Brimstone


Kun elämä jatkuu eteenpäin, muistikuvat sumenevat. Jäljelle jäävät vain muistot. Jotkut niistä ovat todellisia, jotkut eivät.
1800-luvun villissä lännessä mykkä kätilö Liz elää rauhallista elämää perheensä kanssa, kunnes kylään saapuu uusi pastori. Liz tunnistaa pastorin jo pelkästä äänestä ja kaksikolla tuntuu olevan yhteistä historiaa. Liz pelästyy ja tahtoisi paeta henkensä edestä, mutta hänen miehensä Eli ei ole samaa mieltä ennen kuin heidän kotiinsa hyökätään keskellä yötä.

Brimstone on Martin Koolhovenin ohjaama elokuva vuodelta 2016. Elokuva on myyty yli 80 maahan, mikä tekee siitä myydyimmän hollantilaisen elokuvan ikinä.

Brimstonen katsominen on antanut odotuttaa itseään jo pitkään. Minun piti katsoa tämä jo kauan sitten, mutta kun elokuva yhtäkkiä poistuikin HBO:sta, se aikomus jäi sitten siihen. Onneksi nyt löysin sen uudestaan, tällä kertaa Viaplaysta.

Brimstone on jaettu neljään lukuun: Ilmestys, Pako, Alku ja Rangaistus. Luvut eivät ole elokuvassa kronologisessa järjestyksessä vaan kolmen ensimmäisen ajan edetään taaksepäin samaan tapaan kuin vaikkapa elokuvissa Memento (2000) ja Irréversible (2002). Neljännen luvun tapahtumat sijoittuvat kronologisesti ensimmäisen jälkeen. Tällä tavalla rakennettuna totuus Lizistä, pastorista ja heidän yhteisestä menneisyydestään paljastuu pikkuhiljaa elokuvan kuluessa koko karuudessaan.

Puvustus ja lavastus yhteistyössä vievät elokuvaa 1800-luvun pieneen uskonnolliseen yhteisöön. Uskonto on voimakkaasti läsnä koko elokuvan ajan, mutta pastorin käytöksen ja kiihkoilun kautta esitetään hyvin huonossa valossa. Pastori oikeuttaa kaikki tekemisensä uskonnon varjolla, vaikka on yksinkertaisesti vain paha ihminen. Sitä elokuva ei onneksi edes yritä selitellä mitenkään paremmaksi.

Pastorin roolissa nähtävän Guy Pearcen koruton, lähes ilmeetön näytteleminen sopii hyvin pastorin täysin tunteettomaan ja empatiakyvyttömään hahmoon, joka ei silmäänsä räpäytä vaikka mitä tapahtuisi. Liziä näyttelevä nukenkasvoinen Dakota Fanning näyttää aivan liian nuorelta olemaan William Houstonin esittämän, jo harmaantumaan lähteneen Elin puoliso. Tämä on tietysti tarkoituskin, sillä Lizin hahmo on todella nuori ja Fanning joutuu hyvin paljon turvautumaan kehonkieleen näyttelemisessään Lizin ollessa suurimman osan ajasta mykkä. Mieshahmoista on tehty elokuvassa lähes poikkeuksetta erittäin vastenmielisiä, ainoat poikkeukset ovat Eli, Samuel sekä Elin isä.

Brimstone on rytmillisesti melko hidastempoinen ja rauhallinen, mutta onnistuu silti koko ajan pitämään mielenkiinnon yllä, vaikka kestoa löytyykin kaksi ja puoli tuntia. Itseäni ainakaan ei missään kohtaa alkanut pitkästyttää ja elokuva ylipäätään tuntui paljon lyhyemmältä kuin oikeasti oli. Hieman toki tiivistämisen varaa olisi ollut. Mukana on pari kohtausta, jotka olisi aivan hyvin voinut poistaa, sillä niillä ei ollut mitään merkitystä tarinan tai sen jatkumon kannalta. Esimerkkinä tästä luvussa Pako nähtävä lyhyt taistelukohtaus. Mukana on muutamia goreiluja, mutta ne oikeastaan tuntuvat aika tarpeettomilta ja vain entisestään alleviivaavat pastorin sadistisuutta. Tuntuu hieman jopa, että näillä kohdilla mässäillään liikaa. Asia olisi tullut selväksi vähemmälläkin.

Loppujen lopuksi jäin vain miettimään, mikä oli Brimstonen pointti ja tarkoitus, mikä oli sen syvempi viesti? Ei sillä, että jokaisella elokuvalla tarvitsisi sellainen olla, mutta jotenkin jäin sitä nyt tällä kertaa kaipaamaan. Ellei pointti sitten ollut kertoa, että miehet lähes poikkeuksetta ovat vastenmielisiä, sadistisia sikoja.

Länkkäriksi, joita en yleensä välitä katsoa, Brimstone on jopa yllättävän hyvä. Tällä kertaa naiset eivät jää vain statisteiksi, kuten syksyllä katsomassani Bone Tomahawkissa (2015) vaan tarina kerrotaan nimenomaan Lizin näkökulmasta. Lizin ja pastorin väliset kohtaukset ovat todella voimakkaasti latautuneita, kiitos siitä kuuluu näyttelijöille. Guy Pearce ja Dakota Fanning todella tietävät, mitä tehdä. Kaiken kaikkiaan Brimstone on hyvin voimakas kuvaus erään nuoren naisen elämästä uskonnolla oikeutetun terrorin alla.

Kovin herkälle ihmiselle tätä ei voi suositella, sillä elokuva sisältää runsaasti voimakkaan väkivaltaista kuvastoa, muun muassa lapsia kohtaan.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 31. Elokuvassa puhutaan viittomakieltä




Brimstone

Ohjaus ja käsikirjoitus: Martin Koolhaven
Sävellys: Tom Holkenborg
Tuotantomaa: Alankomaat, Ranska, Saksa, Ruotsi, Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2016
Kesto: 148 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Dakota Fanning - Liz
Guy Pearce - pastori
Emilia Jones - Joanna

Kommentit