Enola Holmes 2


Tulipaloon vaaditaan vain yksi liekki.
Enola Holmes on perustanut oman etsivätoimiston, jolla kuitenkin menee huonosti, sillä asiakkaita ei ole. Eräänä päivänä hänen toimistolleen saapuu tyttö, joka pyytää häntä etsimään siskonsa Sarahin. Löytääkseen Sarahin on Enolan yhdistettävä tietonsa ja taitonsa kuuluisan veljensä Sherlock Holmesin kanssa.

Enola Holmes 2 on Harry Bradbeerin ohjaama elokuva vuodelta 2022. Se perustuu Nancy Springerin kirjasarjaan The Enola Holmes Mysteries ja on jatko-osa vuoden 2020 elokuvalle Enola Holmes. Enola Holmesin hahmo on sir Arthur Conan Doylen luoman Sherlock Holmesin teini-ikäinen pikkusisko. Kyseinen hahmo on kuitenkin täysin kirjailija Nancy Springerin omaa luomusta.

Enola Holmes 2 sai ensi-iltansa Netflixissä eilen ja totta kai se täytyi välittömästi katsoa. Olisi ehkä ollut hyväksi katsoa ensimmäinen elokuva ennen tätä, koska edelliskerrasta on se pari vuotta, enkä juuri mitään muistanut. Mutta eipä se onneksi paljoa haitannutkaan. Yllätyksekseni huomasin pitäväni tästä jatko-osasta enemmän kuin ensimmäisestä. Tai ehkä se johtuu vain omien muistikuvien haalistumisesta.

Ensin tahdon mainita ne pari asiaa, jotka minua häiritsivät ja jopa ärsyttivät elokuvaa katsoessa. Ensimmäinen niistä on neljännen seinän rikkominen jatkuvasti. Enola todella paljon katsoo suoraan kameraan (tai katsojaan) ja juttelee katsojalle. En ole koskaan juuri pitänyt neljännen seinän rikkomisesta elokuvissa, ellei sille ole todella pätevää syytä. Tässä elokuvassa ei ole ja nuo kohdat olisi voitu toteuttaa muullakin tavoin. Muutaman kerran olisin vielä jaksanut ymmärtää, mutta sitä tapahtui aivan liiaksi. Toinen häiritsevä asia on, ettei Enola Holmes 2 ole historiallisesti paikkaansa pitävä. Ehkä otan historiallisen tarkkuuden vain liian tosissani, sillä kyseessä on kuitenkin fiktiivinen elokuva, mutta ihan oikeasti. Kuinka paljon viktoriaanisen ajan Englannissa saattoi nähdä yläluokan parissa värillisiä ihmisiä? Veikkaan, ettei lainkaan. Pieni fakta vain, johon kiinnitin huomiota, vaikkakin tarinan kannalta asia on täysin merkityksetön ja samantekevä.

Pääroolissa Enola Holmesina nähdään jälleen Millie Bobby Brown, josta selvästi näkee hänen palavan tahtonsa esittää kyseistä roolia, enkä kiellä, etteikö hän aikoinaan olisi ollut siihen hyvä valinta. Enola on hyvin itsenäinen nuori nainen, mutta joutuu kamppailemaan samojen asioiden kanssa kuin muutkin naisen tuohon aikaan. Hänen etsivätoimistonsa ei menesty, koska hänen ei naisena uskota kykenevän etsivän työhön. Hänellä ei ole uskottavuutta muiden silmissä, koska hän on nainen. Tai tyttö, kuten elokuvassa moneen otteeseen huomautetaan. Enolan ajatuksia rikoksen ratkaisussa näytetään paljon piirroskuvien kautta ja se toimii todella hyvin.

Enolan veljen Sherlock Holmesin roolissa jatkaa Henry Cavill, joka on hyvä lisä monien muiden Sherlockien joukkoon. Hän onnistuu tekemään hahmosta omannäköisensä. Enolan toista veljeä, Mycroftia, jota ensimmäisessä elokuvassa näytteli Sam Claflin, ei valitettavasti tässä osassa nähdä. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Louis Partridge Enolan ihastuksena lordi Tewkesburyna, David Thewlis ylikonstaapeli Grailina, jolla ei tunnu olevan puhtaat jauhot pussissa, sekä aina ihana Helena Bonham Carter Sherlockin, Mycroftin ja Enolan äitinä, suffragetti Eudoria Holmesina.

Enola Holmes 2 perustuu osittain myös tositapahtumiin. Enolan etsimä Sarah on nimittäin ollut oikeastikin olemassa. Sarah Chapman oli vuonna 1888 yksi tulitikkutyttöjen kapinan johtohahmoista. Heidän kapinansa johti lopulta jopa lakimuutokseen, joka paransi huomattavasti tehtaissa työskentelevien naisten ja tyttöjen työoloja.

Enola Holmes 2 on jatko-osaksi yllättävän hyvä. Se jatkaa samaa linjaa ensimmäisen elokuvan kanssa ja on tunnelmallisestikin melko samanlainen. Elokuvan ihastuttavan puvustuksen on loihtinut Consolata Boyle, ja musiikeista vastaa Daniel Pemberton. Kaiken kaikkiaan Enola Holmes 2 on viihdyttävä kokonaisuus, jonka parissa reilut kaksi tuntia vierähtää aivan huomaamatta.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 50. Vuonna 2022 ilmestynyt elokuva





Enola Holmes 2

Ohjaus: Harry Bradbeer
Käsikirjoitus: Jack Thorne, Nancy Springerin kirjasarjan pohjalta
Sävellys: Daniel Pemberton
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 131 min
Ikäraja: K13
Päärooleissa:
Millie Bobby Brown - Enola Holmes
Henry Cavill - Sherlock Holmes
Louis Partridge - lordi Tewkesbury
David Thewlis - ylikomisario Grail
Helena Bonham Carter - Eudoria Holmes

Kommentit