4/12: Remake - Joulu Manhattanilla



New Yorkissa valmistaudutaan jouluun. Cole's tavaratalon vuosittaisen jouluparaatin pukki ottaa hatkat viime hetkellä ja hänen tilalleen saapuu kuin kutsuttuna jo valmiiksi hieman joulupukkia muistuttava Kris Kringle. Jouluparaatin järjestäjän tytär Susan ei enää usko joulupukkiin, mutta kun hän tutustuu herra Kringleen, hänen uskonsa joutuu koetukselle.

Joulu Manhattanilla on Les Mayfieldin ohjaama elokuva vuodelta 1994. Se on uudelleenfilmatisointi samannimisestä elokuvasta vuodelta 1947.

Katsoin pari vuotta sitten alkuperäisen Joulu Manhattanilla -elokuvan, uudelleenfilmatisoinnin olin nähnyt jo aiemmin. Elokuvilla on paljon samaa toistensa kanssa ja kummankin peruskertomus ja teemat ovat samoja, mutta myös eroavaisuuksia löytyy, eikä uudelleenfilmatisointi ole pelkkä vanhan toisinto, kuten ne toisinaan tuntuvat olevan. Tämä uudelleenfilmatisointi tavoittelee alkuperäisen elokuvan henkeä aivan täysin sitä kuitenkaan saavuttamatta.

Pikkuvanhan Susanin roolissa nähtävä suloinen Mara Wilson on todella aito ja uskottava. Susan ei usko joulupukkiin, sillä äiti Dorey on päättänyt kertoa tyttärelleen totuuden. Dorey, jota näyttelee Elizabeth Perkins, on kokenut menneisyydessään suuren pettymyksen, kun Susanin isä on tytön synnyttyä jättänyt perheensä. Tämä hylkäyskokemus heijastuu Doreyn suhteessa niin tyttäreensä kuin myös naapurin mieheen, asianajaja Bryan Bedfordiin. Ammatistaan huolimatta, tai juuri siitä syystä, Bryan jaksaa uskoa ihmeisiin ja yrittää opettaa Susania ja tämän äitiäkin avartamaan hieman maailmaansa ja löytämään mielikuvituksen ja satujen voiman. Bryania näyttelee Dylan McDermott.

Richard Attenborough Kris Kringlen roolissa vakuuttaa niin lapsi- kuin aikuiskatsojatkin joulupukkiudestaan. Hän on kiltti, lempeä ja hänestä huokuu juuri sellaista lämpöä kuin pukista kuuluukin. Yksi elokuvan surullisimpia kohtauksia on, kun Kris Kringle pidätetään päällekarkauksesta ja viedään pois poliisiautossa. Oman seitsemänvuotiaani tuo kohtaus teki hirvittävän vihaiseksi. Eihän nyt joulupukkia voi pidättää - ja vieläpä jouluna!

Elokuvassa on joitakin visuaalisesti todella kauniita kohtauksia, erityisesti jouluaamun kohtaus, jossa Susan istuu kuusen juurella. Vastaavat kohtaukset tuovat todella jouluisen olotilan ja lämmittävät sydäntä.

Joulu Manhattanilla on lämminhenkinen jouluelokuva lapsenuskosta sekä uskon ja mielikuvituksen voimasta. Se ei aivan tavoita alkuperäisen elokuvan maagisuutta ja viestiä, mutta on silti niin täynnä joulun henkeä, ettei tätä katsoessa voi välttää joulutunnelmaa. Uudelleenfilmatisointina se on toimiva ja hyvä esimerkki siitä, mihin suuntaan uudelleenfilmatisointeja pitäisi viedä - alkuperäisteosta kunnioittava, muttei kuitenkaan suora kopio. Näyttelijät ovat oivallisia, erityisesti Mara Wilson ja Richard Attenborough. Joulu Manhattanilla muistuttaa siitä, kuinka tärkeää myös aikuisen on osata käyttää mielikuvitustaan ja uskoa satuihin.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 7. Elokuvassa on häät




Joulu Manhattanilla | Miracle on 34th Street

Ohjaus: Les Mayfield
Käsikirjoitus: John Hughes ja George Seaton
Sävellys: Bruce Broughton
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1994
Kesto: 114 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Richard Attenborough - Kris Kringle
Elizabeth Perkins - Dorey Walker
Mara Wilson - Susan Walker
Dylan McDermott - Bryan Bedford

Kommentit