Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä



Capitol on järjestämässä kymmenettä vuotuista Nälkäpeliä. Nuori Coriolanus Snow valitaan yhdeksi tulevien tribuuttien ohjaajaksi. Snow'n perhe on vuosien varrella köyhtynyt, eikä nauti enää samanlaista suosiota kuin aikoinaan, joten Coriolanus havittelee rahapalkintoa sekä yliopistostipendiä, jotka tribuuttiaan parhaiten ohjannut saa itselleen. Harmikseen Coriolanus saa kuitenkin ohjattavakseen Vyöhykkeen 12 tyttötribuutin, jolla hän ei usko olevan minkäänlaisia mahdollisuuksia voittoon.

Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä on Francis Lawrencen ohjaama elokuva vuodelta 2023. Se perustuu Suzanne Collinsin samannimiseen romaaniin vuodelta 2020 ja on esiosa Collinsin Nälkäpeli-trilogialle. Lawrence on ohjannut myös kolme aiempaa Nälkäpeli-elokuvaa.

Balladi laululinnuista ja käärmeistä taitaakin olla ensimmäinen Nälkäpeli-elokuva, jota en nähnyt elokuvateatterissa. Kovasti kyllä tahdoin, mutta aikataulut eivät vain toimineet. Ja paikallisessa teatterissa se taisi mennä vain yhtenä viikonloppuna, muualle en onnistunut pääsemään. Kirjat on tullut luettua useampaan kertaan, nyt viimeisimmäksi juurikin tämä esiosa noin vuosi sitten.

Näin alkuun tahdon käyttää tilaisuuden kritisoidakseni elokuvan suomenkielisen tekstityksen tasoa (ainakin AppleTV:n puolella). Tekstityksessä on nimittäin runsaasti virheitä ja näistä räikein sekä silmiinpistävin esimerkki on The Reaping, joka on suomennettu niittopäiväksi. Romaaneissa sana on elonkorjuu. Jotenkin sitä luulisi, että suomentaja näkisi edes sen verran vaivaa, että ottaisi haltuunsa oikeat suomenkieliset termit, eikä säveltäisi omiaan. Tämähän löytyy myös ihan vain googlettamalla, jos ei koko kirjasarjaa (tai edes kirjaa, johon elokuva perustuu) jaksa lukea. Myös grandma'am on kirjan vanhan rouvan sijaan suomennettu vain isoäidiksi ja jabberjay kantelunärhen sijaan lörpöttelynärheksi. Muutoin ei ehkä ärsyttäisi näin paljoa, mutta kun kyseisille termeille on olemassa kirjoissa suomenkieliset vastineet ja kirjat ainakin itselleni ovat ne, jotka ovat oikeassa. Sama kuin joskus jonkin Harry Potter -elokuvan suomenkielisissä tekstityksissä sanottiin "Tervetuloa Hogwartsiin." sen sijaan, että olisi viitsitty käyttää oikeaa suomenkielistä termiä Tylypahka.

No niin, nyt kun olen päässyt purkamaan oman turhautumiseni, voinen keskittyä itse asiaan eli elokuvaan itseensä, josta kyllä pidin todella kovasti. Hetkittäin tarina hieman polkee paikallaan ja elokuvassa on jonkin verran tiivistämisen varaa - kaksi ja puolituntisena se on liian pitkä. Vaikka toki itselläni mielenkiinto pysyikin koko ajan yllä, enkä ehtinyt tylsistyä. Elokuvassa on samaa tunnelmaa kuin aiemmissakin Nälkäpeli-elokuvissa ja siitä on varmasti suurelta osin kiittäminen ohjaaja Lawrencea. Balladi laululinnuista ja käärmeistä pureutuu Nälkäpelin alkuvaiheisiin, kun peli on olemassa vasta kymmenettä vuotta, eikä siitä ole vielä ehtinyt kehittyä samanlaista spektaakkelia kuin aiemmat elokuvat ja kirjat ovat näyttäneet. Kaiken keskuudessa on nuori Coriolanus Snow, josta katsoja tietää (toivottavasti) vielä joskus tulevan Panemin presidentti.

Coriolanuksen roolin tekee Tom Blyth, jossa todella on jotakin samaa kuin aiemmissa elokuvissa presidentti Snow'ta näytelleessä Donald Sutherlandissa. Elokuva kertoo Coriolanuksen tarinaa, sitä, kuinka hänestä lopulta tuli se ihminen, jonka katsoja on nähnyt tai josta lukenut aiemmissa elokuvissa ja kirjoissa. Kirja toki perehtyy aiheeseen vielä syvemmin, mutta katsoja saa selityksen presidentti Snow'n ruusuille sekä muun muassa tämän antipatioille Vyöhykettä 12 sekä matkijanärhiä kohtaan. Rachel Zeglerista voi olla montaa mieltä, mutta ainakin hän on hyvin paljon sen näköinen, millaiseksi Lucy Grayn lukiessani kuvittelinkin ja hänellä on upea lauluääni. Hän tulkitsee Lucy Grayn hahmoa oikein hienosti.

Peter Dinklagen esittämä dekaani Casca Highbottom ei minua oikein jaksa vakuuttaa, mutta sen sijaan professori Gaul, jota esittää Viola David, on aivan hirvittävän hyvin rakennettu hahmo - oli jo kirjassa, mutta niin on elokuvassakin. Muutoinkin pidin roolituksesta, erityiseti Fionnula Flanaganista, joka näyttelee vanhaa rouvaa eli Coriolanuksen ja Tigrisin isoäitiä, sekä Josh Andrés Riverasta, joka näyttelee Sejanus Plinthia.

Musiikkia ja laulua elokuvassa on runsaasti ja myös Matkijanärhi-kirjasta ja -elokuvista tuttua Hirsipuu-laulua taustoitetaan jonkin verran. Laulunumerot pitävät elokuvan energiaa korkealla ja luovat iloisempaa, kevyempää tunnelmaa tarinaan, joka muutoin on sävyiltään aika synkkä ja julma.

Keveistä jaksoistaan huolimatta Balladi laululinnuista ja käärmeistä maalailee hyvin karua ja lohdutonta maailmankuvaa, jossa toivoa pelastumisesta ei ole ja jossa pahuus voittaa. Elokuva kertoo tarinaa rakkaudesta, petoksesta ja selviytymisestä. Se on tarina nuorista, jotka yrittävät löytää toivonpilkaduksen pimeässä maailmassa ja paeta edes hetkeksi tuon maailman julmuuksia.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 7. Elokuvassa lauletaan yhdessä




Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä | The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Ohjaus: Francis Lawrence
Käsikirjoitus: Michael Lesslie ja Michael Arndt, Suzanne Collinsin romaanin pohjalta
Sävellys: James Newton Howard
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2023
Kesto: 150 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Tom Blyth - Coriolanus Snow
Rachel Zegler - Lucy Gray Baird

Kommentit