Blair Witch



Heather katosi jäljettömiin vuonna 1994. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hänen veljensä James löytää YouTubesta videon, jolla uskoo näkevänsä siskonsa. Yhdessä ystäviensä kanssa hän päättää matkustaa sisarensa katoamispaikalle. Samalla yksi ystävistä, elokuva-alan opiskelija Lisa, suunnittelee kuvaavansa dokumentin etsinnästä. Yön aikana metsässä alkaa kuitenkin tapahtua outoja: ryhmä kuulee ääniä ja puihin ilmestyy roikkumaan tikuista tehtyjä hahmoja. Ennen pitkää ryhmä eksyy metsään, jossa jokin tuntuu vaanivan heitä.

Blair Witch on Adam Wingardin ohjaama elokuva vuodelta 2016. Se on jatko-osa vuoden 1999 elokuvalle The Blair Witch Project.

Näin alkuun täytynee kertoa, etten ole koskaan juuri oppinut pitämään The Blair Witch Projectista. Kaiken kuulemani hypetyksen jälkeen odotin tuolta elokuvalta paljon ja lopputulos oli vain suuri pettymys. Tästä syystä odotukseni eivät olleet suuret Blair Witchia kohtaan.

The Blair Witch Projectia saamme kuitenkin kiittää (tämän voi ottaa hyvänä tai huonona asiana) found footage -elokuvien noususta 2000-luvun alussa. Vaikka kyseinen elokuva ei genreä sinällään aloittanutkaan tai tehnyt tunnetuksi, sen teki Ruggero Deodaton Cannibal Holocaust (1980), se kuitenkin nosti found footagen suuremman yleisön tietoisuuteen ja valtavirtaelokuviin. Sekä hyvässä että huonossa. Alkuperäiselle The Blair Witch Projectille täytyy antaa myös tunnustusta sen nerokkaasta markkinoinnista, sillä sitä mainostettiin aitona löydettynä filmimateriaalina, ja mainostiimi meni jopa niin pitkälle, että tehtaili katoamisilmoituksia elokuvan hahmoista.

Mutta se alkuperäisteoksesta, täytyy siitä joskus kirjoittaa oman postauksensa, jos jaksan sen vielä jonakin päivänä katsoa uudestaan.

Ei sillä, että minulla tästä elokuvasta olisi paljon mitään sanottavaa. Toki näiden "dokumentaristien" käyttämä tekniikka on kahdessakymmenessä vuodessa päivittynyt nykyaikaan ja mukaan reissuun on otettu myös kauko-ohjattava dronekamera. Muutoin tarina on periaatteessa sama kuin alkuperäisessä elokuvassa, eikä tarjoa katsojalle mitään uutta.

Jännitystä ja tunnelmaa muutoinkin elokuva onnistuu tietyissä kohdin luomaan ihan kivasti, vaikka sortuukin toisinaan käyttämään halpoja äkkisäikäytyksiä. Elokuvan puolivälin jälkeen tapahtuu jotakin täysin odottamatonta. Spoilereita välttääkseni en voi sen enempää mainita, mutta se joka tapauksessa toimii hyvin, sillä katsojana sitä ei odota mitään sellaista tapahtuvaksi. Tai ainakaan itse en osannut odottaa.

Näyttelijät ovat aika tasapaksuja ja toisinaan joidenkin esitys menee hieman ylidramaattiseksi aiheuttaen lähinnä epäuskoisia hymähdyksiä. Mutta mistäpä minä tiedän, ovatko amerikkalaiset vain oikeasti noin dramaattisia?

Loppujen lopuksi Blair Witch on elokuva, joka jaksaa edes jollakin tapaa viihdyttää ensimmäisen ja ehkä vielä toisenkin katsomiskerran ajan, mutta se on sitten siinä. Elokuva seuraa tarinallisesti hyvin paljon The Blair Witch Projectin juonta, eikä tuo tarinaan mitään muuta uutta kuin päivittyneemmän tekniikan. Katsoja jää jälleen kerran tyhjän päälle ilman minkäänlaisia selityksiä tapahtuneeseen.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 38. Suurin osa elokuvasta tapahtuu yöllä




Blair Witch

Ohjaus: Adam Wingard
Käsikirjoitus: Simon Barrett
Sävellys: Adam Wingard
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Kanada
Julkaisuvuosi: 2016
Kesto: 89 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
James Allen McCune - James Donahue
Callie Hernandez - Lisa Arlington
Corbin Reid - Ashley Bennett

Kommentit