Broadchurch, 3. tuotantokausi



Nainen ilmestyy pahoinpideltynä poliisiaseman portaille. Uhri on saanut iskun päähänsä, eikä kykene muistamaan tapahtumasta paljoa, joten hyvin vähäisten vihjeiden perusteella poliisi alkaa tutkia rikosta ja kuulustella epäiltyjä, joita onkin melkoinen liuta. Hyvin pian käy ilmi, että hyökkäys on ollut ennalta suunniteltu ja alkaa näyttää siltä, että hyökkääjä on onnistunut toteuttamaan tekojaan jo useamman vuoden ajan.

Broadchurch on brittiläinen rikosdraamasarja, jonka on luonut Chris Chibnall. Sarjaa on tehty yhteensä kolmen tuotantokauden verran ja näistä ensimmäinen sai ensiesityksensä Iso-Britanniassa televisiossa keväällä 2013. Suomessa sarjaa alettiin näyttää saman vuoden syksyllä. Kolmas ja viimeinen kausi on kahdeksan jakson mittainen, jokainen jakso kestää noin 50 minuuttia.

Ja nyt olen vihdoin siinä pisteessä, joka aikoinaan sai minut aloittamaan Broadchurchin katsomisen. Viime syksynä etsin jotakin, ihan mitä tahansa, missä olisi mukana eräs näyttelijä, josta olen jo joitakin vuosia pitänyt todella paljon. Löysin IMDb:sta sarjan nimeltä Broadchurch, jossa hän on mukana kolmannella tuotantokaudella ja loppu onkin sitten historiaa. Olen todella onnellinen tuosta löydöstä, sillä tästä sarjasta on tullut kenties suosikkirikosdraamani ikinä.

Kolmas kausi sijoittuu kolmisen vuotta toisen kauden tapahtumien jälkeen. Tarina on täysin irrallinen aiemmista kausista, vaikka vanha tragedia painaakin edelleen pinnan alla. Broadchurchin kaupunki ei ole koskaan päässyt kunnolla toipumaan Daniel Latimerin murhasta ja sen seurauksista. Pikkukaupungin yhteisö on tiivis ja muun muassa paikallislehden toimittaja kokee vastuuta suojella Latimerin perhettä muun median korppikotkilta.

Kausi vie sarjaa eri suuntaan edellisestä kahdesta, sillä tällä kertaa käsittelyssä on murhan sijaan seksuaalirikos. Tai oikeastaan sellaisten sarja, kuten myöhemmin käy ilmi, että todennäköisesti sama tekijä on vastuussa useammasta parin vuoden aikana tapahtuneesta rikoksesta. Aihetta käsitellään hyvin todenmukaisesti ja monelta kantilta. Hirvittää ajatellakin, että uhriksi joutuneen naisen ensimmäiset sanat poliisille ovat "uskotteko te minua". Se kertoo jo aika paljon siitä, kuinka uhrit eivät tahtoisi puhua pelätessään, ettei kukaan usko.

Kaksikko Olivia Colman ja David Tennant palaavat vielä kerran rooleihinsa Ellie Millerina ja Alec Hardyna. Miller ja Hardy ovat aivan loistava rikostutkijaduo ja vetävät jopa vertoja aiemmalle rikoksia ratkovalle suosikkikaksikolleni, Patrick Janelle ja Teresa Lisbonille sarjassa Mentalist. Tai no, okei, en osaa edes päättää, kummasta duosta pidän enemmän. Näyttelijä, jonka vuoksi alunperin päädyin katsomaan Broadchurchia, oli mukana kahdessa jaksossa, joissa yhteensä noin viiden minuutin ajan. Harmi, mutta oli miten oli Sunetra Sarker on joka tapauksessa upea, oli rooli sitten miten pieni tahansa.

Valitettavasti Broadchurchin kolmas kausi ei kuitenkaan ole yhtä vahva kuin edelliset ja jotkin repliikit ovat kömpelöitä ja epäaitoja. Kausi kuitenkin käsittelee tärkeää aihetta aidosti ja monia ajatuksia herättäen, ei pelkästään seksuaalirikoksia ja niiden seuraamuksia vaan myös esimerkiksi groomingia sivutaan jonkin verran.

On joka tapauksessa harmi, että Broadchurch on jäänyt vain kolmen kauden mittaiseksi, sillä tämän parempaa ja aidompaa rikosdraamaa on vaikea löytää.




Broadchurch

Luoja. Chris Chibnall
Ohjaus: Paul Andrew Williams (jaksot 1-3 ja 7-8), Daniel Nettheim (jaksot 4-5) ja Lewis Arnold (jakso 6)
Käsikirjoitus: Chris Chibnall
Sävellys: Ólafur Arnalds
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2015
Jaksoja: 3. tuotantokausi, 8 jaksoa
Päärooleissa:
Olivia Colman - Ellie Miller
David Tennant - Alec Hardy

Kommentit