Fall



Vuotta aiemmin Beckyn aviomies putosi kuolemaansa kalliokiipeillessään. Beckyn paras ystävä Hunter pyytää ystäväänsä mukaansa kiipeämään käytöstä poistettuun 610-metriseen televisiomastoon ennen kuin se puretaan. Miehensä kuoleman myötä itsetuhoinen ja kiipeämistä pelkäämään alkanut Becky lopulta suostuu. Kaksikko saavuttaa tornin huipun ja on aloittamassa laskeutumisen, kun tikkaat yhtäkkiä hajoavat ja he jäävät loukkuun vailla mahdollisuutta ottaa yhteyttä pelastajiin.

Fall on Scott Mannin ohjaama elokuva vuodelta 2022.

Kuultuani ensimmäisen kerran Fallista olin melko varma, etten tahtoisi sitä katsoa, vaikka tavallaan ajatus kiehtoikin. Ihan vain siitä syystä, että pelkkä ajatus elokuvan pääideasta ahdisti. Samasta syystä en ole koskaan katsonut elokuvaa The Walk (2015).

Näin akrofoobikkona (korkeiden paikkojen kammoisena) Fall on omiaan aiheuttamaan sietämätöntä ahdistusta. Suurin osa elokuvasta tapahtuu yli 600-metrisen televisiomaston huipulla ja sillä korkeudella kyllä sitten myös mässäillään enemmän kuin tarpeeksi. Vaikka maisemat maston huipulta ovatkin henkeäsalpaavat, on sen etäisyys maasta kuitenkin päätähuimaavan korkealle, joten maisemista ei juuri ehdi nauttia. Kuvakulmat tehostavat etäisyyttä maanpintaan oikein tehokkaasti.

Fall onnistuu luomaan jännitystä ja pitämään sitä yllä oikein tehokkaasti. 3D:nä vaikutus olisi varmasti ollut vieläkin hurjempi, mutta kyllä jo nytkin alkoi ihan tarpeeksi päätä huimata. Parissa kohtaa toteutus ontuu aika pahasti, kun jokin kohta on niin selkäesti kuvattu green screenia tai vastaavaa vasten ja tausta lisätty jälkikäteen. Tämä näkyy erityisesti elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa. Tarinansa ja käsikirjoituksensa puolesta Fall on aika köykäinen, eikä millään tapaa erikoinen. Loppuratkaisu on ennalta-arvattava ja useaan kertaan vastaavissa selviytymiselokuvissa käytetty. Samankaltaista ratkaisua ovat käyttäneet ainakin (spoiler!) 47 Meters Down (2017) ja tavallaan myös The Descent - loukussa (2005). (spoiler päättyy)

Päärooleissa Beckyna ja Hunterina nähdään Grace Caroline Currey ja Virginia Gardner ja kumpikin onnistuu ihan hyvin, Currey ehkä aavistuksen verran vahvemmin. Kaksikon väliset jännitteet nousevat elokuvan kuluessa tärkeään asemaan, kun välejä puidaan korkeuksissa hyvin todennäköisesti odottavan kuoleman odottaessa samalla, kun he yrittävät kuitenkin kaikkensa saadakseen edes jollakin tapaa alas viestiä omasta tilanteestaan. On kuitenkin hetkiä, joina näyttelijäntyö ei aina oikein toimi ja parhaimpana esimerkkinä tästä on Beckyn isän roolia näyttelevä Jeffrey Dean Morgan, joka elokuvan loppupuolella on vain todella huono ja epäuskottava.

Fall ei ole elokuvana millään tapaa ihmeellinen, mutta korkeita paikkoja pelkääville lähes takuuvarma ahdistuksen tuottaja. Ehdottomasti paras asia elokuvassa onkin se, miten se on kuvattu (ja leikattu) ja kuinka kuvakulmia on helposti pystytty hyödyntämään pelkoa tuottavana elementtinä. Toisinaan sitä saa tarinan edetessä pidätellä henkeään ja istua tuolin reunalla, kun jännittää hahmojen puolesta. Vastaavaa tunnelmanluontia ja ylipäätään tunnelmaan panostamista olisi virkistävää nähdä muissakin elokuvissa äkkisäikäytysten sijaan.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 42. Elokuvan aihe pelottaa sinua




Fall

Ohjaus: Scott Mann
Käsikirjoitus: Scott Mann ja Jonathan Frank
Sävellys: Tim Despic
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 102 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Grace Caroline Currey - Becky Connor
Virginia Gardner - Shiloh Hunter

Kommentit