11/12: Jouluklassikko - Isäni on turbomies



Liikemies Howard Langston lupaa ostaa pojalleen Jamielle joululahjaksi tämän kovasti toivoman Turboman-toimintafiguurin. Kauppojen hyllyt vain ammottavat tyhjyyttään. Howard joutuu taistelemaan tiensä läpi jouluaaton ostosruuhkien ja käy vastakkain muiden samaa lelua himoitsevien vanhempien kanssa, jottei jälleen kerran tuottaisi pojalleen pettymystä.

Isäni on turbomies on Brian Levantin ohjaama elokuva vuodelta 1996.

Kuten muutama päivä sitten katsomassani elokuvassa Joulupuu on kärvennetty (1989), myös tässä elokuvassa on komediaa lähdetty luomaan ennen kaikkea toiminnan kautta. Tosin siinä, missä Joulupuu on kärvennetty ei oikein jaksanut minua ja seitsemänvuotiastani naurattaa, kirvoitti Isäni on turbomies useammatkin naurut, etenkin siltä seitsemänvuotiaalta. Suurin osa huumorista rakentuu epäonnisten sattumusten varaan ja ylipäätään elokuvassa tapahtuviin kommelluksiin on helppo samaistua, sillä se ei ole liian yli vietyä, vaikka onkin liioiteltua. Raja on hiuksenhieno.

Isäni on turbomies on saanut aika huonoja arvioita, mutta itse kyllä pidän tästä kovasti. Elokuva on aika harmiton joulupätkä, jolla ei kovin paljoa tärkeää sanottavaa ole, eikä aina tarvitsekaan olla. Hieman Isäni on turbomies yrittää tuoda tarinallaan läpi viestiä, kuinka perhe ja perheen kanssa vietetty aika on tärkeää, mutta ajoittain se tuntuu aika päälleliimatulta. Tärkeintä elokuvassa on kuitenkin siinä nähtävä hahmojen komediallinen kohellus.

Arnold Scwazenegger pääroolissa Howard Langstonina on toisinaan aikamoinen pökkelö - sekä kirjaimellisesti että hahmona. Pökkelyys nimittäin on osa myös Howardin persoonaa, eikä Scwarzenegger ole mitenkään huono roolissaan. Hän ei myöskään pelkää asettaa itseään komediahahmon saappaisiin ja antaa sille kaikkeaan. Howardin edesottamuksia jaksaa seurata mielenkiinnolla, vaikka toisinaan tekisi mieli vain lyödä päätä seinään hänen hölmöydelleen. Howardin vastapainona elokuvassa toimii Sinbadin näyttelemä Myron Larabee, joka himoitsee samaa Turbomies-nukkea. Miesten välinen taistelu nukesta kantaa läpi elokuvan.

Isäni on turbomies on elokuva, josta ei kohellusta puutu, eikä kiusallisiltakaan tilanteilta vältytä. Se on hauska joulunajan elokuva perheen tärkeydestä ja sitä katsoessa voi huoletta vain heittää aivot narikkaan. Erityisesti Howardin ja Myronin välinen kilpailu pitää katsojan kiinnostuneena ja tuo kilpailu huipentuu lopussa melko huimapäiseen kohtaukseen.


Seitsemänvuotiaan arvio: "Hauska. Musiikit oli kivoja."




Isäni on turbomies | Jingle All the Way

Ohjaus: Brian Levant
Käsikirjoitus: Randy Kornfield
Sävellys: David Newman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1996
Kesto: 89 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Arnold Schwarzenegger - Howard Langston
Sinbad - Myron Larabee

Kommentit