8/12: Korkean ikärajan jouluelokuva - Die Hard 2 - vain kuolleen ruumiini yli



Poliisi John McClane saapuu Washingtonin Dullesin lentokentälle vaimoaan vastaan. Samaan aikaan pidätettyä kenraali Ramon Esperanzaa ollaan luovuttamassa Yhdysvaltoihin, juurikin samaisen lentokentän kautta. Joukkio terroristeja on ottanut päämääräkseen vapauttaa kenraali Esperanza ja he saavatkin haltuunsa koko lennonvalvontajärjestelmän.

Die Hard 2 - vain kuolleen ruumiini yli on Renny Harlinin ohjaama elokuva vuodelta 1990. Se pohjautuu Walter Wagerin romaaniin 58 minuuttia vuodelta 1987 ja on jatko-osa vuoden 1988 elokuvalle Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli.

En ole koskaan ennen katsonut muita Die Hard -elokuvia paitsi ensimmäisen (ja sitäkin lähinnä joulun aikaan, koska se on jouluelokuva). En ole oikein ikinä osannut viehättyä toimintaelokuvista, mutta nyt vihdoin päätin ottaa katsoakseni tämän sarjan kakkososan. Ja yllätin itseni oikeasti jopa pitämällä tästä.

Die Hard 2 on edeltäjäänsä huomattavasti väkivaltaisempi - tai sitten olen vain turtunut ensimmäisen elokuvan väkivallalle, koska olen katsonut sen liian monta kertaa. Elokuvasta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja se osaa olla paikoitellen hyvinkin brutaali. Näitä kaikkein brutaaleimpia kohtia ei juuri näytetä vaan ne tapahtuvat niin sanotusti ruudun ulkopuolella. Se toki antaa vallan katsojan mielikuvitukselle ja tietoisuus siitä, mitä tapahtuu, on aika häiritsevä. Jos kaikki näytettäisiin, ikäraja varmasti kapuaisi korkeimpaan mahdolliseen, sillä silloin Die Hard 2 vetäisi brutaaliudessaan helposti vertoja Saw -elokuville.

Elokuvaa katsoessa huomaa kyllä selväksi, kuinka budjetti on ollut paljon suurempi kuin ensimmäisessä Die Hardissa, lähes kolminkertainen nimittäin. Die Hard 2 on täynnä tyylikkäitä räjähdyksiä ja muutoinkin enemmän erikoisefektejä on otettu käyttöön. Myös yhdessä ja samassa rakennuksessa pysymisen sijaan John McClane pääsee tällä kertaa seikkailemaan ulkomaailmassakin.

Die Hard 2 sisältää loppupuolellaan hyvän twistin, jota ainakaan itse en osannut lainkaan odottaa, joten minut se onnistui yllättämään täysin. Sen sijaan muutamat asiat elokuvassa aiheuttivat itselleni vain lisää kysymyksiä, kuten se, mikseivät armeijan lentokone ja etenkään sen ikkunat ole luodinkestäviä. En tiedä lentokoneista paljoa, mutta jotenkin olettaisin sellaista ainakin armeijan koneilta.

Bruce Willis ja Bonnie Bedelia palaavat ykkösosasta tuttuihin rooleihinsa John McClanena sekä tämän vaimona Holly Gennero McClanena. Muun virkavallan ollessa täysin kyvyttömiä ymmärtämään tilanteen vakavuutta ja toimimaan oikealla tavalla, on hyvä, että paikalla on John McClanen kaltainen superpoliisi. Muut hahmot jäävät aika etäisiksi, eikä ainakaan itseäni edes kiinnostanut katsoa muita kuin McClanea.

Die Hard 2 - vain kuolleen ruumiini yli toimii ihan hyvin itsenäisenäkin kokonaisuutena, mutta toki tiettyjä asioita on helpompi ymmärtää, jos ensimmäinen elokuva on katsottuna, sillä viittauksia siihen tulee jonkin verran. Tarina on kiinnostava ja onnistuu pitämään jännityksen yllä aina loppumetreille saakka. Harlinin elokuville tyypillisesti myös Die Hard 2 sisältää Suomi-viittauksen, tällä kertaa se on loppukohtauksen taustalla soiva Sibeliuksen Finlandia. En olisi parempaa musiikkia voinut juuri siihen kohtaukseen kuvitella.




Die Hard 2 - vain kuolleen ruumiini yli | Die Hard 2: Die Harder

Ohjaus: Renny Harlin
Käsikirjoitus: Steven E. de Souza ja Doug Richardson, Walter Wagerin romaanin pohjalta
Sävellys: Michael Kamen
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1990
Kesto: 124 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Bruce Willis - John McClane
William Sadler - eversti Stuart
William Atherton - Richard Thornberg
Bonnie Bedelia - Holly Gennero McClane

Kommentit