6/31: Kauhukomedia - The Lost Boys



Lucy Emerson muuttaa Santa Carlan kaupunkiin yhdessä teini-ikäisten poikiensa Michaelin ja Samin kanssa. Michael tutustuu paikalliseen moottoripyöräjengiin, eivätkä asiat sen jälkeen ole enää kuten ennen. Sam päättelee isoveljensä muuttuneen vampyyriksi ja päättää pelastaa tämän yhdessä vampyyrinmetsästäjäveljesten kanssa.

The Lost Boys on Joel Schumacherin ohjaama elokuva vuodelta 1987.

Alettuani katsomaan The Lost Boysia minusta tuntui alkuun, ettei tässä ole kunnon juonta lainkaan. Sellainen onneksi kuitenkin sitten löytyi, vaikkakin hyvin simppeli. Eikä siinä mitään vikaa ole, toisinaan yksinkertainen juoni (tai jopa juonettomuus) on vain hyvästä, eikä The Lost Boys ole siinä poikkeus. Elokuvassa tapahtuu kestoonsa nähden niin paljon, että monimutkaisempi juoni tekisi siitä todennäköisesti vain hirvittävän sekavan. Tällaisenaan tämä toimii varsin hyvin ja katsojakin pysyy tarinassa sekä toiminnassa mukana ilman suurempia epäselvyyksiä.

The Lost Boys on täynnä kasaritunnelmaa, joka nykyään kuuluu olevan nosteessa. Musiikkivalinnat ovat onnistuneita ja elokuvassa on runsaasti mustaa huumoria, joka on huumorin lajeista parhaimpia. Hahmojen replikoinnille sai moneen otteeseen naureskella. Loppupuoli elokuvasta on täynnä toimintaa, eikä siinä vaiheessa enää katsettaan saa irti ruudusta. Tavallaan lopputaistelusta tulee kaikkine "ansoineen" mieleen jopa Yksin kotona (1990).

Elokuvan päähenkilöt ovat Michael ja Sam, joita näyttelevät Jason Patric ja Corey Haim ja onnistuvat rooleissaan oikein mainiosti, Patric eritoten parantaa paljon loppua kohden. Heidän päärooleistaan huolimatta antagonistiroolissa vampyyri Davidia näyttelevä Kiefer Sutherland onnistuu varastamaan koko show'n itselleen. Hänen karismansa kantaa koko elokuvaa ja ylipäätään sai minut alunperin kiinnostumaan koko elokuvasta. Davidin hahmosta onkin vuosien saatossa tullut yksi kauhuelokuvien ikonisimmista hahmoista, eikä syyttä.

The Lost Boysissa on (kuten kauhuelokuvissa yleensä) lopputwisti. Itse sen arvasin jo jossakin puolivälin paikkeilla, mutta varmasti tulee monelle yllätyksenä - etenkin jos ei ole kovin paljoa kauhua katsonut ja sitä myöten ei osaa katsoa asioita oikeasta perspektiivistä. Twisti kuitenkin toimii, vaikka sen olisikin ennalta arvannut ja lopulta odotin vielä toistakin twistiä, jota onneksi ei tullut, sillä elokuvan päätös on oikein hyvä juuri sellaisena kuin se on.

The Lost Boys on varsin viihdyttävä kauhukomedia, joka on noussut jonkinlaiseen kulttiklassikon asemaan. Hyvin simppelin tarinan pelastavat ruudulla nähtävä toiminta sekä erityisesti Kiefer Sutherlandin roolisuoritus, jota ilman tämä elokuva todennäköisesti vain hukkuisi muuhun massaan. Elokuvan nimi, The Lost Boys, on viittaus J. M. Barrien näytelmään Peter Pan (1904) ja sen kadonneisiin poikiin - sillä kuten kadonneet pojat, myöskään vampyyrit eivät aikuistu.




The Lost Boys

Ohjaus: Joel Schumacher
Käsikirjoitus: Janice Fischer, James Jeremias ja Jeffrey Boam
Sävellys: Thomas Newman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1987
Kesto: 98 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Jason Patric - Michael Emerson
Kiefer Sutherland - David Powers
Corey Haim - Sam Emerson

Kommentit