E. M. Forster: Hotelli Firenzessä

Lucy Honeychurch on hyvin kasvatettu englantilaistyttö. Hänen ensimmäinen matkansa Italiaan kuitenkin muuttaa hänet täysin. Lucy puhkeaa kukkaansa Firenzen kukkuloilla ja rakastuu mieheen, joka on kuitenkin liian erikoinen, vapaamielinen ja rohkea muiden englantilaisten mielestä.

Kotiin palattuaan Lucy menee kihloihin hienostuneen Cecil Vysen kanssa, mutta kun George Emerson isänsä kanssa muuttaa lähistölle, kaikki kääntyy ylösalaisin. Lucyn täytyy tehdä vaikea valinta sovinnaisuuden ja intohimon välillä.

Hotelli Firenzessä on englantilaisen E. M. Forsterin romaani vuodelta 1908. Forsterilla on kyky nähdä ihmisiä pintaa syvemmälle ja rakentaa moniulotteisia, kiinnostavia hahmoja. Erityisesti hänen naishahmonsa ovat upeasti kirjoitettuja, kun ottaa huomioon, että hän on kirjansa kirjoittanut suurimmaksi osaksi 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Aikana, jolloin naisen asema yhteiskunnassa oli kaikkea muuta kuin hyvä. Kiltin Lucyn vapautumista yhteiskunnan hänelle asettamista kahleista on ilo seurata.

Eräs Lucyn esittämä ajatus kiinnitti huomioni ja jäi koko kirjasta parhaiten mieleeni.

"Kun me olimme pelkkiä tuttavia, minä sain olla oma itseni, mutta nykyään sinä olet aina holhoamassa minua. Minä en halua, että minua holhotaan. -- Minä en suostu tukahduttamaan itseäni, en edes ihanimman musiikin tähden, sillä ihminen on vielä ihanampi. Ja sinä piilotat ihmisen minulta."

Toinen ajatus kirjasta myös pinttyi päähäni.

"Minä olen pohjimmiltani samanlainen raakimus. Halu hallita naista on syvällä, ja miesten ja naisten on yhdessä taisteltava sitä vastaan ennen kuin he voivat astua paratiisiin."

Tämän ajatuksen George Emerson esittää Lucylle koettaen käännyttää tytön pään Cecilin naimisen suhteen. Hotelli Firenzessä sijoittuu ajalle, jolloin naisen paikka oli vielä kotona, mutta josta myöskin pikkuhiljaa alkoi naisten nousu yhteiskunnassa. Kirja on julkaistu vuonna 1908, ja se kertoo paljon kirjailijan omasta vapaamielisyydestä. Ehkä Forsteria voisi kutsua eräänlaiseksi feminismin edelläkävijäksi?

Kovalla kädellä kirjassa arvostellaan brittien moraalista, kansallista ja yhteiskunnallista itsekkyyttä George Emersonin sekä hänen isänsä vapaamielisyyden ja rohkeuden kautta. Loppujen lopuksi Lucykin tajuaa, ettei hän sovi yhteiskunnan hänelle osoittamaan paikkaan, siihen perinteiseen naisen rooliin, johon kuuluu vain olla viehättävä ja jättää ajatteleminen miehille. Voimakasluontoiselle ja älykkäälle Lucylle se on mahdoton haaste - etenkin sen jälkeen, kun hän on lomallaan Firenzessä alkanut nähdä todellisuutta.

Kirjaa lukiessa aloin miettiä, kuinka paljon yhteiskunnassa onkaan edetty sitten 1900-luvun alun, jolle teos ajallisesti sijoittuu. Naisen asema on parantunut huomattavasti, ainakin joissakin maissa. Epäkohtia löytyy yhä, mutta yhteiskunta on jatkuvasti kehittymässä parempaan suuntaan.

Alusta alkaen oli selvää, mihin suuntaan Hotelli Firenzessä etenisi. Yllätyksiä tuli matkan varrella, mutta loppuratkaisu oli tiedossa aina lähtien Lucyn ja Georgen ensisuudelmasta Firenzen kukkuloilla.

Kirjan alkuperäinen nimi A Room with a View kuvaa teosta suomalaista käännöstä paremmin. Paitsi että huone näköalalla on merkittävä tekijä kirjan alussa, sen voi nähdä myös symbolisesti. Matka Italiaan todella avaa Lucylle näköalan siihen, kuka hän todellisuudessa on ja mitä hän elämältä tahtoo.

Hotelli Firenzessä on yksi parhaita koskaan lukemiani kirjoja. Se on yksi niitä harvoja kirjoja, joiden lukemisen jälkeen on tullut olo, että tahdon lukea tämän heti uudestaan. Teos on täynnä mielenkiintoisia hahmoja, joiden edesottamuksia seuraa mielellään. Erityisesti olen aina pitänyt kirjan alkupuolesta, joka sijoittuu Italiaan. Siitä saakka, kun tämän kirjan ensimmäisen kerran lukioikäisenä luin, olen tahtonut päästä käymään Firenzessä. Ehkä vielä joku päivä.

**

E. M. Forster (1.1.1879-7.6.1970) oli englantilainen kirjailija. Hän suoritti koulunsa sisäoppilaitoksessa ja Cambridgen yliopistossa ja oli ensimmäisen maailmansodan aikaan Egyptissä siivilipalveluksessa. Hänen ensimmäinen romaaninsa, Italialainen avioliitto, julkaistiin vuonna 1905. Forster oli oman aikansa radikaali ajattelija, joka ei pelännyt kritisoida brittiläistä yhteiskuntaa tai esittää ajatuksia naisten vapaudesta.

Forsterin tunnetuimpia teoksia ovat Italialainen avioliitto (1905)Hotelli Firenzessä (1908), Talo jalavan varjossa (1910) ja Matka Intiaan (1924).

Kirjan pohjalta on tehty samanniminen elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1985 (A Room with a View, James Ivory). Elokuvaa tähdittävät Helena Bonham Carter, Julian Sands, Daniel Day-Lewis, Maggie Smith, Judi Dench ja Denholm Elliot.


E. M. Forster: Hotelli Firenzessä (A Room with a View), 1908. Suomentanut Hanna-Liisa Timonen. 252 s.


Kommentit