25/22: Irréversible - syntiset

22 elokuvaa -haaste, osa 25 - bonuskierros


25/22: Irréversible - syntiset

Irréversiblen saadessa ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2002, kriitikot julistivat sen välittömästi yhdeksi vuoden kyseenalaisimmista ja järkyttävimmistä elokuvista. Enkä yhtään ihmettele miksi.

Irréversiblen juonesta on vaikea sanoa mitään sitä spoilaamatta, joten ehkä jätän sanomatta. Kohtaukset tapahtuvat kronologisesti käänteisessä järjestyksessä, viimeisestä ensimmäiseen ja pala palalta paljastuu, mitä on tapahtunut ja minkä seurauksena.

Vaikka etukäteen tiesin edes suunnilleen, mitä tuleman pitää, en ollut varautunut tämän kaltaiseen järkytykseen. Tiesin, että elokuva alkaa lopusta, mutta menin silti hämilleni, kun ensimmäisenä ruudulle pamahtivat lopputekstit, nekin kelattuna lopusta alkuun.

Irréversible on hyvin ahdistava teos. Pitkät kohtaukset, jotka on kuvattu yhtenäisinä ilman minkäänlaista leikkausta, vain tehostavat tunnelmaa - yhdessä selkäpiitä karmivan musiikin, sairaalla tavalla kieppuvan kameran ja voimakkaan värimaailman kanssa tietenkin. Ahdistavuuden lisäksi nuo elementit tuovat elokuvaan hyvin realistista tuntua, enkä epäile vähääkään, etteikö tällaista tapahtuisi jatkuvasti joka puolella maailmaa.

Voisin suositella lukemaan tämän Elitistin arvostelun aiheesta, jos jotakuta kiinnostaa tutustua elokuvaan ja sen vaikuttimiin syvällisemmin. Elokuvaa itsessään en voi suositella kenellekään vähänkään herkemmälle persoonalle, joka ei ole tottunut katsomaan ruudulta rankempaa materiaalia.

Vuosien ajan olen etsinyt mahdollisimman shokeeraavaa materiaalia elokuvien puolelta (älkää kysykö miksi, koska en itsekään tiedä) ja Irréversible ehdottomasti ansaitsee paikkansa Cannibal Holocaustin ja A Serbian Filmin rinnalla.



Irréversible - syntiset | Irréversible

Ohjaus ja käsikirjoitus: Gaspar Noé
Sävellys: Thomas Bangalter
Tuotantomaa: Ranska
Julkaisuvuosi: 2002
Kesto: 97 min
Ikäraja: K18
Pääosissa:
Monica Bellucci - Alex
Vincent Cassel - Marcus
Albert Dupontel - Pierre

Kommentit