The Favourite



Kuningatar Annen hoviin saapuu uusi palvelijatar, joka pian uhkaa kuningattaren läheisimmän neuvonantajan, Malboroughin herttuatar Sarah Churchillin, asemaa. Kun herttuatar Sarah keskittyy Britannian ja Ranskan väliseen sotaan, on Abigaililla tilaisuus lähentyä kuningattaren kanssa. Pian hovissa on käynnissä kahden naisen häijy kamppailu kuningattaren suosikin asemasta, eikä siinä sodassa keinoja kaihdeta.

The Favourite on Yorgos Lanthimosin ohjaama elokuva vuodelta 2018. Se perustuu tositapahtumiin Englannista 1700-luvun alusta.

Kun aloin katsoa The Favouritea, minulla oli jonkinlainen käsitys siitä, mitä odottaa. Siitäkin huolimatta elokuva onnistui yllättämään minut moneen kertaan ja oli paljon sellaista, mitä en osannut odottaa lainkaan.

Kreikkalaisohjaaja Yorgos Lanthimosin persoonallinen tyyli on tunnistettavissa läpi elokuvan. Vaikka The Favourite onkin suoraviivaisempi, selkeämpi ja helpommin ymmärrettävissä oleva kokonaisuus kuin vaikkapa Lanthimosin ohjaama Dogtooth (2009), on se silti toisinaan tahallisen absurdi ja täynnä symboliikkaa, joista selvimpänä esimerkkinä ovat kuningatar Annen lemmikkipuput, joista jokainen symboloi hänen menettämäänsä lasta. Ja niitä menetettyjä lapsia oli siis seitsemäntoista, yksikään hänen lapsistaan ei selviytynyt muutamaa vuotta vanhemmaksi, osa raskauksista päättyi keskenmenoihin tai vauva kuoli jo kohtuun.

Olivia Colman on aivan ihastuttava hauraana ja sairaana kuningatar Annena, joka hallitsi Englantia, Skotlantia ja Irlantia vuosina 1702-1707 sekä sen jälkeen nimellä Iso-Britannia tunnettua valtiota aina kuolemaansa saakka vuonna 1714. Nyt ollaan hyvin kaukana stoalaisen pidättyväisestä kuningatar Elisabet II:sta, jota Colman näytteli kahden tuotantokauden ajan sarjassa The Crown. Kuningatar Anne on hyvin dramaattinen persoona ja toisinaan tuntuu käyttäytyvän kuin hemmoteltu pikkulapsi. Hän on tavallaan jopa hyvin naiivi hahmo, joka luottaa lähimpään neuvonantajaansa, ja myöhemmin tämän serkkuun, lähes sokeasti, vaikka ei pitäisi.

Serkuskaksikkoa, Sarah Churchillia ja Abigail Hillia näyttelevät Rachel Weisz ja Emma Stone. Sarah Churchill on alkuun kuningattaren lähin neuvonantaja ja suurimmassa kontrollissa siinä, mitä kuningatar päättää. Hän osaa pitää ohjat tiukasti käsissään ja ailahtelevaisen kuningattarenkin kontrollissaan kertomalla tälle toisinaan liiankin suoraan omat mielipiteensä. Silti kuningatar Anne ei tunnu panevan pahakseen neuvonantajansa suoruutta, sillä jopa tarvitsee jotakuta muuta ottamaan ohjat. Abigail Hill puolestaan kokee suurimman kasvutarinan elokuvan aikana. Likaisesta, epävarmasta nuoresta naisesta kasvaa oman arvonsa liiankin hyvin tunteva, ylimielinen kuningattaren suosikki, joka tarvitsee palautuksen maan pinnalle. Weisz ja Stone pelaavat hyvin yhteen ja katsojalle käy hyvin selväksi jännitteet  ja valtataistelu, taistelu kuningattaren suosikin asemasta, heidän hahmojensa välillä.

Barokin ajan puvustus yhdistettynä lavastukseen luovat hyvin näyttävän kokonaisuuden. The Favouritessa on myös käytetty paljon juuri tuon aikakauden musiikkia, muun muassa Bachia ja Vivaldia. Kuvaustapa on erikoinen, aina toisinaan kuvauksessa on käytetty kuperaa linssiä luomaan kalansilmämäistä efektiä ja nämä hetket sijoittuvat erityisesti kohtiin, jolloin kuningatar Anne kamppailee sairautensa tai sekavuuden kanssa.

The Favourite onnistui yllättämään minut monella tapaa. Ensimmäinen yllätys koitti jo ennen elokuvan katsomista, kun olin lähdössä katsomaan historiallista draamaa, mutta genreksi olikin sen lisäksi listattu komedia. Ja onhan tässä runsaasti komediallisia elementtejä, mutta oma huomioni keskittyi enemmän tarinaan itseensä sekä upeisiin näyttelijöihin. Elokuvaa kannattelee kolme vahvaa naishahmoa/-näyttelijää, joista on vaikea nostaa vain yhtä ylitse muiden. Kaikki kolme saivat rooleistaan Oscar-ehdokkuudet, mutta Olivia Colman oli ainoa, joka myös voitti - varsin ansaitusti toki.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 11. Elokuvassa on jänis




The Favourite

Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus:
Sävellys:
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat, Ranska
Julkaisuvuosi: 2018
Kesto: 120 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Olivia Colman - kuningatar Anne
Emma Stone - Abigail Hill
Rachel Weisz - Sarah Churchill

Kommentit