4/31: Hirviökauhu - Jeepers Creepers



Sisarukset Trish ja Darry ovat matkalla yliopistolta kotiin, kun rekka yrittää suistaa heidän autonsa tieltä. Myöhemmin he kohtaavat saman rekan, jonka kuljettaja näyttää heittävän verisiä ruumissäkkejä viemäriin.  Rekka lähtee jahtaamaan heitä ja tällä kertaa saa heidät ajettua ulos tieltä. Trish ja Darry palaavat tutkimaan näkemäänsä viermäriputkea ja Darry vahingossa putoaa sen pohjalle. Darry löytää tien takaisin ylös, ja kaksikko jo uskoo pääsevänsä jatkamaan matkaa, mutta pian käy hyvin selväksi, että jokin on heidän kannoillaan. Eikä se jokin luovuta ennen kuin on saanut heidät.

Jeepers Creepers on Victor Salvan ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2001. Vaikka ohjaaja ei sitä itse olekaan myöntänyt, elokuvalla on useita yhtäläisyyksiä Dennis DePuen tapauksen kanssa.

Olin etukäteen kuullut Jeepers Creepersistä paljon hyviä asioita (toki myös huonojakin), joten oikeastaan odotin tätä aika paljon. Päällimmäinen tunne elokuvan katsomisen jälkeen oli kuitenkin suuri pettymys.

Jeepers Creepers alkaa ihan lupaavasti ja tunnelma on pahaenteinen, mutta jossakin kohtaa, noin puolivälin paikkeilla, se sitten vain lässähtää. Siinä kohtaa tunnelman pitäisi vain tiivistyä entisestään, mutta valitettavasti Jeepers Creepers ei siihen kykene. Elokuvaa ei ole mitenkään erityisen hyvin tai kiinnostavasti kirjoitettu ja tiivistääkin sitä voisi aika runsaasti ilman, että tarina itsessään kärsisi siitä millään lailla.

Jeepers Creepers on täynnä kauhuelokuvien kliseitä ja vaikka se toisinaan yrittääkin johtaa katsojaansa harhaan, tekee sen niin ilmiselvästi, että siihen ansaan on vaikea langeta. Loppu tuntuu melkoiselta antikliimaksilta ja oma reaktio elokuvan päätyttyä oli lähinnä, että tässäkö tämä nyt oli. En jaksanut edes välittää hahmojen kohtalosta, sillä en onnistunut löytämään heistä mitään samaistuttavaa. Heidät oli kirjoitettu huonosti, eikä ajoittainen ylinäytteleminen auttanut asiaa lainkaan.

Erikoisefektit ja stuntit on toteutettu hyvin ja toimivat suurimmaksi osaksi oikein kivasti. Pidin elokuvan maskeerauksista, vaikka mörön olisin mieluummin pitänyt kasvottomana. Hyvin usein se "kasvoton, näkymätön" vastustaja on paljon pelottavampi kuin konkreettinen ja nähty.

Päärooleissa Trishina ja Darryna nähdään Gina Philips ja Justin Long. He ovat ihan hyviä rooleissaan, mutta etenkin Long sortuu paljon ylinäyttelemään. Sen voi toki pistää nuoruuden ja kokemattomuuden piikkiin, sillä myöhemmissä elokuvissaan hän osaa olla huomattavasti uskottavampi.

Jeepers Creepers oli elokuva, jolta odotin enemmän, joka lupaili alussa paljon enemmän. Loppujen lopuksi onnistuin lähinnä vain pitkästyttämään itseni ja kiinnostumaan elokuvaa katsoessani kaikesta muusta paitsi elokuvasta itsestään. Tuskin tulee jatko-osia katsottua tai tätäkään toistamiseen.


Hirviökauhu on kauhun alagenre, jossa pelkoa aiheuttavana elementtinä toimivat erilaiset hirviöt. Hirviö voi olla oikea eläin, kuten jättiläiskäärme tai hämähäkki tai fiktiivinen hirviö kuten vaikkapa Mustan laguunin hirviö. Erilaiset vampyyri-, ihmissusi-, avaruusolento- ja zombielokuvat menevät myös hirviökauhun alle. Tunnetuimpia lajityypin edustajia ovat muun muassa Frankenstein (1931), Godzilla (1954) ja Alien (1979).




Jeepers Creepers

Ohjaus ja käsikirjoitus: Victor Salva
Sävellys: Bennett Salvay
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Saksa
Julkaisuvuosi: 2001
Kesto: 91 min
Ikäraja:
Päärooleissa:
Gina Philips - Trish Jenner
Justin Long - Darry Jenner

Kommentit