1/22: Ensimmäinen kauhuelokuva, joka sai minut pelkäämään

22 elokuvaa -haaste, osa 1.


Kauhuelokuvat ovat aina kiehtoneet minua ja niitä onkin tullut vuosien aikana myös paljon katsottua ihan laidasta laitaan. En oikeastaan kavahda mitään aiheita tai teemoja, siedän katsoa jopa kaikkein pahimpia splattereita. Ainoa, mikä elokuvissa aiheuttaa minulle puistatuksia, on elävältä palaminen sekä lasten ja eläinten satuttaminen.

En ole koskaan tuntenut minkäänlaista pelkoa kauhuelokuvia katsoessani. Joku sanoi The Conjuringin olevan pelottava. Samaa minulle on sanottu monesta muustakin, mutta yhtäkään katsoessani en ole tuntenut pelkoa. Ajattelin, ettei sellaista kauhuelokuvaa olekaan, jota katsoessani oikeasti pelkäisin. Voi kuinka väärässä olinkaan.

Listallani ensimmäisenä oli viime syksynä ensi-iltansa saanut IT.

IT perustuu Stephen Kingin samannimiseen kirjaan. Stephen Kingin kirjojen filmatisointeja olen rakastanut katsoa siitä saakka, kun 13-vuotiaana sain niihin ensikosketukseni Carrien muodossa. Rakkaus Kingin teoksiin ylipäätään syttyi kahta vuotta aiemmin, kun sain käsiini juurikin Carrien ja luin sen parissa päivässä.

Teini-ikäisenä olen pariin otteeseen katsonut vuoden 1990 televisioelokuvan IT. Ei siitä kauheasti muistikuvia enää ole jäljellä, mutta en pitänyt sitä pelottavana, ennemminkin jännittävänä. Eikä se missään nimessä yltänyt pelottavuudessaan uuden version tasolle. Tämän katsottuani tein päätöksen, etten enää ikinä katso kauhuelokuvia keskellä yötä (tosin pyörsin sen päätöksen jo heti seuraavana iltana).

Seuraava teksti paljastaa yksityiskohtia juonesta, joten jos et halua spoilaantua, suosittelen jättämään jatkon lukematta.

IT sijoittuu pieneen kaupunkiin, jossa pieni George-poika katoaa. Vuotta myöhemmin kaupungissa alkaa katoilla enemmänkin lapsia ja tapaukset tuntuvat liittyvän yhteen. Luusereiden kerhoksi kutsuttu porukka, jossa on mukana myös kadonneen Georgen isoveli, uskoo kohdanneensa syyllisen. He alkavat yhdessä selvittää arvoitusta ja joutuvat siinä samalla kohtaamaan pahimmat pelkonsa.

Alkuperäistä Pennywise-klovnia olisi voinut tietyissä kohtaa elokuvaa pitää vielä kivana klovnina lastenjuhlista, mutta tätä uutta ei kyllä hyvällä tahdollakaan. Alusta saakka Pennywisessa oli jo ulkonäöllisestikin jotakin todella karmivaa, enkä ymmärrä, kuinka George koskaan uskalsi häntä edes lähestyä.

Kaikkein pahimmaksi kohtaukseksi itselleni muodostui kohtaus, jossa lapset katsoivat seinään heijastamiaan diakuvia, jotka alkoivat äkkiä pyöriä itsekseen, paljastivat Pennywisen kuvista ja lopulta klovni tuli sieltä "näytöltä" vielä ulos. Voin sanoa, että siinä vaiheessa syke varmasti hipoi taivaita ja yöllä ei uni oikein tullut.

Kuten elokuvassa kävi ilmi, Pennywise ilmestyi kaupunkiin piinaamaan lapsia aina 27 vuoden välein. Kaikkein karmivinta on, että tämä uusi IT ilmestyi 27 vuotta edeltäjänsä jälkeen.




Se: Ensimmäinen luku | It: Chapter One

Ohjaus: Andy Muschietti
Käsikirjoitus: Chase Palmer, Cary Joji Fukunaga ja Gary Dauberman, Stephen Kingin samannimisen romaanin pohjalta
Sävellys: Benjamin Wallfisch
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2017
Kesto: 129 min
Ikäraja: K16
Pääosissa:
Bill Skarsgård - Pennywise
Jaeden Martell - Bill Denbrough
Sophia Lillis - Beverly Marsh
Finn Wolfhard - Richy Tozier

Kommentit