Schindlerin lista



Toisen maailmansodan ajan Puolassa juutalaisten asema heikkenee. Tehtaanomistaja Oskar Schindler ottaa tehtaaseensa työskentelemään yli tuhat juutalaista, alkuun ilmaisen työvoiman toivossa. Ajan kuluessa hän kuitenkin kiintyy Schindlerjudeneihin (Schindlerin juutalaisiin) ja on valmis puolustamaan ja suojelemaan näitä jopa oman henkensä uhalla.

Schindlerin lista on Steven Spielbergin ohjaama elokuva vuodelta 1993. Se perustuu Thomas Keneallyn samannimiseen kirjaan, joka puolestaan pohjautuu tositapahtumiin toisen maailmansodan aikaisessa Saksassa. Schindlerin lista palkittiin peräti seitsemällä Oscarilla, muun muassa parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta.

Schindlerin lista on elokuva, jonka mustavalkoisuus on äärimmäisen hieno tehokeino, joka luo uskottavaa ja autenttisen tuntuista kuvaa toisen maailmansodan ajan Puolasta. Alun ja lopun lisäksi elokuvan ainoat värilliset osat ovat kynttilänliekki, Schindlerin sormus sekä pikkutytön punainen takki, joka nähdään elokuvassa pariin otteeseen. Sitä tunnetta on vaikea sanoin kuvata, kun tuon punaisen takin näkee ruumiskärryjen kyydissä. Se särkee sydämen palasiksi. Elokuvan loppukohtaus, jossa elokuvan tekijät sekä oikeat Schindlerjudenit vierailevat Schindlerin haudalla, on myös voimakkaasti latautunut kohtaus. Parempaa lopetusta ei olisi voinut olla.

Olen nähnyt Schindlerin listan ties kuinka monta kertaa, mutta edelleen se saa minussa aikaan tunteiden sekasotkun. Elokuva on kauniisti ja huolella tehty kokonaisuus ja saa olla kivi sydämen paikalla, jos ei se aiheuta minkäänlaisia tunteita suuntaan tai toiseen. Schindlerin lista ei ole elokuvana kovin häiritsevä, vaikka kertookin kauheista asioista, joita ei olisi koskaan saanut tapahtua. Tai siis tietysti sillä tapaa elokuva häiritsee, kun alkaa ajatella syvemmin, että tämä on joskus ihan oikeasti tapahtunut. Mutta ennemmin Schindlerin lista on kertomus inhimillisyydestä keskitysleirin kauhujen keskellä. Se on kertomus yhdestä miehestä, kansallissosialistisen puolueen jäsenestä, joka toisen maailmansodan aikaan pelasti 1100 juutalaista varmalta kuolemalta.

Schindlerin lista on kohdannut paljon kritiikkiä, muun muassa siitä, että jälleen kerran valkoinen mies esitetään vähemmistöjen pelastajana. Kritiikki voisi olla kohdallaan, jos kyse olisi fiktiivisestä teoksesta, mutta tämän pohjalla on tositarina ja oikeat ihmiset, joten eiköhän Oskar Schindler ole ansainnut saada oman tarinansa kuultavaksi.

Pääosassa Oskar Schindlerinä nähdään Liam Neeson. Neesonille ei Oscaria tippunut parhaasta miespääosasta, vaikka hän ehdolla olikin - mikä on kyllä suuri vääryys. Neesonissa ja Schindlerissä on hieman jopa samaa näköä. Schindler omistaa tehtaan, johon saa pakkotyöhön reilut tuhat juutalaista. Alkuun häntä ei juuri tunnu liikuttavan työntekijöidensä kohtalo. Hän ottaa kirjanpitäjäkseen Itzhak Sternin, jonka kautta alkaa nähdä sorretun kansan ongelmat. Sterniä, jonka Schindler jo hyvin varhaisessa vaiheessa pelastaa keskitysleirille vievästä junasta, näyttelee Ben Kingsley.

Ralph Fiennes on sadistinen keskitysleirijohtaja Amon Göth. Leirillä Göth tappaa vankeja ihan vain huvikseen ampuen näitä haulikolla kotinsa parvekkeelta. Göth ottaa vankeja kotiinsa palvelijoiksi kertomatta muille näiden juutalaisuudesta. Hetken aikaa voisi jo luulla, että hänessä olisi hieman edes inhimillisyyttä jäljellä, mutta se hetki menee ohitse hyvin nopeasti. Göth kohtelee palvelijoitaan todella huonosti, aivan kuten keitä tahansa vankeja. Yksi elokuvan sykähdyttävimmistä ja minulle vaikeimmista kohtauksista katsoa on, kun hän kellarissaan raa'asti pahoinpitelee palvelijattarensa Helen Hirschin, jota näyttelee Embeth Davidtz.

Schindlerin lista on elokuva, joka jokaisen pitäisi katsoa edes kerran, sillä se kuuluu jo yleissivistykseen. Elokuva on toki aina fiktiivinen tarina, vaikka se pohjautuisikin aitoihin tapahtumiin ja oikeisiin ihmisiin. Jos autenttisuutta tahtoo, kannattaa kääntyä dokumenttien puoleen. Schindlerin lista kuitenkin pysyttelee niin lähellä totuutta kuin fiktiivinen teos vain pystyy. Schindlerin lista on yksi parhaita elokuvia, joita olen koskaan nähnyt.




Schindlerin lista | Schindler's List

Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Steven Zaillian, Thomas Keneallyn samannimisen romaanin sekä tositapahtumien pohjalta
Sävellys: John Williams
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1993
Kesto: 197 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Liam Neeson - Oskar Schindler
Ben Kingsley - Itzhak Stern
Ralph Fiennes - Amon Göth
Embeth Davidtz - Helen Hirsch

Kommentit