Batman



Poliisia pakeneva Jack Napier putoaa kemikaalialtaaseen, mikä muuttaa hänet Jokeriksi. Hän ryhtyy terrorisoimaan Gotham Cityn kaupunkia vain terrorisoimisen ilosta. Toisaalla miljonääri Bruce Wayne asuu kartanossa hovimestarinsa Alfredin kanssa, mutta hänellä on myös toinen, salainen elämä: yöaikaan hän on Gotham Citya rikollisuudelta suojeleva lepakkomies, Batman. Batmanin velvollisuudeksi jää pelastaa kotikaupunkinsa jälleen kerran, kun Jokeri suunnittelee myrkyttävänsä kaikki kaupungin asukkaat Smilex-kaasulla.

Batman on Tim Burtonin ohjaama elokuva vuodelta 1989. Se pohjautuu Bob Kanen ja Bill Fingerin luomaan sarjakuvahahmo Batmaniin. Elokuva, jota kritisoitiin runsaasti jo ennen julkaisuaan, keräsi yli 400 miljoonan dollarin lipputulot ja sitä on yleisesti pidetty yhtenä onnistuneimmista Batman-filmatisoinneista. Sävellyksistä vastaa  Burtonin elokuville tuttuun tapaan Danny Elfman, mutta pari kappaletta on myös Princen käsialaa. Elokuva kuvattiin Pinewoodin studiolla Lontoossa. Gotham City rakennettiin samaan backlotiin (tälle ei ole suomenkielistä vastinetta, mutta tarkoittaa siis elokuvastudiolla lokaatiota, jossa ulkokohtaukset kuvataan), jonne noin viisitoista vuotta myöhemmin nousi Villi Vonkan suklaatehdas, kun Burton kuvasi elokuvaansa Jali ja suklaatehdas (2005).

En ole koskaan oikein osannut löytää supersankarielokuvien viehätystä. En vain ymmärrä, mikä ihmisiä niissä kiehtoo niin paljon, että Marvelin ja DC:n elokuvat ovat lähes poikkeuksetta aina menestyksiä. Mutta toisaalta, en ymmärrä juuri muutenkaan suosittuja asioita.

Batman on kuitenkin hahmo, joka minua on kiehtonut joitakin vuosia. Ei niin paljoa, että olisin jokaisen olemassa olevan Batman-elokuvan katsonut, mutta jollakin tapaa kiehtonut joka tapauksessa. Batmanissa se juttu on, ettei hänellä ole mitään supervoimia kuten muilla supersankareilla. Sen sijaan hän on ihan vain suhteellisen tavallinen mies, Bruce Wayne, jolla vain sattuu olemaan vähän rahaa ja hienoja leluja. Se, mikä Batmanissa kiehtoo, on kahtiajakoisuus näiden kahden persoonallisuuden välillä.

Minulle ainoa ja oikea Bruce Wayne ja Batman tulee aina olemaan Michael Keaton. Ainoa näyttelijä, jonka hänen lisäkseen olen roolissa nähnyt, on Val Kilmer, jos Lego Batmania (2017) ei nyt lasketa mukaan. Kerran aloin puoliksi pakotettuna katsoa jotakin Christopher Nolanin Batmania (se oli ehkä Batman Begins, 2005) ja se oli peräti niin kiinnostava, että nukahdin kesken katsomisen.

Sen sijaan vuoden 1989 Batman on tullut katsottua niin monta kertaa, että piakkoin varmaan osaan sen jo ulkoa. Synkkäsävyisessä elokuvassa mies Batmanin puvun alla ei olekaan mikään lihaskimppu tosielämässä vaan hyvin tavallisen oloinen kaveri, jonka menneisyyttä varjostaa suuri trauma. Michael Keaton sopii rooliin kuin nakutettu, vaikka ihmisillä epäilyksensä olikin ennen kuin elokuva sai ensi-iltansa (Warner Brothersin toimistoon lähetettiin yli 50 000 protestikirjettä roolituksen vuoksi, fanit olivat raivoissaan ja Warnerin osakkeet romahtivat). Ohjaaja Burton on itse sanonut roolituksesta seuraavaa: "Tämän kaverin pystyisin kuvittelemaan lepakkoasussa; hän pukeutuu siihen, koska hänen on pakko, koska hän ei ole jättikokoinen, roteva machomies." (Burton on Burton, Mark Salisbury, 1995)

Jack Nicholson on roolissaan Jokerina suorastaan riemastuttavan hauska mielipuoli. Kuvausten aikaan Nicholson saattoi jokaisen oton tehdä eri tavalla, mikä aiheutti editointivaiheessa vaikeutta valita, mitä versiota käyttää. Nicholson sai roolisuorituksestaan parhaan miespääosan Golden Globe -ehdokkuuden.

Batman on hyvin tummasävyinen elokuva, joka ei ole sovelias pienille lapsille - onhan sen ikärajakin K15. Elokuva perehtyy Batmanin ja Jokerin taustoihin ja psykologiaan, kahteen hyvin jakautuneeseen ihmismieleen muistuttaen, että meissä jokaisessa on useampi puoli. Jokaisessa on enemmän kuin mitä me muille näytämme.

Batman on myöhemmin saanut kolme jatko-osaa. Jatko-osat yleensä ovat huonompia, mutta koska poikkeus vahvistaa säännön, on Batman Returns (1992) ehkä himppusen verran edeltäjäänsä parempi.




Batman

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Sam Hamm ja Warren Skaaren, Bob Kanen ja Bill Fingerin sarjakuvahahmon pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1989
Kesto: 126 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Michael Keaton - Batman/Bruce Wayne
Jack Nicholson - Jack Napier/Jokeri
Kim Basinger - Vicki Vale
Michael Gough - Alfred Pennyworth

Kommentit