Piina



Kirjailija Paul Sheldon ajaa ojaan lumimyrskyssä. Hänet pelastaa ja vie kotiinsa sairaanhoitaja Annie Wilkes, joka kertoo olevansa Paulin suurin fani. Alkuun Annie vaikuttaa pelastavalta enkeliltä, mutta pikkuhiljaa Paulin epäilykset alkavat nousta pintaan, kun Anniesta paljastuu uusia, pelottavia puolia.

Piina on Rob Reinerin ohjaama elokuva vuodelta 1991. Se perustuu Stephen Kingin samannimiseen kirjaan vuodelta 1987. Piinaa pidetään yhtenä kaikkein onnistuneimmista King-filmatisoinneista. Viisi vuotta aiemmin Rob Reiner ohjasi toisen King-filmatisoinnin, Stand by Me - viimeinen kesä (1986), jota on myös pidetty yhtenä parhaista.

Alkuperäisteos oli minulla vielä varsin hyvin mielessä, se kun tuli kesällä luettua. Olin nähnyt elokuvan pari kertaa aikaisemminkin, ennen kirjan lukemista siis, joten tiesin silloin vähän, mitä odottaa. Kirja kuitenkin onnistui järkyttämään minua todella pahasti, sillä siinä oli paljon tapahtumia, joita elokuvassa ei ollut lainkaan.

Siitä huolimatta Piina on elokuvasovituksena hyvä ja toimiva. Tunnelma kohoaa pikkuhiljaa tarinan edetessä ja katsojalle alkaa paljastua Anniesta hyvin mielenkiintoisia asioita samalla, kun ne paljastuvat Paulillekin.

Siinä, missä kirja keskittyy kertomaan tapahtumia Paulin näkökulmasta, elokuvassa käydään välillä myös Annien talon ulkopuolella. Paulin katoamisen jälkeen hänen agenttinsa nimittäin huolestuu ja tämän soitettua poliisille alkavat nämä etsiä kadonnutta kirjailijaa autoineen. Annien talon ulkopuolella vierailut tuntuvat täysin tarpeettomilta elokuvan kannalta ja rikkovat tunnelmaa. Kirjan piinaavuus piilee nimittäin juuri siinä, että kaikki tapahtuu talossa, josta Paul ei pääse pois. Ongelma on sama kuin elokuvassa Idän pikajunan arvoitus (2017). Kirjan koko pointti ja jännitystä eniten aiheuttava elementti on suljettu tila, josta ei pääse pois, joten kun matkustajat lähtevät pomppimaan ulkona olevalle sillalle, koko tunnelma rikkoontuu.

Toisin kuin Idän pikajunan arvoitus onnistuu Piina kuitenkin korjaamaan tunnelman kerta toisensa jälkeen, vaikka silti olisin tahtonut nähdä koko elokuvan Paulin näkökulmasta. Nyt katsoja tietää, että poliisi etsii Paulia ja tietää, mitä on meneillään, kun taas ilman noita pätkiä katsoja olisi aivan yhtä epätietoinen kuin loukkaantunut kirjailijakin, mikä (näin uskon) aiheuttaisi vielä enemmän ahdistusta.

Piinassa on kaksi pääroolia ja muut hahmot jäävät hyvin pieniksi. Tällainen tarina vaatii todella vahvoja pääosanäyttelijöitä, jotka pystyvät kannattelemaan koko elokuvaa. Tuohon aikaan vielä näyttelijänä tuntematon Kathy Bates palkittiin varsin ansaitusti roolisuorituksestaan Annie Wilkesina parhaan naisnäyttelijän Oscarilla. Bates on ehdottomasti elokuvan sydän, kantava voima. Hän tuntuu olevan täydellinen valinta Annien rooliin ja osaa hyvin taidokkaasti tuoda esille hahmonsa kieroutuneen, pakkomielteisen luonteen Paulin ykkösfanina, jonka fanitus saa lopulta hyvin äärimmäiset mittasuhteet.

Paul Sheldonin roolia tarjottiin useille näyttelijöille (muun muassa Harrison Fordille, Al Pacinolle ja Dustin Hoffmanille) ennen kuin sen otti vastaan James Caan. Ja hyvä että otti, sillä on todella vaikea kuvitella rooliin ketään muuta. Itse asiassa en edes kykene näkemään esimerkiksi noita edellä mainittuja herroja makaamaan sängyssä Caanin tilalla. Alkuun Paul on hyvin passiivinen hahmo. Annie syöttää hänelle kipuihin huumaavia lääkkeitä, joten se on täysin ymmärrettävää. Mutta kun Paul alkaa parantua, hänen silmiinsä syttyy jälleen elonkipinä ja hän alkaa punoa suunnitelmaa, kuinka päästä pakenemaan Annien otteesta.

Piina ei ehkä ole kaikkein paras King-filmatisointi, mutta kärkikastissa se joka tapauksessa on. Vaikka eroja alkuperäisteokseen on jonkin verran, sovitus on silti toimiva ja liimaa katsojan ruutuun kiinni koko lähes parituntisen kestonsa ajaksi. Piina on raju, pelottava (koska tämä voisi tapahtua kenelle tahansa!) ja... no, piinaava.




Piina | Misery

Ohjaus: Rob Reiner
Käsikirjoitus: William Goldman, Stephen Kingin romaanin pohjalta
Sävellys: Marc Shaiman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1991
Kesto: 107 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
James Caan - Paul Sheldon
Kathy Bates - Annie Wilkes

Kommentit