Jali ja suklaatehdas



Viisi onnekasta löytää suklaalevyn, jonka mukana on kultainen pääsylippu. Lippu oikeuttaa päivään Villi Vonkan suklaatehtaassa, jonne kukaan ei ole päässyt vuosikymmeniin. Yksi näistä onnekkaista on Jali, köyhän perheen ainoa lapsi, jota suklaatehdas on kiehtonut jo pitkän aikaa. Mukaansa kierrokselle Jali ottaa isoisänsä Justuksen, joka on aikoinaan jopa työskennellyt suklaatehtaassa. Kun kierrospäivä koittaa lapset pääsevät Villi Vonkan johdolla näkemään suorastaan taianomaisen tehtaan sisäpuolelle. Ja yhdelle lapsista on luvassa erityispalkinto.

Jali ja suklaatehdas on Tim Burtonin ohjaama elokuva vuodelta 2005. Se perustuu Roald Dahlin samannimiseen romaaniin vuodelta 1964 ja on toinen filmatisointi kyseisen kirjan pohjalta, ensimmäinen ilmestyi vuonna 1971. Ensimmäiseen filmatisointiin Dahl itse oli todella pettynyt, sillä se poikkesi liikaa kirjan juonesta ja hänen itse tekemäänsä käsikirjoitukseen tehtiin liikaa muutoksia. Uusi filmatisointi saatiin tehdä vain sillä ehdolla, että Dahlin leski ja tytär saivat täyden taiteellisen kontrollin sekä viimeisen sanan kaikkiin valintoihin ohjaajasta näyttelijöihin.

Jali ja suklaatehdas on suoranaista visuaalista ilotulitusta alusta loppuun saakka. Erityisesti suklaatehtaassa tapahtuvat kohtaukset ovat värikkäitä, visuaalisesti todella näyttäviä ja saavat suun loksahtamaan auki ihmetyksestä, vaikka elokuvan olisi katsonut jo noin parisataa kertaa kuten allekirjoittanut. Olisipa mahdollista päästä vierailemaan tuossa tehtaassa.

Elokuvaa varten suurin osa lavasteista rakennettiin kokonaisuudessaan, eikä vain luotu jälkikäteen tietokoneella, mikä ei taida olla kovinkaan yleistä. Kaikki huoneet rakennettiin 360-asteisiksi, kokonaisiksi huoneiksi eli mistä vain suunnasta saattoi kuvata minne tahansa suuntaan. Suurin lavasteista oli Suklaasali, jonka suklaaputous ja -jokikin luotiin paikan päälle - ei tosin oikeasta suklaasta.

Jalin roolia näyttelee Freddie Highmore, joka on yksi aidoimmista lapsinäyttelijöistä, joita olen koskaan elokuvissa nähnyt. Jali on kovin tavallinen poika, sellainen muun massan sekaan hukkuva, jolla on suuri unelma. Highmoren roolisuoritus ei tunnu missään kohtaa väkinäiseltä tai epäaidolta ja on ällistyttävää, että hän noin nuorella iällä (ja itse asiassa vielä nuorempanakin) on ollut jo täysin valmis näyttelijä. Muissakaan lapsinäyttelijöissä ei moitittavaa ole.

Johnny Depp väitetysti esittää Villi Vonkkaa, mutta suoraan sanottuna en kyllä usko sitä. Villi Vonkka ei näytä tai kuulosta Deppiltä lainkaan, joten olen aivan varma, että he käyttivät elokuvassa toista näyttelijää, mutta markkinoinnissa Deppin nimeä saadakseen salit täyteen ja tuoton maksimoitua. Villi Vonkka on aika omalaatuinen ja vähän karmivakin tyyppi, toisinaan kuin yksi lapsista, mutta mitä muuta voi odottaa joltakulta, joka ei ole astunut tehtaansa ulkopuolelle pitkiin aikoihin?

Pienessä roolissa Villi Vonkan isänä, hammaslääkäri Vilpuri Vonkkana, nähdään Christopher Lee. Dahlin kirja ei pohjusta Vonkan hahmoa tai tämän taustoja millään tapaa, joten on kiva ratkaisu, että elokuvaan sellaista on hieman tuotu mukaan. Se selittää edes jonkin verran Vonkan eriskummallista käytöstä ja sulkeutumista muulta maailmalta, sekä tietysti hänen haluaan ryhtyä suklaatehtailijaksi. Elokuvan lopulla olevaan kohtaukseen, jossa Vonkka vierailee isänsä luona, on otettu inspiraatiota ohjaaja Burtonin omasta elämästä.

Deep Roy sai näyttelijöistä osakseen suurimman työn, sillä hänen tehtävänään on esittää jokaikistä Umppa-Lumppaa (heitä on 165), joka Vonkan tehtaassa työskentelee. Jalin vanhempien pienissä, mutta sitäkin merkittävämmissä rooleissa nähdään Noah Taylor ja Helena Bonham Carter. David Kelly puolestaan on isoisä Justus, joka lähtee Jalin mukana suklaatehtaaseen. Musiikin on Burtonin elokuville tuttuun tapaan säveltänyt Danny Elfman, joka hoitaa myös laulupuolen.

Jali ja suklaatehdas on alkuperäisteokselle hyvin uskollinen adaptaatio, mikä ilahduttaa minua itseäni suuresti. Mikään ei ole pahempaa kuin se, että elokuva onnistuu pilaamaan kirjan teeman, tunnelman ja ajatuksen ottamalla liikaa vapauksia. Jali ja suklaatehdas ei sitä onneksi tee vaan elokuvassa on koko ajan läsnä se hieman kieroutunut, outo tunnelma kuin kirjassakin. Umppa-Lumppien laulujen sanat on jopa suoraan Dahlin kirjasta otettu. Elokuva on näyttävä kokonaisuus, värikäs ja visuaalisesti hämmentäväkin tapaus, joka varmasti jää omalaatuisuudellaan mieleen. Jali ja suklaatehdas on itselleni elokuva, jonka pariin palaan aina uudestaan ja uudestaan.




Jali ja suklaatehdas | Charlie and the Chocolate Factory

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: John August, Roald Dahlin samannimisen kirjan pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2005
Kesto: 115 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Freddie Highmore - Jali
Johnny Depp - Villi Vonkka
David Kelly - isoisä Justus

Kommentit