30/31: Pääosassa lapsia - Se: Ensimmäinen luku



Seitsemänvuotias Georgie katoaa Derryn kaupungissa epäilyttävissä olosuhteissa. Vuotta myöhemmin Georgien isoveli Bill ystävineen on aloittelemassa kesälomaansa, kun he alkavat kukin tahollaan kokea hyvin pelottavia asioita. Luusereiden kerhoksi nimetty joukkio alkaa selvittää vuoden sisällä sattuneita mystisiä lasten katoamisia ja samalla he joutuvat vastatusten pahimpien pelkojensa kanssa.

Se: Ensimmäinen luku on Andy Muschiettin ohjaama elokuva vuodelta 2017, jonka jatko-osa Se: Toinen luku ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin. Se perustuu Stephen Kingin samannimiseen kirjaan vuodelta 1986. Yli tuhatsivuinen teos julkaistiin Suomessa alunperin kahtena niteenä. Saman romaanin pohjalta on jo aiemmin, vuonna 1990, tehty televisioelokuva.

Olen kirjoittanut tästä elokuvasta jo kerran aiemminkin. Se: Ensimmäinen luku oli kolme vuotta sitten osa 22 elokuvaa -haastettani ja onnistui silloin olemaan ensimmäinen kauhuelokuva, joka minua on koskaan pelottanut. Tällä kertaa en pelännyt, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että elokuva on hyvin tehty ja siinä on varsin intensiivinen, ahdistava tunnelma koko parin tunnin kestonsa ajan. Olen nähnyt myös vuoden 1990 televisioelokuvan muutamaan kertaan, mutta tässä tekstissä en tahdo verrata näitä keskenään. Molemmat ovat omalla tavallaan onnistuneita teoksia, joten tuntuisi epäreilulta asettaa ne toisiaan vastaan.

Elokuvassa on pääosassa tosiaan seitsenhenkinen lapsijoukkio ja heistä jokainen, nopeasti ohimeneviä heikkoja hetkiä lukuun ottamatta, tekee työtään taidokkaasti. Heistä voi nähdä, että hahmoihin todella on paneuduttu ja heidän sielunelämänsä sisäistetty. Lapsista ehdottomasti paras on Beverly Marshin roolissa nähtävä Sophia Lillis, jolle on napsahtanut hyvin monimutkainen rooli. Beverly ei ainoastaan ole pahasti koulukiusattu vaan kotona häntä terrorisoi myös väkivaltainen isä. Beverlyn kohtaloksi koituu olla joukkion ainoa tyttö.

Tarinan antagonisti on Bill Skarsgårdin esittämä tappajaklovni Pennywise. Pennywise, Se, ilmestyy Derryyn aina 27 vuoden välein saalistamaan lapsia ja on vuosisatojen saatossa aiheuttanut Derryssa monenlaisia onnettomuuksia. Aikuiset eivät tunnu Pennywisea ja tämän tekoja näkevän, sillä vaikuttavat kumman välinpitämättömiltä. Pennywise on muodonmuuttaja ja esiintyykin usein hahmossa, joka näkijää pelottaa kaikkein eniten.

Se: Ensimmäinen luku on tarinana helppo seurata, vaikka alkuun tuntuukin, että hahmoja on aivan liikaa. Luusereiden kerhosta jotkut jäsenet jäävät hiukan taka-alalle, mutta kaikkiin pääsee edes jollakin tapaa tutustumaan. Syvempi tutustuminen ei tosin olisi ollut pahitteeksi, mutta se olisi varmaan venyttänyt elokuvan kestoa kohtuuttomiin mittoihin. Luusereiden kerhoa lukuun ottamatta muut hahmot jäävät hyvin yksiulotteisiksi. Pennywise on mielenkiintoinen hahmo ja hänen tarinaansa ja historiaansa olisi ollut kiva kuulla enemmänkin. Ehkä pitäisi lukea kirja.

Kauhuelokuvan tavoite on saada katsojansa tuntemaan pelkoa. Mielestäni tavoitteessa onnistutaan etenkin silloin, kun katsoja ei tosielämässä pelkää mitään elokuvassa nähtyä, mutta silti pelkää tai ahdistuu elokuvaa katsoessaan. En ole koskaan pelännyt klovneja tai mitään muutakaan, joita tässä elokuvassa käytetään pelottelemaan, mutta silti koen vähintään ahdistusta katsoessani. Se: Ensimmäinen luku on siis kauhuelokuvana onnistunut tavoitteessaan.




Se: Ensimmäinen luku | It: Chapter One

Ohjaus: Andy Muschietti
Käsikirjoitus: Chase Palmer, Cary Joji Fukunaga ja Gary Dauberman, Stephen Kingin samannimisen romaanin pohjalta
Sävellys: Benjamin Wallfisch
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2017
Kesto: 129 min
Ikäraja: K16
Pääosissa:
Bill Skarsgård - Pennywise
Jaeden Martell - Bill Denbrough
Sophia Lillis - Beverly Marsh
Finn Wolfhard - Richy Tozier

Kommentit