7/12: Musikaali - Saiturin joulumusikaali



Jouluyönä pankkiiri Ebenezer Scrooge saa vieraakseen edesmenneen yhtiökumppaninsa haamun, joka kantaa raskaita kahleita. Haamu varoittaa Scroogea, että tällä on edessään samanlainen kohtalo, jollei tämä muuta tapojaan, ja kertoo, että yön aikana Scroogen luona tulee käymään kolme vierailijaa, jotka aikovat näyttää totuuden Scroogesta itsestään.

Saiturin joulumusikaali on Stephen Donnellyn ohjaama animaatio vuodelta 2022. Se on adaptaatio vuoden 1970 elokuvasta Scrooge, joka puolestaan pohjautuu Charles Dickensin romaaniin Joululaulu (myös nimellä Saiturin joulu) vuodelta 1843.

Saiturin joulumusikaali on nimensä mukaisesti musikaaliversio tästä todennäköisesti maailman tunnetuimmasta joulusadusta. Elokuva myötäilee alkuperäisteosta hyvin uskollisesti, joten vaikka kyseessä on satu, se sisältää myös todella synkkiäkin elementtejä. Ihan yhtä synkäksi meno ei kuitenkaan käy kuin Disneyn versioinnissa samasta sadusta vuodelta 2009. Ikärajakin on huomattavasti matalampi.

En tiedä, kuinka on mahdollista, että Ebenezer Scroogesta, äreästä saiturista (ja myös siltä näyttävästä), on onnistuttu saamaan Saiturin joulumusikaaliin jopa sympaattisen näköinen. Scroogella on elokuvassa kuitenkin erittäin ilmeikkäät silmät, jotka jopa aivan alkupuolella ilmentävät muutakin kuin halveksuntaa ja ärtymystä.

Animaatio on paikoitellen hieman kömpelöä, eivätkä hahmot aina liiku kovinkaan sulavasti, mutta jos siitä kykenee olemaan välittämättä, on elokuva kuitenkin kokonaisuutena katsoen oikein valloittava. Musikaalinumerot ovat meneviä, mutta jälkeenpäin niistä ei oikein jäänyt mikään mieleen. Ääninäyttelijät toki tekevät hienoa työtä, muutamia nimiä mainitakseni Luke Evans saituri Scroogen roolissa, Jonathan Pryce edesmenneen Jacob Marleyn haamuna, Jessie Buckley Scroogen nuoruudenrakastettuna Isabelina ja Olivia Colman menneen joulun henkenä, joka on Scroogen yön ensimmäinen vierailija.

Saiturin joulumusikaali on ajoittaista kömpelyyttään lukuunottamatta oikein mukava kokonaisuus, jossa on meneviä ja koskettaviakin musikaalinumeroita. Animaatio itsessään on tehty visuaalisesti kauniiksi, eikä ääninäyttelijöissäkään mitään vikaa ole. Hauskana yksityiskohtana elokuvan alkupuolella näkyvän teatterin seinässä nähdään Oliver Twist -näytelmän juliste. Oliver Twist on Charles Dickensin romaani vuodelta 1838.


Seitsemänvuotiaan arvio: "Se oli hauska se kynttilä, se oli mun lempparihahmo ja niin oli koirakin. Hahmoilla oli kivat vaatteet. Musiikit oli hyviä."




Saiturin joulumusikaali | Scrooge: A Christmas Carol

Ohjaus: Stephen Donnelly
Käsikirjoitus: Stephen Donnelly ja Leslie Bricusse
Sävellys: Jeremy Holland-Smith (musiikki) ja Leslie Bricusse (laulut)
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 101 min
Ikäraja: S
Äänirooleissa:
Luke Evans - Ebenezer Scrooge
Olivia Colman - menneen joulun henki
Trevor Dion Nicholas - nykyisen ja tulevan joulun henki
Jonathan Pryce - Jacob Marley

Kommentit