2/31: Psykologinen kauhu - Salainen ikkuna


Dekkarikirjailija Mort Rainey löytää vaimonsa sängystä toisen miehen kanssa. Puoli vuotta myöhemmin Rainey asuu mökillä ja avioerokin on vireillä. Hänen ovensa taakse ilmestyy mies, joka esittelee itsensä John Shooteriksi ja väittää Raineyn varastaneen hänen kirjoittamansa tarinan. Pikkuhiljaa Shooterin käynnit alkaavat muuttua uhkaavammiksi ja kun Raineyn ja hänen vaimonsa kotitalo poltetaan, hän tajuaa olevansa todellisessa vaarassa.

Salainen ikkuna on David Koeppin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva, joka perustuu Stephen Kingin novelliin Salainen ikkuna, salainen puutarha, joka on osa hänen pienoisromaanikokoelmaansa Sydänyö (1990). Koepp on ansioitunut erityisesti käsikirjoittajana ja hänen suurimpiin menestyksiinsä sillä saralla kuuluvat muun muassa elokuvat Jurassic Park (1993), Panic Room (2002) sekä Maailmojen sota (2005).

Salainen ikkuna käynnistyy hitaasti, joten jos on luonteeltaan kovin kärsimätön ja tahtoo nähdä vain toimintaa, tämä ei ole silloin oikea elokuva. Vaikka elokuvalla kestääkin hetken aikaa käynnistyä kunnolla, tarinaa on silti tärkeä seurata aina alusta saakka, jotta ymmärtää, missä mennään. Tunnelma rakentuu pikkuhiljaa ja katsoja pääsee näkemään yhä syvemmälle ja syvemmälle Mort Raineyn sielunmaisemaan. Lopun twisti voi olla hieman ennalta-arvattava, mutta toimii siitä huolimatta osaavien tekijöiden käsissä. Tiettyjä Stephen Kingin teoksiin kuuluvia elementtejä on helppo hoksata, kuten se ainainen erakoitunut, ongelmainen kirjailija.

Salainen ikkuna on elokuva, joka pyörii hyvin vahvasti päähahmonsa Mort Raineyn ympärillä, sillä tarina kerrotaan hänen näkökulmastaan ja hän on jokaisessa kohtauksessa läsnä. Tämän vuoksi roolin näyttelijällä täytyy olla vahvuutta ja karismaa kantaa koko elokuva harteillaan, mistä syystä Johnny Depp on oivallinen valinta Raineyn rooliin. Myös John Shooterin roolissa nähtävä John Turturro on juuri sopivan karmiva ja uhkaava roolissaan, jotta katsojakin alkaa pelätä, mitä tämä seuraavaksi keksiikään tehdä.

Elokuvassa on joitakin todella kauniita kuvia, joita ihailisi mielellään enemmänkin. Raineyn mökki sijaitsee selvästi jossakin Yhdysvaltojen pohjoisosassa. Mökin vieressä on järvi ja ympäristössä kasvaa havumetsää. Tulee melkein jopa kotoisa olo sellaista maisemaa katsellessa, sillä onhan se nyt kovin suomalaisen oloinen. Ehkä siitä syystä ulkona kuvatut otokset toivat jopa lohduttavaa tunnelmaa uhkaavan ilmapiirin keskellä.


Psykologinen kauhu on kauhun alagenre, joka nimensä mukaisesti keskittyy pelotteluun psykologisella tasolla. Genren elokuvat kertovat usein hahmoista, joilla on pahoja traumoja, mielenterveysongelmia tai joutuvat manipulaation uhreiksi. Perinteisistä kauhuelokuvista poiketen psykologisessa kauhussa nähdään hyvin harvoin, jos koskaan, mitään yliluonnollista vaan yleensä kaikki on päähenkilön mielen temppuilua. Genren elokuvissa tärkeää on karmivan tunnelman luonti sekä katsojan omien pelkojen hyödyntäminen sen luomisessa. Tunnettuja genren edustajia ovat muun muassa Psyko (1960), Rosemaryn painajainen (1968) ja Uhrilampaat (1991).




Salainen ikkuna | Secret Window

Ohjaus
: David Koepp
Käsikirjoitus: David Koepp, Stephen Kingin novellin Salainen ikkuna, salainen puutarha pohjalta
Sävellys: Philip Glass
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2004
Kesto: 96 min
Ikäraja: K15
Pääosat:
Johnny Depp - Mort Rainey
Maria Bello - Amy Rainey
John Turturro - John Shooter

Kommentit