5/12: Komedia - Joulupuu on kärvennetty



Griswoldin perhe valmistautuu ottamaan liudan sukulaisia vieraakseen joulun aikaan. Kaikki ennen joulua suoritettavat askareet vain ovat vielä tekemättä: joulukuusta ei ole, eikä jouluvalojakaan kiinnitetty. Vieraat alkavat jo saapua, kun isä Clark vasta ryhtyy hommiin, mutta kiireessä tehty työ ei aina anna parasta lopputulosta.

Joulupuu on kärvennetty on Jeremiah S. Chechikin ohjaama elokuva vuodelta 1989. Se perustuu elokuvan käsikirjoittaneen John Hughesin novelliin Christmas '59, joka julkaistiin joulukuussa 1980 National Lampoon -lehdessä, ja on kolmas osa National Lampoon -elokuvasarjaa.

Vaikka Joulupuu on kärvennetty onkin sarjan kolmas osa, se toimii silti itsenäisenä kokonaisuutena, eikä aiempia osia tarvitse katsoa tämän ymmärtääkseen. Itse olen aiemmin ehkä noin vuosikymmen sitten katsonut sarjan ensimmäisen elokuvan Faijalla hommat hanskassa (1983), mutta kovin paljoa ei siitäkään ole jäänyt mieleen. Jokaisen elokuvan keskiössä on Griswoldin perhe, mutta mitään samaa tarinaa eivät jatko-osat jatka.

Elokuvassa on omaan makuuni aivan liikaa sähellystä ja liian yli vietyä komediaa, mikä tekee siitä ajoittain melkoisen sekasotkun. Mutta olen huomannut samaa kaavaa hyvin monissa amerikkalaisissa komedioissa, että huumoria ja hauskuutta luodaan tapahtumien kautta ennemmin kuin käsikirjoituksen ja hahmojen sanailun kautta. Joulupuu on käristetty on toteutettu hieman slapstickin hengessä. Käytännössä kaikki, mikä vain voi mennä pieleen, myös menee pieleen.

Perheen isä Clark Griswoldia näyttelee Chevy Chase. Clark ottaa aivan liikaa paineita ihanan joulun järjestämisestä koko suvulle, eikä oikein osaa rauhoittua paikoilleen, vaikka todennäköisesti vähempikin riittäisi. Clarkin tempauksista joutuvat kärsimään niin naapurin pariskunta (ja heidän talonsa) sekä muu perhe. Clarkia yrittää tasapainottaa ja rauhoitella vaimo Ellen, jonka roolissa nähdään Beverly D'Angelo. Parin lapsia, Audreyta ja Russellia, näyttelevät Juliette Lewis ja Johnny Galecki, joista erityisesti teini-ikäinen Audrey yrittää kertoa isälleen, että kaikki on ihan hyvin näin, ettei enempää tarvita. Isä tosin vain koko ajan haaveilee paremmasta sekä tulevalla joulubonuksellaan, jolla aikoo rakennuttaa uima-altaan.

Joulupuu on kärvennetty on hyvä muistutus joulun hengen tärkeydestä ja siitä, mitä jouluna on tärkeää. Se nimittäin ei ole kuusi, jouluvalot tai onnistunut päivällinen ja lahjat vaan yhdessäolo, rauhoittuminen ja tunnelma. Elokuva säheltää hieman liikaa, mutta näyttelijät ovat hyviä rooleissaan ja rytmitys on ihan hyvin kohdallaan. Joulupuu on kärvennetty on elokuva siitä, kun joulunvietto menee kirjaimellisesti päin mäntyä (vai pitäisikö tässä kohtaa sanoa, että päin kuusta).




Joulupuu on kärvennetty | National Lampoon's Christmas Vacation

Ohjaus: Jeremiah S. Chechik
Käsikirjoitus: John Hughes
Sävellys: Angelo Badalamenti
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1989
Kesto: 97 min
Ikäraja: S
Päärooleissa:
Chevy Chase - Clark Griswold
Beverly D'Angelo - Ellen Grisworld

Kommentit