Wednesday



Tultuaan erotetuksi koulustaan Wednesday Addams lähetetään Nevermore-akatemiaan, joka on poikkeaville nuorille tarkoitettu sisäoppilaitos. Koulun ympäristössä alkaa tapahtua kummallisia kuolemantapauksia, joiden takana näyttää olevan jokin mystinen hirviö. Kun Wednesday sattuu todistamaan yhtä hirviön tekemää murhaa, eikä kukaan usko häntä, hän päättää itse lähteä selvittämään, mitä koulussa ja sen läheisessä kylässä oikein tapahtuu.

Wednesday on Alfred Goughin, Miles Millarin ja Tim Burtonin luoma sarja vuodelta 2022. Se perustuu Charles Addamsin sarjakuvaan, joka ilmestyi ensimmäisen kerran The New Yorkerissa vuonna 1938. Sarja sisältää yhteensä kahdeksan jaksoa, joista jokainen on vajaan tunnin mittainen.

Ulkoisesti Wednesday on goottilaisen synkkä ja kaunis eli miellyttää omaa visuaalista silmääni aivan liian hyvin. Suurin osa tapahtumista sijoittuu Nevermore-akatemiaan, joka toimii vanhassa linnassa, sekä sen ympäristöön. Mukana on kuitenkin myös kohtauksia, jotka tapahtuvat niin sanotusti "tavallisessa maailmassa", jolloin esimerkiksi Wednesdayn itsensä olemus erottuu joukosta ja hän tuntuu tavallisten ihmisten seassa olevan kuin toiselta planeetalta tullut. Erityisesti tämän tunnelman luomisessa onnistuu kohtaus, joka käynnistää koko sarjan.

Vaikka minulle se oikea The Addams Family tulee aina olemaan 60-luvun televisiosarja, se ei tarkoita, ettenkö voisi pitää muistakin adaptaatioista ja nauttia niiden katsomisesta. Sillä minä pidän ja minä nautin. Myös Wednesdayssa on valtavan paljon hyvää, sen visuaalisuuden lisäksi, ja olisin varmasti katsonut jaksot yhdeltä istumalta, jos vain olisin jaksanut pitää silmäni niin pitkään auki. Oli kuitenkin pakko jakaa kahdelle päivälle.

Sarjan tarina toimii, eikä käsikirjoitus ainakaan kovin paljoa haahuile turhia. Toisinaan toki tulee kohtia, kun tuntuu, että nyt juoni vain polkee paikoillaan, mutta sitä tapahtuu aivan jokaisen sarjan kohdalla. Wednesdayssa sitä ei onneksi tapahdu kovin paljoa. Tarinassa riittää juonenkäänteitä sekä tietysti, kun on kyse teinihahmoista, niin tyypillisesti mukana on myös kolmiodraamaa. Sarja sisältää paljon mustaa huumoria ja useaan otteeseen sain naurahdella erityisesti Wednesdayn vuorosanoille.

Jenna Ortega on täydellinen näyttelemään teini-ikäistä Wednesday Addamsia. Hänellä on suuret, tummat, ilmeikkäät silmät, jotka hyvin usein vain tuijottavat toisia uhkaavasti. Wednesdaylla on toki myös pehmeämpi puolensa, mutta sitä hän ei suostu kenellekään näyttämään vaan piilottaa kaiken kylmän ja kovan kuorensa alle. Toisinaan jopa tuntuu, että tuollaisen roolin vetäminen on hänelle pelkkä defenssimekanismi, ettei hän oikeasti ole sellainen. Toisinaan saatoin hieman kyseenalaistaa Wednesdayn vaatevalintoja, sillä minun oli todella vaikea nähdä hänen käyttävän mitään niin tavallisia vaatteita kuten huppareita ja svetareita. Yritän kuitenkin yhä kertoa itselleni, että sarja on tuotu nykypäivään ja puvustajilla on aina hyvät perustelut valinnoilleen. Ja koska olen moneen kertaan palkitun pukusuunnittelija Colleen Atwoodin töitä ihaillut viidentoista vuoden ikäisestä saakka, tiedän kyllä, että hän osaa asiansa.

