12/31: Animaatio - Frankenweenie



Victor Frankensteinin rakas Sparky-koira juoksee pallon perässä auton alle. Surun murtama Victor suuntaan kaiken energiansa koulun luonnontiedeprojektiin. Sähköä käyttäen hän herättää Sparkyn takaisin henkiin, mutta kuolleista palannut koira aiheuttaa pelkoa ja jopa raivoa naapurustossa.

Frankenweenie on Tim Burtonin ohjaama stop motion -animaatio vuodelta 2012. Se perustuu Burtonin samannimiseen lyhytelokuvaan vuodelta 1984, joka puolestaan pohjautuu Mary Shelleyn romaaniin Frankenstein vuodelta 1818.

Frankenweenie on täynnä erityisesti vuoden 1931 Frankensteinista tuttuja elementtejä, muun muassa ihmisiä soihtujen ja talikoiden kanssa jahtaamassa "hirviötä" sekä lopussa nähtävä tuulimylly. Frankenstein-elokuvan tarinaa se mukailee melko lailla, omilla twisteillään tietenkin. Alkuperäinen Frankenweenie oli aikoinaan nuoren, aloittelevan ohjaajan toinen ohjaustyö.

Frankenweenie ei ainoastaan ole pastissi Frankensteinista vaan siinä on viittauksia myös muihin populaarikulttuurin (tai ikonisiin kauhuelokuvien) hahmoihin. Esimerkiksi Victorin vanhemmat katsovat televisiosta vuoden 1958 elokuvaa Pimeyden prinssi (myös nimellä Dracula), jonka pääosassa on Christopher Lee. Victorin luonnontieteiden opettaja näyttää hyvin paljon ohjaaja Burtonin lapsuuden ikonilta, Vincent Pricelta, joka myöhemmin myös teki Burtonin kanssa yhteistyötä tämän ensimmäisessä ohjauksessa, lyhytelokuvassa Vincent (1982) sekä elokuvassa Saksikäsi Edward (1990). Elsa van Helsingin lopussa muodonmuutoksen kokenut puudeli on kuin suoraan Elsa Lanchesterin hahmo elokuvassa Frankensteinin morsian (1935).

Seitsemänvuotiaan lapseni mielestä lisäksi Nassorin hahmo näyttää ihan Käärijältä, mutta "ilman Käärijä-vaatteita".

Elokuvan pääosassa on tietenkin nuori Victor Frankenstein, joka on aloitteleva ja hyvin lahjakas luonnontieteilijä ja jolla ei tunnu olevan oikein muita ystäviä kuin koiransa Sparky. Isä tahtoisi poikansa aloittavan urheilun, vaikkapa baseballin, mutta Victoria ei pahemmin kiinnosta. Victorin äänenä toimii Charlie Tahan. Victoria lukuun ottamatta hahmot eivät juuri saa syvyyttä ja ovat aika karikatyyrimaisia, mutta juuri siihen niiden viehätys perustuu. Victorin luokkakaveri Edgar (Atticus Shaffer) on mukaelma kyttyräselkäisestä Igor-hahmosta, Elsa van Helsing (Winona Ryder) on uusi, ulkopuolinen ja hiljainen tyttö ja Toshiaki (James Hiroyuki Liao) on kilpailuhenkinen. Outo tyttö (Catherine O'Hara) on vain outo kissanomistaja, mutta niinhän kissanomistajat usein ovat. Itse huomasin samaistuvani häneen hyvinkin voimakkaasti.

Frankenweeniessa mustavalkoisuus toimii, se tuo mukaan vielä lisää vanhojen Universalin hirviöelokuvien tuntua. Elokuvassa paikalliset, ahdasmieliset ihmiset jopa pelkäävät tiedettä. Kuten niin usein historian saatossa on oikeastikin tapahtunut, että tieteen harjoittajat leimataan jopa noidiksi, sillä he pyrkivät selittämään kaiken järjen kautta. "Joskus voi olla ongelma, että tietää liikaa", sanookin eräs hahmoista. Vanhemmat pelkäävät lastensa kiinnostusta luonnontieteitä kohtaan jopa niin paljon, että tiedeopettaja saa potkut.

Frankenweenie on elokuva, joka käsittelee tieteen merkityksen lisäksi myös luopumisen tuskaa ja kuinka tärkeää on toisinaan osata päästää irti. Se on visuaalisesti kaunis elokuva ja toki myös taattua Burtonia. Perheen pienimmille jotkin kohdat voivat olla aika jännittäviä, mutta ainakin oma lapseni piti kovasti.


Seitsemänvuotiaan arvio: "Vähän pelottava ja hauska. Hienot eläimet. Tykkäsin, kun kuolleista eläimistä tuli hirviöitä."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 16. Mustavalkoinen 2000-luvulla tehty elokuva




Frankenweenie

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: John August
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2012
Kesto: 87 min
Ikäraja: K7
Äänirooleissa:
Charlie Tahan - Victor Frankenstein
Catherine O'Hara - Susan Frankenstein / outo tyttö / liikunnanopettaja
Martin Short - Edward Frankenstein / Mr. Burgermeister / Nassor
Winona Ryder - Elsa van Helsing

Kommentit