24/31: Kirjaan pohjautuva - Ystävät hämärän jälkeen



12-vuotiasta Oskaria kiusataan koulussa. Oskarin naapuriin muuttaa uusi tyttö, Eli, jonka kanssa Oskar ystävystyy. Samaan aikaan kaupungissa alkaa tapahtua murhia ja kaikki oudot tapahtumat tuntuvat kietoutuvan salaperäisen, vain hämärän aikaan ilmestyvän Elin ympärille.

Ystävät hämärän jälkeen on Tomas Alfredsonin ohjaama elokuva vuodelta 2008. Se perustuu John Ajvide Lindqvistin samannimiseen romaaniin vuodelta 2004.

Ystävät hämärän jälkeen on tempoltaan hienovaraista ja on genreltään enemmän draamaa kuin kauhua. Se on eräänlainen coming of age -elokuva pienellä kauhun twistillä. Vampyyri- ja ihmissusiteemoja on vuosikaudet käytetty teinielokuvissa juurikin niiden muodonmuutosmetaforan vuoksi. Ihmiset hämärän jälkeen ulottaa nuo teemat varhaisnuoriin.

Elokuva sijoittuu Ruotsiin, 80-lukulaiseen betonilähiöön. Periaatteessa tämä ympäristö voisi toimia missäpäin maailmaa tahansa. Voisin hyvin nähdä tämän sijoittuvan myös vaikka Helsingin Jakomäkeen, jossa olen itse lapsuudessani viettänyt lomakausina jonkin verran aikaa. Talviset, pohjoiset maisemat tuovat mieleen pari viikkoa sitten katsomani 30 päivää kaamosta (2007), jossa on myös hyvin hyödynnetty pohjoisen pitkiä talvia ja pimeyttä.

Elokuvan päärooleissa nähdään Kåre Hedebrant koulukiusattuna Oskarina ja Lina Leandersson vampyyrityttö Elinä. Hedebrant on toisinaan hieman jäykkä ja epäluonnollinen, kun taas Leandersson ilmentää samaan aikaan Elin kahta puolta: hämmentynyttä, eristäytynyttä lasta sekä sydämetöntä petoa. Oskaria kiusataan pahasti ja Oskar käsittelee omia pelkojaan luomalla kostofantasioita. Hän esimerkiksi kuvittelee puukottavansa kiusaajiaan. Kun sitten kiusattu Oskar viimein oikeasti puolustautuu väkivalloin, aletaan syytä etsiä sieltä, että esimerkiksi Oskarin isä ei ole läsnä poikansa elämässä. Kukaan ei kysy, miksi Oskar löi. Ei sillä, että yhtään mikään oikeuttaisi väkivaltaan toista ihmistä kohtaan.

Ystävät hämärän jälkeen on tarina kahdesta lapsesta, jotka ovat siinä iässä, että alkavat pikkuhiljaa varttua aikuisiksi. Toinen heistä on vain ikuisesti jäävä tuohon ikään. Elokuva on myös kertomus siitä, mitä koulukiusaaminen voi saada aikaan. Tarinaa tukee simppeli, mutta vaikuttava äänimaailma, joka toisinaan saattaa aiheuttaa pientä vainoharhaisuutta. Kauhun elementit ovat aika vähäisiä ja hienovaraisia, joten goreimpia yksityiskohtia on turha odottaa. Ennen kaikkea Ystävät hämärän jälkeen tarjoaa aika synkän maailmankuvan.




Ystävät hämärän jälkeen | Låt den rätte komma in

Ohjaus: Tomas Alfredson
Käsikirjoitus: John Ajvide Lindqvist, oman romaaninsa pohjalta
Sävellys: Johan Söderqvist
Tuotantomaa: Ruotsi
Julkaisuvuosi: 2008
Kesto: 114 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Kåre Hedebrant - Oskar
Lina Leandersson - Eli
Per Ragnar - Håkan

Kommentit