Kaivosmiehen tytär



15-vuotiaana Loretta menee naimisiin 22-vuotiaan miehen kanssa. 19-vuotiaana hän on jo neljän lapsen äiti. Nuori perhe muuttaa Washingtonin osavaltioon ja Loretta alkaa satunnaisesti esiintyä paikallisissa yökerhoissa kantrikappaleita laulaen. Joitakin vuosia myöhemmin pienen levy-yhtiön omistaja kuulee Lorettan laulavan ja rahoittaa tämän ensimmäisen singlen. Sen myötä alkaa Lorettan nousukiito suureen kuuluisuuteen ja kantrin kuningattareksi.

Kaivosmiehen tytär on Michael Aptedin ohjaama elokuva vuodelta 1980. Se perustuu Loretta Lynnin ja George Vecseyn kirjoittamaan elämäkertaan, Coal Miner's Daughter, Lynnin elämästä. Elämäkerta julkaistiin vuonna 1976.

En ole koskaan ollut oikein elämäkertaelokuvien ystävä. Jotenkin en vain ole jaksanut ymmärtää, miksi minun pitäisi kiinnostua jonkun itselleni täysin tuntemattoman ihmisen elämästä niin paljon, että joko lukisin hänen elämäkertansa tai katsoisin kyseisen henkilön elämästä tehdyn elokuvan.

Ollakseni täysin rehellinen ryhtyessäni katsomaan elokuvaa Kaivosmiehen tytär en ollut edes tietoinen, että se on elämäkertaelokuva. En ollut koskaan kuullut Loretta Lynnistä, enkä juuri kuuntele kantria. Olin kuitenkin tämän elokuvan tahtonut nähdä pitkän aikaa puhtaasti sen päänäyttelijän vuoksi, mikä oli myös ainoa asia, jonka elokuvasta tiesin etukäteen. Toisinaan on kivakin katsoa elokuvia ilman mitään ennakko-odotuksia tai -tietoja.

Minulla ei ollut siis myöskään minkäänlaisia odotuksia elokuvan suhteen. Olikin siis positiivinen yllätys, että parin tunnin mittainen elokuva piti mielenkiintoni yllä koko kestonsa ajan, eikä huomioni herpaantunut ruudusta hetkeksikään. Kaivosmiehen tytär kertoo Loretta Lynnin elämästä rehellisesti ja kaunistelemattomasti, mutta samalla myös huokuen lämmintä henkeä. Keskiöön elokuvassa nousee etenkin Lorettan ja tämän aviomiehen suhde, jossa ei räjähdyksiltä vältytä. Vaimonsa menestyksen kautta myös Doolittle pääsee tavoittelemaan amerikkalaista unelmaa.

Pääroolissa Loretta Lynnina loistaa Sissy Spacek, joka täysin ansaitusti palkittiin roolistaan parhaan naisnäyttelijän Oscarilla. Hän näyttelee Lorettaa kaksitoistavuotiaasta aina nelikymppiseksi saakka vailla minkäänlaista uskottavuusongelmaa. Spacek oli kuvausten aikaan kolmekymppinen ja näytteli teini-ikäistä myös neljä vuotta aiemmin ilmestyneessä Carriessa (1976). Spacek tekee kaikki lauluosuudet itse - ja mikä upea ääni hänellä onkaan! Aviomies Doolittle Lynnia näyttelee Tommy Lee Jones, eikä hän paljoa huonommaksi jää, vaikka valokeila onkin mitä suurimmalta osin Spacekissa, joka valovoimaisuudellaan jättää kaikki muut varjoonsa.

Kaivosmiehen tytär kertoo tarinan Loretta Lynnista, joka irtautuu sukupolvia vanhasta perinteestä, eikä jää kotikyläänsä kaivosmiehen vaimoksi vaan sen sijaan lähtee äitiyden myötä tavoittelemaan omaa uraansa ja unelmiaan. Mutta kuten Lorettakin saa jossain kohtaa huomata, myös huipulla voi olla toisinaan todella yksinäistä. Ajat olivat tuolloin toiset, mutta silti mieltä jää kaihertamaan, kuinka kenenkään mielestä oli hyvä ajatus, että 15-vuotias tyttö menee naimisiin parikymppisen miehen kanssa. Sitä ei oikein elokuvakaan missään kohtaa aseta kyseenalaiseksi vaan keskittyy sen sijaan muihin asioihin. Kuten Lorettan nousuun ryysyistä rikkauksiin.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 29. 2020-luvulla menehtyneen ohjaajan elokuva




Kaivosmiehen tytär | Coal Miner's Daughter

Ohjaus: Michael Apted
Käsikirjoitus: Thomas Rickman
Sävellys: Owen Bradley
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1980
Kesto: 119 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Sissy Spacek - Loretta Lynn
Tommy Lee Jones - Doolittle Lynn

Kommentit