Tohtori Uni



Neljäkymmentä vuotta Overlook-hotellissa tapahtuneiden kauhujen jälkeen Dan Torrance pyrkii yhä jatkamaan elämäänsä sekä taistelemaan menneisyytensä demoneita vastaan. Häneen ottaa yhteyttä Abra-niminen tyttö, jolla on sama kyky kuin Danillakin. Abra on saanut näkyjä True Knot -kultista, joka metsästää hohtavia lapsia ja elävät näiden kyvystä muodostuvalla höyryllä. Nyt kyseinen kultti on Abran perässä, ja Danin täytyy auttaa tyttöä.

Tohtori Uni on Mike Flanaganin ohjaama elokuva vuodelta 2019. Se perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin vuodelta 2013 ja on jatko-osa vuoden 1980 elokuvalle Hohto, joka niin ikään myös perustuu Kingin romaaniin.

Tämän elokuvan katsottuani aloin miettiä, että olisi oikeastaan aika mielenkiintoista myös lukea Kingin romaani. Hohto on tullut luettua yli kymmenen vuotta sitten, joten siitä minulla on edes jonkinlaisia mielikuvia. Tahtoisin lähinnä vain tietää, kuinka paljon elokuvan tarina eroaa romaanin tarinasta, sillä elokuva seuraa Kubrickin Hohtoa, joka puolestaan eroaa Kingin romaanista monin eri tavoin. Esimerkiksi (spoiler!!) romaanin lopussa Overlook-hotelli käytännössä räjähtää savuna ilmaan, mutta tässä elokuvassa se edelleen seisoi paikoillaan. Romaanissa myös Hallorann säilyy hengissä, sillä Jack vain täräyttää häntä krokettimailalla päähän. (spoiler päättyy)

Tohtori Uni pitelee nimestään huolimatta katsojaansa hyvin otteessaan, eikä käy missään kohden unettavaksi. Kaksi ja puolituntisessa elokuvassa silti on tiivistämisen varaa, vaikka Kingin romaani pitkä onkin. Tarina vie hohdon alkulähteille, mutta ei missään vaiheessa kerro, mistä kyseinen kyky tulee ja miksi. Erityisesti loppupuolellaan Tohtori Uni ammentaa visuaalisesti Kubrickin Hohtoa.

Ewan McGregor tekee tasaisen varman roolityön Dan Torrancena, joka lapsuustraumojensa vuoksi ajautuu ensin lääkitsemään itseään isänsä tapaan alkoholilla ja myöhemmin onnistuu raitistumaan. Hänen vastaparinaan elokuvassa toimii Abra-tyttö, jota näyttelee Kyliegh Curran. Curran, joka itselleni oli entuudestaan tuttu niin ikään Flanaganin ohjaamasta Usherin talon tuhosta (2023), on todella hyvä ja ikäisekseen kypsä näyttelijänalku. Elokuvan vahvimman roolityön tekee Rebecca Ferguson, joka näyttelee tarinan pääantagonistia, Rose the Hatia. Roolitusten suhteen on nähty paljon vaivaa, että on saatu Kubrickin elokuvan hahmoja muistuttavia näyttelijöitä mukaan - etenkin siinä kohtaa, kun Dan palaa Overlookiin. Näistä parhaiten onnistuu Carl Lumbly Hallorannina, sillä hänessä ja hänen olemuksessaan on hyvin paljon samaa kuin Scatman Crothersin näyttelemässä Hallorannissa.

Tohtori Uni on kauhuelokuvana ihan toimiva. Sen rytmitys on melko hyvin onnistunut, jännitystä ja rauhallisempia hetkiä on sopivassa suhteessa toisiinsa. Näyttelijäntyö kautta elokuvan on vahvaa, erityisesti toki pääroolien osalta, kuten olettaa sopii. Tarina on kiehtova lisäys siihen, mitä Hohto aikoinaan aloitti, vaikka jotkin kysymykset jäävätkin ilman vastauksia. HBO:n asettama K18-ikäraja ei kuitenkaan oikein tunnu perustellulta - ehkä yhtä kohtausta lukuun ottamatta, jonka etukäteen kaiken kuulemani perusteella odotin paljon pahemmaksi kuin mitä se loppujen lopuksi oli. Dvd-versiolla ja teatterilevityksessä elokuvan ikäraja onkin ollut vain K16.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 15. Ystäväsi suosikki- tai inhokkielokuva




Tohtori Uni | Doctor Sleep

Ohjaus: Mike Flanagan
Käsikirjoitus: Mike Flanagan, Stephen Kingin romaanin pohjalta
Sävellys: The Newton Brothers
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2019
Kesto: 145 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Ewan McGregor - Dan Torrance
Kyliegh Curran - Abra Stone
Rebecca Ferguson - Rose the Hat

Kommentit