Enola Holmes



Enola Holmesin 16-vuotissyntymäpäivänä hänen äitinsä katoaa. Isoveljet Mycroft ja Sherlock tahtoisivat passittaa alaikäisen pikkusiskonsa sisäoppilaitokseen, mutta itsenäinen Enola lähtee karkuun aikeenaan etsiä äitinsä. Junassa hän kohtaa myös pakomatkalla olevan nuoren lordi Tewksburyn, jota päätyy aivan vahingossa auttamaan. Lontoossa Enola päätyy äitinsä jalanjälkiä seuratessaan ratkaisemaan koko maata uhkaavaa mysteeriä.

Enola Holmes on Harry Bradbeerin ohjaama elokuva vuodelta 2020. Se perustuu Nancy Springerin kirjasarjaan The Enola Holmes Mysteries. Enola Holmesin hahmo on sir Arthur Conan Doylen luoman Sherlock Holmesin teini-ikäinen pikkusisko. Kyseinen hahmo on kuitenkin täysin kirjailija Nancy Springerin omaa luomusta. Vuonna 2022 elokuva sai jatko-osan Enola Holmes 2 ja kolmaskin elokuva on suunnitteilla.

Enola Holmes on elokuvana oikein viihdyttävä. Mitään kovin ihmeellistä se ei tarinansa puolesta tarjoile ja lähinnä vain raapaisee syvällisempiä teemojaan, kuten naisten itsenäisyyttä sekä taistelua vapauden ja päätäntävallan puolesta.  Naisasialiike ja suffragetit saavat jonkin verran ruutuaikaa, mutta niidenkään taustoja ei suuremmin avata. Ennen kaikkea elokuva keskittyy itsenäiseen 16-vuotiaaseen Enolaan, jonka äiti on kasvattanut tuon ajan tytöille epätyypillisesti ja jonka on vaikeaa sopeutua yhteiskunnan naiselle asettamiin raameihin, kuten erityisesti hänen veljensä Mycroft tahtoisi.

Elokuvassa Enola rikkoo neljättä seinää useaan kertaa selittäessään tapahtumia katsojalle. Neljännen seinän rikkominen on ihan kiva tehokeino oikein tehtynä, vaikka itse en siitä juuri muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ole pitänytkään. Enola Holmesissa se on tehokeinona aivan liian ylikäytetty. Sen sijaan Enolan rikoksen ratkaisua näytetään usein erilaisten piirrosten kautta, mikä sen sijaan on todella kiva ja toimiva tapa.

Pääroolissa vahvaluontoisena Enolana nähdään Millie Bobby Brown, joka kannattelee elokuvaa varmuudella eteenpäin. Hänestä oikein huokuu energiaa ja intoa tarinaa sekä hahmoaan kohtaan. Hänen aisapariaan lordi Tewkesburya, jonka Enola tapaa junassa, näyttelee Louis Partridge. Mycroft ja Sherlock Holmesia näyttelevät Sam Claflin ja Henry Cavill. Näistä kahdesta Mycroft on konservatiivisempi ja olisi pakottamassa Enolaa "oikeanlaisen" naisen muottiin ja sisäoppilaitokseen oppimaan käytöstapoja, kun taas Sherlock elokuvan kuluessa alkaa huomata siskonsa älykkyyden ja itsenäisyyden olevan oikeastaan voimavara ja kuinka paljon pikkusisko muistuttaa häntä itseäänkin. Pienessä, mutta erittäin tärkeässä roolissa Enolan äitinä, suffragetti Eudoria Holmesina, nähdään aina upea Helena Bonham Carter.

Enola Holmes on lämminhenkinen ja viihdyttävä elokuva, joka tuo raikkaan tuulahduksen Sherlock Holmesin maailmaan. Se on nuoren naisen kasvutarina ja kuvaa hänen kamppailuaan yhteiskunnan hänelle osoittamaa paikkaa vastaan. Elokuva on kauniisti kuvattu, siinä on hyvässä suhteessa toimintaa sekä rauhallisia hetkiä, juonenkäänteet eivät jätä kylmäksi, eikä loppuratkaisuakaan ole helppo arvata etukäteen.


Kahdeksanvuotiaan arvio: "Tää oli tosi kiva. Junakohtaus oli hauska ja näyttelijöillä oli hienot asut."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 31. Elokuvassa on takaa-ajo




Enola Holmes

Ohjaus: Harry Bradbeer
Käsikirjoitus: Jack Thorne
Sävellys: Daniel Pemberton
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2020
Kesto: 124 min
Ikäraja: K13
Päärooleissa:
Millie Bobby Brown - Enola Holmes
Louis Partridge - lordi Tewksbury
Sam Claflin - Mycroft Holmes
Henry Cavill - Sherlock Holmes
Helena Bonham Carter - Eudoria Holmes

Kommentit