Broadchurch, 2. tuotantokausi


"Jotkut voitot auttavat nukkumaan, jotkut taas valvottavat. Sinuna hankkisin unilääkkeet."
Muutaman kuukauden takaisten tapahtumien jälkeen Ellie Miller on muuttanut toisaalle ja vaihtanut työpaikkaa. Alec Hardy tuo hänet kuitenkin takaisin Broadchurchiin suojelemaan edellisen juttunsa todistajaa. Samaan aikaan Daniel Latimerin murhan oikeudenkäynti on aluillaan, mutta asiat mutkistuvat, kun syytetty ilmoittaakin yllättäen oikeudessa olevansa syytön.

Broadchurch on brittiläinen rikosdraamasarja, jonka on luonut Chris Chibnall. Sarjaa on tehty yhteensä kolmen tuotantokauden verran ja näistä ensimmäinen sai ensiesityksensä Iso-Britanniassa televisiossa keväällä 2013. Suomessa sarjaa alettiin näyttää saman vuoden syksyllä. Toinen kausi on kahdeksan jakson mittainen, jokainen jakso kestää noin 50 minuuttia.

Broadchurchin toinen tuotantokausi on suoraa jatkumoa edelliselle. Se pyörii osittain saman jutun parissa, mutta rinnalle tulee myös toinen. Alec Hardyn aiemmin tutkima Sandbrook-juttu on ensimmäisellä kaudella mainittu useampaan kertaan, mutta nyt siihen perehdytään syvemmin, kun Ellie alkaa auttaa Hardya toistaiseksi ratkaisemattoman murhajutun selvityksessä.

Sekä oikeudenkäynti että Sandbrook-juttu ovat mielenkiintoista seurattavaa ja toisinaan sitä löytää itsensä lähestulkoon pidättämässä hengitystä. Sitä toivoisi, että asiat menisivät oikein ja oikeus tapahtuisi. Etenkin uhrien perheet tarvitsisivat sitä saadakseen edes jonkinlaisen mielenrauhan. Sandbrook-jutussa epäilty vapautettiin todisteiden puutteissa, eikä toisen (todennäköisesti) murhatun tytön ruumista koskaan löydetty, joten perheet ovat joutuneet elämään vuosikausia epätietoisuudessa.

Seuraava teksti sisältää juonipaljastuksia liittyen Broadchurchin ensimmäiseen kauteen (sekä hieman myös toiseen kauteen). Jos et ole katsonut sitä ja tahdot välttyä spoilereilta, hyppää pari kappaletta eteenpäin.

Konstaapeli Ellie Miller on aiempien tapahtumien vuoksi joutunut/halunnut muuttaa toisaalle, sillä ei olisi kyennyt elämään Broadchurchissa miehensä paljastuttua Daniel Latimerin murhaajaksi. Koko kauden ajan Ellie käy läpi omaa sisäistä kamppailuaan ja syyllistääkin itseään siitä, ettei nähnyt mitään. Ellie on todella aito ja tunteellinen ihminen, mikä on todella tarpeeseen tulevaa vaihtelua, kun on niin paljon trillereitä ja dekkareita lukiessa tullut vastaan kylmiä, etäisiä ja tunteettomia naisetsiviä ja -poliiseja. Toisinaan herää mieleen kysymys, että onko Ellie jopa liian tunteellinen ollakseen poliisi?

Oikeudenkäyntiä katsoessa mielessä kävi moneen kertaan, kuinka puolustuksen asianajajat oikein nukkuvat yönsä yrittäessään saada mahdollisen murhaajan vapaaksi? Entä jos murhaaja pääsee vapaalle jalalle ja tekee saman uudestaan - ketä sitten syytetään ja kolkuttaako asianajajien omatunto? Kuinka tällainen ihminen voi elää itsensä kanssa tietäessään auttavansa vaarallisia rikollisia vapaaksi?

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Uusia hahmoja tulee mukaan useita, näistä yhtenä syyttäjä Jocelyn Knight, jota näyttelee Charlotte Rampling. Jaksojen kuluessa Jocelyn nousi yhdeksi suosikkihahmoistani. Hänestä löytyy syvyyttä ja monia kosketuspintoja, eikä Charlotte Ramplingin taitava näyttelijäntyö toki huononna asiaa lainkaan.

Pääkaksikko Ellie Millerina ja Alec Hardyna jatkavat Olivia Colman ja David Tennant. Ellien ja Hardyn välinen suhde ruudulla on upeaa katsottavaa ja heidän kemiansa pelaavat hyvin yhteen. Heidän yhteistyönsä on lähes saumatonta ja vaikka he todennäköisesti eivät sitä ääneen suostuisikaan myöntämään, he myös välittävät toisistaan todella paljon ja tukevat toisiaan.

Tuotantokauden alussa Alec Hardy paljastaa Ellielle syyn, miksi aikoinaan tuli Broadchurchiin. Hän suojelee Sandbrook-juttunsa todistajaa tämän aviomieheltä, joka oli jutun pääepäilty, mutta pääsi vapaaksi. Kyseisen aviomiehen, Lee Ashworthin, roolissa nähdään James D'Arcy, jonka näyttelijäntyö on todella kaunista katsottavaa. Lee on todella monisyinen hahmo, jota kuuluisi kai pelätä tai ainakin olla varuillaan hänen kanssaan, mutta toisinaan minun kävi häntä jopa sääliksi, kun jäin miettimään, että entä jos hän ei tehnytkään rikosta, josta häntä syytetään.

Broadchurchin toinen tuotantokausi on jälleen voimakasta, taidolla tehtyä työtä. Kauden tarina pitää otteessaan alusta loppuun saakka, eikä katsomista millään malttaisi lopettaa kesken. Minun piti viime syksynä itse asiassa aloittaa tämän kauden katsominen jopa heti ensimmäisen perään, koska tahdoin välittömästi tietää, miten hahmot jatkavat elämäänsä syyllisen paljastuttua. Toisen kauden lopussa samanlaista hetkeä ei oikeastaan tule. Broadchurch on hyvin vahvasti hahmo- ja tarinavetoinen sarja, jossa toivoo kovasti onnellista loppua kaikkien kannalta, mutta aina sitä ei vain tule - niin kuin ei oikeassakaan elämässä.




Broadchurch

Luoja. Chris Chibnall
Ohjaus: James Strong (jaksot 1-2), Jessica Hobbs (jaksot 3-4), Jonathan Teplitzky (jaksot 5-6) ja Mike Barker (jaksot 7-8)
Käsikirjoitus: Chris Chibnall
Sävellys: Ólafur Arnalds
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2015
Jaksoja: 2. tuotantokausi, 8 jaksoa
Päärooleissa:
Olivia Colman - Ellie Miller
David Tennant - Alec Hardy

Kommentit