Broadchurch, 1. tuotantokausi



Pienessä kaupungissa löydetään 11-vuotias poika kuolleena kallion juurelta rannalta. Broadchurchin kokoisessa tiiviissä yhteisössä tapaus aiheuttaa välittömästi kuohuntaa ja rikostutkintaa alkaa johtaa uusi komisario Alec Hardy. Epäilyksenalaisia on monia, eikä ratkaisua auta lainkaan se, että jokainen tuntuu piilottelevan luurankoja kaapissaan.

Broadchurch on brittiläinen rikosdraamasarja, jonka on luonut Chris Chibnall. Sarjaa on tehty yhteensä kolmen tuotantokauden verran ja näistä ensimmäinen sai ensiesityksensä Iso-Britanniassa televisiossa keväällä 2013. Suomessa sarjaa alettiin näyttää saman vuoden syksyllä. Ensimmäinen kausi on kahdeksan jakson mittainen, jokainen jakso kestää noin 50 minuuttia.

Katsoin Broadchurchin jo (tasan) neljä viikkoa sitten, mutta silloin blogiin käytetty aika ja energia kului lähinnä Halloween Countdownin parissa, joten en edes yrittänyt kirjoittaa sarjasta yhtään enempää kuin pelkkiä muistiinpanoja itselleni jatkon varalle. Nyt on viimein aika kirjoittaa muistiinpanot auki.

Broadchurch on ehdottomasti rikosdraamojen parhaimmistoa, mistä syystä on harmi, että sitä on tehty vain kolme kautta. Tarina ja jaksot ovat tahdiltaan hyviä, eivät liian hitaita tai liian nopeita. Tarinassa on helppo pysyä kärryillä ja katsominen on vaikeaa lopettaa kesken, mistä syystä katsoin koko ensimmäisen kauden lähes yhdeltä istumalta eräänä yönä.

Olen viimeisen vuoden aikana lukenut paljon trillereitä ja olen jo kurkkuani myöten täynnä ja kyllästynyt niiden kylmiin, etäisiin naisetsiviin, joten on oikein tervetullutta vaihtelua nähdä välillä naispoliisi, joka on aito ja tunteellinen. Ylikonstaapeli Ellie Milleria näyttelee Olivia Colman, joka on aivan mielettömän upea näyttelijä ja on moneen otteeseen todistanut, että kykenee tekemään roolin kuin roolin - oli kyse sitten Yhdistyneiden kuningaskuntien kuningattaresta tai rikoksia ratkovasta poliisista.

Aisaparinaan hänellä on David Tennantin näyttelemä ylikomisario Alec Hardy. Skottilainen poliisi on päätynyt Broadchurchiin pakoilemaan edellisen juttunsa haamuja ja vaikuttaa toisinaan siltä, että olisi mieluummin missä tahansa muualla. Pääkaksikon suhde on alusta saakka hyvin ongelmallinen, mitä on mielenkiintoista seurata. Sarjan alussa Ellie Miller palaa lomalta takaisin töihin olettaen, että hänet on lupausten mukaisesti ylennetty rikoskomisarioksi, vain huomatakseen, että kyseinen työ on annettu kaupunkiin juuri saapuneelle Alec Hardylle. Tarinan edetessä kaksikon suhde pääsee kehittymään ja heistä tulee toimiva parivaljakko. Tennantin ja Colmanin kemia kameran edessä pelaa hyvin yhteen.

Päädyin alunperin katsomaan Broadchurchia, koska näyttelijä, josta olen joitakin vuosia pitänyt kovasti, on mukana kolmannella tuotantokaudella, mutta siitä enemmän sitten, jos kyseisestä kaudesta joskus päädyn kirjoittamaan. Olen kuitenkin todella iloinen, että sitä kautta löysin Broadchurchin, sillä muutoin tämä olisi saattanut mennä aivan ohitse. Sarjan lopputuloksesta spoilaannuin aivan vahingossa, mutta jos sitä ei olisi tapahtunut, en olisi lainkaan osannut arvata syyllistä. Niin puskista se tuli. Jokaisella tuntuu olevan heikompia tai vahvempia motiiveja, jokainen tuntuu epäillyltä ja jokaisella on luurankoja kaapissaan. Kauden loppupuolella, viimeisessä jaksossa, on kohtaus, joka katsomishetkellä iski tavallaan aivan liian lähelle omaa elämää ja puski minut läpi tunteiden vuoristoradan. Ei siitä sen enempää, etten spoilaa liikaa.

Lapsen kuolema Broadchurchin kaltaisessa tiiviissä yhteisössä tuo poliisille valtavasti paineita, etenkin kun selviää, ettei kyseessä ollut onnettomuus. Pikkukaupungin asukkaat alkavat pikkuhiljaa olla liikkeellä lynkkausmentaliteetilla ja valmiita syyttämään ihan ketä tahansa, joka vaikuttaa syylliseltä tai muuten vain eroaa muista. Sen saa tuntea erityisesti David Bradleyn näyttelemä Jack Marshall. Toisinaan tällainen ajojahti muistutti minua kahdesta aidosta rikostapauksesta, joissa pienen lapsen (tai lasten) kuoleman jälkeen kaupunkilaisten suorittama ajojahti sekä poliisin painostaminen syyllisen löytämiseksi päättyi viattomien syyttämiseen (ja tämä ei siis ollut spoileri vaan ainoastaan omaa pohdintaa). Toinen näistä on Kevinin tapaus Ruotsista vuodelta 1998, toinen West Memphis Three Yhdysvalloista vuodelta 1993.

Broadchurch on tiivistunnelmainen sarja, jonka katsomista on vaikea lopettaa kesken. Mutta sehän se on tarkoituskin, että katsojan saa jokaisen jakson lopulla niin pahasti koukkuun, että on pakko katsoa seuraava. Sarja on täynnä myös brittiläisen kuivaa huumoria, joka iskee minuun aivan liian hyvin. Taitavat, vahvat näyttelijät kruunaavat kokonaisuuden, vaikka show'n varastaakin pääkaksikko Tennant ja Colman.




Broadchurch

Luoja. Chris Chibnall
Ohjaus: James Strong (jaksot 1-2 ja 6-8) ja Euros Lyn (jaksot 3-5)
Käsikirjoitus: Chris Chibnall
Sävellys: Ólafur Arnalds
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2013
Jaksoja: 1. tuotantokausi, 8 jaksoa
Päärooleissa:
Olivia Colman - Ellie Miller
David Tennant - Alec Hardy

Kommentit

  1. Muistan miettineeni joskus vuosia sitten, että pitäisi katsoa tämä sarja, mutta se pääsi täysin unohtumaan. Kiitos muistutuksesta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain, on ehdottomasti katsomisen arvoinen!

      Poista

Lähetä kommentti