1/12: Lapsuussuosikki - Yksin kotona



McCallisterin perhe on lähdössä viettämään joulua sukulaisten luo Ranskaan. Lähtöä edeltävänä iltana huonosti käyttäytynyt nuorimmainen poika, Kevin, passitetaan ullakolle nukkumaan ja sinne hän myös unohtuu kaikessa aamun kiireessä. Samaan aikaan rosvokaksikko Harry ja Marv valmistautuvat ryöstämään asuinalueen taloja asukkaiden ollessa jouluna poissa, ja kahdeksanvuotiaan Kevinin on yksin puolustettava omaa kotiaan roistoilta.

Yksin kotona on Chris Columbuksen ohjaama elokuva vuodelta 1990. Huonoista päätöksistään tunnettu tuotantoyhtiö Warner Bros hylkäsi elokuvan heti alkumetreillä, sillä ei uskonut sen menestykseen ja menetti siinä samalla vain muutaman sata miljoonaa dollaria, jotka elokuva tuotti lippuluukuilla. Ihan oikein niille (ai miten niin edelleen katkera eräästä vuoden takaisesta Warner Brosin päätöksestä?). Elokuvan tuotti lopulta 20th Century Fox ja se sai myöhemmin neljä jatko-osaa. Kuudes elokuva Home Sweet Home Alone sai ensi-iltansa marraskuussa 2021 ja on katsottavissa Disney+-palvelussa.

Yksin kotona on sukupolvia yhdistävä jouluklassikko, jonka katsomisen uskaltaisin väittää kuuluvan monen perheen jouluperinteisiin. Niin myös meillä, ainakin yleensä. Mikään välttämättömyys se ei ole, mutta tuohan Yksin kotona kivasti joulun tunnelmaa. Muistan katsoneeni kahta ensimmäistä elokuvaa jo omassa lapsuudessani ja nykyään nautin siitä, kun saan katsoa omia lapsuusajan suosikkeja oman lapseni kanssa. Hän on nyt suunnilleen samanikäinen kuin minä elokuvat ensimmäisen kerran nähdessäni.

Yksin kotona on lämminhenkinen jouluinen komedia, josta löytyy hauskuutta iästä riippumatta. Sarjan elokuvien paras kohta tietenkin on aina rosvojen joutuminen ansojen uhreiksi sekä katsella, kuinka nerokkaita ansoja kulloinkin pääosassa oleva lapsi onkaan keksinyt.

Ensimmäisen kahden Yksin kotona -elokuvan pääosassa Kevininä nähdään Macaulay Culkin ja ainakin minulle nämä elokuvat ovat henkilöityneet juuri hänen ympärilleen. Culkin on roolissaan riemastuttavan hauska, tunteisiin vetoava ja hyvin luonnollinen. Rosvokaksikkona ovat Joe Pesci ja Daniel Stern, joiden toilailut saavat nauramaan niin lapset kuin aikuiset. Elokuvan ehdoton helmi on kuitenkin Kevinin äitiä näyttelevä upea Catherine O'Hara, jonka hahmoon on (ainakin näin itse äitinä) todella helppo samaistua.

Elokuvan sanomakin on tärkeä, ja sen Kevinkin lopulta tajuaa. Vaikka toisinaan tuntuu, että se oma perhe on maailman kamalin ja heidän toivoisi vain katoavan, loppujen lopuksi joulua ei ole kiva viettää yksin vaan se perhe alkaakin tuntua aika tärkeältä.




Yksin kotona | Home Alone

Ohjaus: Chris Columbus
Käsikirjoitus: John Hughes
Sävellys: John Williams
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1990
Kesto: 103 min
Ikäraja: K7
Pääosissa:
Macaulay Culkin - Kevin McCallister
Joe Pesci - Harry
Daniel Stern - Marv
Catherine O'Hara - Kate McCallister

Kommentit