Hummeri



Tulevaisuuden yhteiskunnassa yksinäiset ihmiset pakotetaan pariutumaan jonkun kanssa 45 päivän kuluessa yksin jäämisestä tai heidät muutetaan valitsemakseen eläimeksi. David on tullut vaimonsa jättämäksi ja sen seurauksena saapuu hotelliin, jossa yksinäisistä pyritään muodostamaan pariskuntia heitä yhdistävien ominaisuuksien kautta.

Hummeri on Yorgos Lanthimosin ohjaama elokuva vuodelta 2015. Se on Lanthimosin kuudes ja ensimmäinen englanninkielinen elokuva.

Nyt, kun olen muutaman Lanthimosin elokuvan katsonut, hänen omintakeinen tyylinsä on tullut minulle edes jollakin tavoin tutuksi. Jokaisessa hänen elokuvassaan on jotakin perin kummallista, absurdia, jopa tositapahtumiin perustuvassa The Favouritessa (2018). The Favouriten absurdius tosin ei ole vielä mitään verrattaessa vaikkapa Dogtoothiin (2006), jonka katsoin kerran, enkä katso toiste. Koskaan ei toki saa sanoa ei koskaan, mutta... sanotaanko vaikka niin, että kyseisessä elokuvassa oli kohtaus, jota en välitä nähdä toistamiseen. Ja onhan Dogtooth ylipäätään erittäin häiritsevä elokuva. The Favouriten ja Hummerin voisin sen sijaan hyvin katsoa toisen ja kolmannenkin kerran.

Hummeri on erittäin mielenkiintoinen näkemys tulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa yksin eläminen on tehty käytännössä katsoen laittomaksi. Hotellissa paria etsivät yksinäiset käyvät päiväaktiviteettinaan ampumassa nukutusnuolilla lähimetsässä asuvia yksinäisiä saadakseen lisää aikaa parinmuodostukseen. En väitä, että Hummerin esittämä tulevaisuuskuva olisi yhtään sen epäuskottavampi kuin mikään muukaan dystopia, mutta toisinaan tuntuu absurdilta, että parin löytämisessä ratkaisevana tekijänä olisi vaikkapa se, että molemmilla puoliskoilla on alttius nenäverenvuotoihin. Mutta kyse on Yorgos Lanthimosin elokuvasta, joten en keskity siihen sen enempää. Jotkin dystopiat ovat uskottavampia kuin toiset, mutta en lähde tyrmäämään yhdenkään esittämää tulevaisuuskuvaa.

Pääroolin tekee Colin Farrell, joka on oikein hyvä valinta Davidin rooliin. Hänen roolityönsä läpi elokuvan on vahvaa ja vakuuttavaa. Davidin vastapainona toimivat hänen hotellissa tapaamansa ontuva mies, jota näyttelee Ben Whishaw sekä puhevikainen mies, jonka roolissa nähdään John C. Reilly. Myöhemmin metsässä asuvien Yksinäisten leirissä David tapaa heidän johtajansa, jota näyttelee Léa Seydoux ja Rachel Weiszin näyttelemän naisen, joka on Davidin tavoin myös likinäköinen. Hotellin tiukkaa johtajatarta näyttelee aina upea Olivia Colman, jonka ollessa ruudulla tästä on vaikea saada silmiään irti. Läpi elokuvan kaikkien näyttelijöiden työ on hyvin vähäeleistä ja korutonta.

Dystopioita on aina kiehtovaa lukea tai katsoa dystopiaelokuvia, eikä Hummeri tosiaankaan tee sen suhteen poikkeusta. Koruttomuudestaan ja hyvin harmaasta värimaailmastaan huolimatta siitä on pienillä, lähes huomaamattomilla elementeillä saatu luotua näyttävä ja sykähdyttäväkin kokonaisuus, joka ei pelkää näyttää ihmiskunnan pimeitäkin puolia. Hummeri ei lähde kaunistelemaan esittämäänsä tulevaisuuden yhteiskuntaa millään tavoin. Lanthimosin taidokas ohjaus yhdistettynä asiansa osaaviin näyttelijöihin ja elokuvan visuaaliseen ilmeeseen tarkoittaa, että kasassa on ainekset lähestulkoon mestariteokseen.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 12. Elokuva liittyy Irlantiin (kuvattu Irlannissa ja pääroolin esittäjä on irlantilainen)




Hummeri | The Lobster

Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Efthimis Filippou ja Yorgos Lanthimos
Tuotantomaa: Irlanti, Iso-Britannia, Kreikka, Ranska, Alankomaat
Julkaisuvuosi: 2015
Kesto: 118 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Colin Farrell - David
Rachel Weisz - likinäköinen nainen
Léa Seydoux - yksinäisten johtaja
Ben Whishaw - John
Olivia Colman - hotellin johtaja

Kommentit