One Life



Vaimonsa ollessa matkoilla Nicholas Winton päättää vihdoin siivota vanhat arkistonsa. Siivousurakka syöksee hänet läpi muistojen 1930-luvun lopun Prahasta, jossa hän joutuu kokemaan perheiden ja etenkin lasten ahdingon toisen maailmansodan kolkutellessa porteilla. Lasten ahdinko koskettaa Nicholasia niin kovasti, että hän päättää kollegoidensa avustuksella yrittää saada mahdollisimman monta lasta evakuoiduksi Iso-Britanniaan ennen kuin on liian myöhäistä.

One Life on James Hawesin ohjaama elokuva vuodelta 2023. Se perustuu Barbara Wintonin kirjaan If It’s Not Impossible… The Life of Sir Nicholas Winton vuodelta 2014. Kirja puolestaan kertoo tositapahtumista. Juuri ennen toisen maailmansodan alkua Nicholas Winton onnistui yhteistyössä kollegoidensa kanssa evakuoimaan 669 lasta, enimmäkseen juutalaisia, Iso-Britanniaan.

Muutama vuosi sitten törmäsin netissä videopätkään brittiläisestä televisiosarjasta That's Life, jossa käsiteltiin Nicholas Wintonia ja Winton itse oli katsomossa täysin aiheesta tietämättömänä. Joten kun kuulin, että Wintonista on tekeillä elokuva, tein jo silloin vakaan päätöksen mennä sen katsomaan. Tietenkin sillä edellytyksellä, että se tulisi Suomessa elokuvateattereihin. Tulihan se onneksi ja jopa meidän paikalliseen. Harvoin olen muuten nähnyt paikallisessa elokuvateatterissamme niin paljon katsojia kuin pääsiäislauantaina One Lifea katsomassa. Selkeästi tämän kaltaisille elokuville olisi kysyntää katsojien keskuudessa.

One Life on erittäin kaunis ja koskettava elokuva. Se ei missään kohden sorru liikaan dramaattisuuteen, vaikka siihen aiheen puolesta riski onkin, vaan on sen sijaan kaikessa vähäeleisyydessään vaikuttava kokonaisuus. Viimeistään elokuvan loppupuolella on vaikeaa tai jopa mahdotonta säilyä kuivin silmin. One Life kuljettaa tarinan edetessä rinnakkain kahta eri aikajanaa, 1930-luvun loppua sekä vuotta 1987, mutta ajankuvan vaihtelu ei missään kohtaa luo epäselvyyksiä. Puvustus ja lavastus on tehty huolella ja erityisesti puvustus miellytti kovasti omaa silmääni.

Anthony Hopkins ja Johnny Flynn vanhan ja nuoren Nicholas Wintonin roolissa jakavat yksissätuumin vetovastuun. Nuori Nicky pitää huolen enemmän toiminnasta, kun taas vanha puhuttelee yleisöä tunteiden ja menneisyyden kautta. Hopkins on yksi tämän hetken parhaita näyttelijöitä, mutta ei Flynn juuri huonommaksi jää ja heidän roolisuorituksensa menevät hyvin yksiin. Heidän kauttaan välittyy kuva erittäin nöyrästä miehestä, joka tekee hyviä tekoja tekojen itsensä tähden - ei boostatakseen omaa egoaan - ja on jopa kiusaantunut siitä, kun nämä teot tuodaan ulkopuolisten tietoisuuteen. Nuoren Nicholasin suurena apuna toimii hänen äitinsä Babi Winton, jota näyttelee aina niin upea Helena Bonham Carter. Äiti on Nicholasin luottohenkilö Britanniassa, ei hyväksy viranomaisilta kieltävää vastausta ja lopulta myös pitää poikansa jalat maassa muistuttamalla, ettei tämä millään voi pelastaa kaikkia. Lena Olin näyttelee vanhan Nicholasin vaimoa, jonka tuki miehelleen on äärettömän tärkeää, vaikkei sitä välttämättä ääneen sanoisikaan.

"Kun pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman." Kyseinen sitaatti on juutalaisten Talmudista ja se löytyy myös muslimien Koraanista. Samaa kohtaa on siteerattu myös elokuvassa Schindlerin lista (1994). Sir Nicholas Wintonia onkin kutsuttu Britannian Schindleriksi, joten tuosta sitaatista tuleva elokuvan nimi, One Life, on enemmän kuin osuva. Tälläkin hetkellä on elossa yli 6000 ihmistä, jotka ovat Wintonin pelastamia lapsia tai näiden jälkeläisiä.

Toisen maailmansodan aikaan sijoittuvat elokuvat tuntuvat tällä hetkellä olevan ajankohtaisempia kuin koskaan, eikä myöskään One Life tee sen suhteen poikkeusta. Se on kaunis kuvaus nuoren miehen urotöistä, joita hän ei tehnyt toki yksin vaan monien auttajien kanssa yhteistyössä. Monien muiden elokuvien ohella myös One Life on hyvä muistutus sodan armottomuudesta ja siitä, kuinka menneisyyttä ei saa koskaan unohtaa. Hyvin harvoin vain ihmiskunta on ottanut opiksi menneisyydessä tekemistään virheistä vaan toistaa niitä uudestaan ja uudestaan.

Olisipa maailmassa enemmän Nicholas Wintoneita.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 39. Elokuvassa pidetään motivaatiopuhe




One Life

Ohjaus: James Hawes
Käsikirjoitus: Lucinda Coxon ja Nick Drake
Sävellys: Volker Bertelmann
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Australia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2023
Kesto: 110 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Anthony Hopkins - Nicholas Winton
Johnny Flynn - nuori Nicholas
Helena Bonham Carter - Babi Winton
Lena Olin - Grete Winton

Kommentit