Infinity Pool



Kirjailija James Foster ja hänen vaimonsa Em ovat viettämättä lomaa merenrannalla sijaitsevassa Li Tolqassa. Siellä he tapaavat Gabi Bauerin sekä tämän miehen Albanin. Kaksikko kutsuu Jamesin ja Emin päivälliselle ja seuraavana päivänä ajelemaan maaseudulle, vaikka se on turisteilta kiellettyä. Matkallaan takaisin lomakohteeseen autoa ajava James törmää paikalliseen miehen vieden tämän hengen. Nelikko päättää piilotella tapahtunutta, mutta seuraavana aamuna poliisi on Jamesin oven takana ja kertoo tälle langetettavasta kuolemantuomiosta sekä mahdollisuudesta välttää se kaksoisolennon avulla.

Infinity Pool on Brandon Cronenbergin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2023.

Infinity Poolin katsomisen jälkeen minulle jäi aika hämmentynyt olo. En ole vieläkään ihan varma, onko se positiivinen vai negatiivinen asia. Mutta jokin, mistä olen varma, on se, että elokuvassa oli todella paljon hyvää ja sen tarina piteli minua otteessaan aina alusta loppuun saakka. Infinity Pool onnistuu hieman liiankin hyvin ainakin yhdessä asiassa - nimittäin ahdistavan tunnelman luomisessa väreillä, äänillä, valoilla sekä tietysti kuvastollaan. Ajoittain jopa aika psykedeelinen äänimaailma tuo vainoharhaisuutta mukaan tunnelmaan.

Elokuvan alkupuolella kuvittelin tietäväni, mihin suuntaan juoni on kulkemassa, mutta ilokseni huomasinkin melko pian olevani aivan väärässä. Aavistelemani asia otettiin hahmojen kesken esiin jo aika varhaisessa vaiheessa, jolloin kävi selväksi, että näin ei taidakaan tapahtua. Onneksi Infinity Pool ei mennyt ennalta-arvattavaan suuntaan vaan onnistui yllättämään minut useampaan kertaan sekä hyvässä että pahassa. Kaksoisolentoteema sekä sen käsittely on mielenkiintoista ja jotakin, mitä en ainakaan itse ole ennen nähnyt vastaavassa muodossa. Elokuvassa ei pohdita kloonin luomisen eettisiä kysymyksiä kuten niin monissa muissa scifi-elokuvissa ja -kirjoissa - aina alkaen niinkin kaukaa kuin Mary Shelleyn Frankensteinista (1818).

Alexander Skarsgård tekee väkevän roolisuorituksen Jamesina, joka kokee valtavan muutoksen elokuvan aikana. Alkuun James on hakoteillä sekä urallaan että yksityiselämässään, mutta Gabin ja Albanin kohtaaminen toimii alkusysäyksenä hurjalle muutokselle, joka pelottaa jopa Cleopatra Colemanin näyttelemää vaimo Emiä. Albanin roolissa nähdään Jalil Lespert ja Gabin roolissa Mia Goth. En ole varma, ärsyttääkö minua Mia Gothin tapa näytellä, hänen hahmonsa vai nämä molemmat yhdessä. Joka tapauksessa hänen olemuksensa tässä elokuvassa ärsyttää minua suunnattoman paljon ja tuo jopa huonolla tavalla mieleen erään aivan yhtä raivostuttavan hahmon elokuvasta House of 1000 Corpses (2003). Pienessä, mutta merkittävässä roolissa etsivä Threshinä nähdään Thomas Kretschmann.

Infinity Pool sisältää ajoittain aika brutaaliakin väkivaltaa. Väkivaltaa on vieläpä karsittu elokuvasta, jotta se saisi Yhdysvalloissa alemman ikärajan. MPA tuomitsi sille alunperin korkeimman mahdollisen ikärajan eli NC-17, joka Suomessa vastaisi K18-merkintää, mutta lisäeditoinnin jälkeen madalsi ikärajaan R (alle 17-vuotias saa katsoa aikuisen seurassa). Mukana on jonkin verran bodyhorroria, jossa selvästi näkyy ohjaajan isän, bodyhorrorin mestari David Cronenbergin, vaikutus.

Kuten jo alkuun sanoin, en ole varma, mitä minun pitäisi ajatella Infinity Poolista. Siinä oli paljon sellaista, josta pidän. Elokuvassa on myös kohtia, joita en olisi välittänyt nähdä ainakaan niin yksityiskohtaisesti. Nämä kyseiset kohdat eivät liity millään tapaa väkivaltakuvastoon vaan johonkin aivan muuhun. Brutaalikaan väkivalta ei ole minulle elokuvissa juuri koskaan ollut ongelma, mutta tällä kertaa parissa kohtaa oli kyllä lähellä, etten kääntänyt päätäni. Tunnelmaa on kuitenkin luotu hyvin, psykedeelinen ja vainoharhainen olo ulottuu katsojallekin saakka. Tunnelma, tarina ja pääosanäyttelijä ovat ne syyt, miksi kallistuisin ennemmin ehkä antamaan Infinity Poolille positiivisen arvosanan.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 9. Elokuva, jossa jotakuta ammutaan jalkaan




Infinity Pool

Ohjaus ja käsikirjoitus: Brandon Cronenberg
Sävellys: Tim Hecker
Tuotantomaa: Kanada, Kroatia, Unkari
Julkaisuvuosi: 2023
Kesto: 114 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Alexander Skarsgård - James Foster
Mia Goth - Gabi Bauer
Cleopatra Coleman - Em Foster
Jalil Lespert - Alban Bauer

Kommentit