Catherine Zeta-Jones näyttelee Wednesdayn äitiä, Morticia Addamsia. Ennen sarjan katsomista olin hieman epävarma hänen suhteensa, mutta loppujen lopuksi hän tekee roolinsa paremmin kuin hyvin. Zeta-Jonesin olemuksessa on paljon samaa kuin 60-luvun televisiosarjan Morticiassa, Carolyn Jonesissa. Molemmat naiset ovat pehmeämmän oloisia kuin vaikkapa 90-luvun alun The Addams Family -elokuvien Morticia, Anjelica Huston. Wednesdayn isää Gomezia näyttelevä Luis Guzmán muistuttaa hyvin paljon Charles Addamsin sarjakuvien Gomezia ja loppujen lopuksi olen aika iloinen siitä, että juuri hänet on valittu kyseiseen rooliin ja tuodaan katsojille enemmän tietoisuuteen sitä, miltä Gomez on alun perin näyttänyt. Jo siitä lähtien, kun sarjan näyttelijät on julkaistu, Guzmánin roolitus Gomeziksi on herättänyt paljon närää, sillä kaikki odottivat jotakin aiempien Gomezien, kuten John Astinin tai Raul Julian, tapaista.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Gwendoline Christie Nevermoren rehtorina Larissa Weemsina, Christina Ricci (joka itse on näytellyt Wednesdayta 90-luvun alun elokuvissa) akatemian yhtenä opettajana Marilyn Thornhillina, joka samalla on koulun ainoa "normis" opettaja, sekä Emma Myers Wednesdayn huonetoveri Enid Sinclairina. Enid on hahmona aivan valtavan ihana ja kaikessa värikkyydessään ja innostuneisuudessaan täysi vastakohta synkälle Wednesdaylle, mutta silti tyttöjen välille alkaa kehittyä vankka ystävyys.

Wednesdayssa on mukana kohtaus, joka vei mieleni kirjaan nimeltä Carrie (1974) sekä toki myös sen pohjalta tehtyyn samannimiseen elokuvaan (1976). Tosin siinä, missä Carriessa ainoa, joka sai verta päälleen, oli Carrie White, tällä kertaa kaikki paikalla olleet Nevermoren opiskelijat kohtasivat saman kohtalon. Tosin kuten Wednesday sarjassa toteaa: "Olisivat edes käyttäneet aitoa sian verta. Tämä on maalia."

Danny Elfmanin sävellykset tukevat tarinaa, sen tunnelmaa ja juonenkäänteitä hienosti. Koko sarjan ajan jännite pysyy yllä ja epäilykset käyvät yhdessä jos toisessa hahmossa. Kun viimeinen paljastus tuli, teki mieli kiljua riemusta, koska olin arvellut sitä jo alusta alkaen. Olisin varmaan kiljunutkin, ellei kello olisi ollut yli puolenyön ja lapsi nukkunut viereisessä huoneessa.

Wednesday on varsin viiihdyttävä sarja, josta voi löytää syvällisempääkin sanomaa toisten ja itsensä hyväksymisestä juuri sellaisina kuin me olemme. Kahdeksan jaksoa on nopeasti katsottu läpi ja kun viimeinen jakso päättyy twistiin, sitä jää vain janoamaan lisää. Toivon totisesti, että Wednesdaylle tehdään vielä jatkoa. Wednesday Addams on aina ollut oma suosikkihahmoni Addamseista (Serkku Sen kanssa - jota ei muuten nähdä koko sarjassa!), joten on kiehtovaa seurata juuri hänen hahmoonsa keskittyvää sarjaa.

Oma kuusivuotiaani löysi The Addams Familyn vain joitakin viikkoja sitten animaation (2019) kautta ja ilmoitti tahtovansa katsoa lisääkin. Varmasti katsomme yhdessä myös Wednesdayn, kunhan hän oppii ensin lukemaan tekstityksiä. Eli todennäköisesti joskus parin vuoden päästä, kun hän on tarpeeksi vanhakin, ettei (ainakaan kovin paljoa) säiky mukana olevia hirviöitä.




Wednesday

Ohjaus: Tim Burton (jaksot 1-4), Gandja Monteiro (jaksot 5-6) ja James Marshall (jaksot 7-8)
Käsikirjoitus: Alfred Gough, Miles Millar, Kayla Alpert, April Blair ja Matt Lambert, Charles Addamsin hahmojen pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2022
Jaksoja: 8
Ikäraja: K13
Päärooleissa:
Jenna Ortega - Wednesday Addams
Gwendoline Christie - rehtori Larissa Weems
Christina Ricci - Marilyn Thornhill
Emma Myers - Enid Sinclair

Kommentit