart vuodelta 1999.

Ring-sarja on yksi suosikeistani kauhuelokuvasarjoissa, joten näitä elokuvia on tullut katsottua joskus paljonkin. Mutta syystä tai toisesta Bāsudei on aina jäänyt hieman vieraammaksi, joten nyt onneksi tuli hyvä tekosyy katsoa se pitkästä aikaa. Siis edelliskerrasta on oikeasti varmaan yli kymmenen vuotta ja muistikuvat elokuvasta hyvin hatarat.

Bāsudei ei missään nimessä ole millään muotoa pelottava elokuva. Aiemmat elokuvasarjan osat ovat monin verroin pelottavampia, tämä on enemmänkin genreltään draamaa - vain pienellä twistillä kauhua. Tai näin ainakin itse Bāsudein näen. Vasta aivan elokuvan lopussa alkaa löytyä hieman kauhun elementtejä, eikä niitäkään ole paljoa.

Näytteleminen ei ole niin dramaattista ylinäyttelemistä kuin joissakin aiemmin katsomissani japanilaisissa elokuvissa. Erityisesti Battle Royale II: Requiem (2003) muistuu mieleen, sillä siinä ylinäytteleminen alkoi jopa häiritä omaa katsomiskokemusta. Bāsudein näyttelijät tekevät työnsä varmuudella ja mieleen jäävät parhaiten Sadakoa näyttelevä Yukie Nakama sekä Seiichi Tanabe, jonka rooli on Sadakosta kiinnostunut nuori mies nimeltä Hiroshi Toyama. Kaksikon välinen kanssakäyminen on luontevaa, vaikka tuntuukin, että aivan liian nopeasti he jo tunnustavat rakkautta toisilleen.

Tuntui myös hieman oudolta, että välittömästi, kun jotakin outoa tapahtui, Sadakoa heti epäiltiin ja syytettiin. Vaikka oikeastaan siihen ei ollut mitään syytä, muuta kuin että hän oli porukasta ulkopuolinen. En edes löytänyt syytä, miksi kenenkään olisi pitänyt pelätä häntä. Ilmeisesti myös Japanissa usko yliluonnolliseen on vahvempi, sillä jossakin toisessa maassa tehdyssä elokuvassa hahmot olisivat ensin yrittäneet selittää outoja tapahtumia loogisesti ja järjellä ennen kuin taipuisivat uskomaan, että asioiden takana ovat yliluonnolliset voimat. Hetken aikaa luulin Bāsudein ottavan samankaltaisen suunnan kuin Carrie (1976), mutta sitä ei onneksi tapahtunut, vaikka viitteitä sellaiseen kyllä oli.

Bāsudei on hyvä lisä Ring-elokuvien sarjaan. Se kertoo lisää Sadakon taustoista, vaikkakaan ei suoranaisesti ole kauhuelokuva vaan ennemmin draamaa. Sadako/Samara on yksi omista suosikeistani kauhuelokuvien antagonisteista, joten siitäkin syystä oli kyllä hyvä pitkästä aikaa katsoa tämä elokuva, sillä en muistanut siitä oikeastaan mitään. Bāsudei on hyvin tehty kokonaisuus, joka kyllä kauhun puutteestaankin huolimatta osaa pitää otteessaan.




Ringu 0: Bāsudei

Ohjaus: Norio Tsuruta
Käsikirjoitus: Hiroshi Takahashi, Koji Suzukin novellin pohjalta
Sävellys: Shinichiro Ogata
Tuotantomaa: Japani
Julkaisuvuosi: 2000
Kesto: 98 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Yukie Nakama - Sadako Yamamura
Seiichi Tanabe - Hiroshi Toyama

Kommentit