27/31: Mustavalkoinen - Freaks - kummajaiset


"We accept her, one of us. We accept her, one of us."
Sirkuksen kääpiö rakastuu kauniiseen nuorallatanssijaan. Kun kaunis Cleopatra saa kuulla kääpiö Hansin suuresta perinnöstä, hän teeskentelee rakkautta ja tahtoo mennä naimisiin saadakseen rahat itselleen. Hän punoo juonen sirkuksen voimamiehen kanssa, eikä Hans osaa aavistaa mitään.

Freaks - kummajaiset on Tod Browningin ohjaama elokuva vuodelta 1932. Se ottaa inspiraatiota Tod Robbinsin kirjoittamasta novellista, joka julkaistiin ensimmäisen kerran Munsey's Magazinessa helmikuussa 1923.

Elokuva oli julkaisunsa aikaan täysi katastrofi. Katsojat pitivät sitä vastenmielisenä, järkyttävänä ja osa käveli näytöksistä ulos kesken kaiken. Ensi-iltansa jälkeen Freaks kiellettiin täysin useissa maissa, myös Suomessa, jossa se sai julkisen ensiesityksensä vasta vuonna 1995. Freaksin kiistanalaisuus ja negatiivinen julkisuus käytännössä tuhosi muun muassa Draculan (1931) ohjanneen Tod Browningin uran.

Tuohon aikaan katsojat eivät olleet valmiita näkemään valkokankaalla oikeasti vammaisia ihmisiä ja katsomaan vihjailua muun muassa näiden sukupuolielämästä. Ristiriitaista kyllä, näitä "luonnonoikkuja" käytiin kyllä sitten oikein mielellään sirkuksissa kauhistelemassa. Suurin osa elokuvan näyttelijöistä on oikeasti vammaisia tai fyysisesti rajoittuneita ja heistä lähes kaikki tuohon aikaan nimenomaan ansaitsivat elantonsa viihdyttäjinä esimerkiksi sirkuksessa.

Freaks on myöhemmin noussut elokuvana klassikon asemaan ja monet elokuvat ja televisiosarjat ovat sille paljosta velkaa. Eritoten itselleni tutuimpana American Horror Story: Freak Show (2014-2015), joka tuolla neljännellä kaudellaan pyörittelee hyvin samalaisia teemoja Freaksin kanssa, mukana on toki myös samanlaisia hahmoja ja hyvin saman kaltaisia tapahtumia. Kumpikin pyörittelee kysymystä, kuka oikeastaan on se kummajainen, kuka tarinassa on se todellinen hirviö?

Näytteleminen elokuvassa on toisinaan aika dramaattista, kuten tuohon aikaan oli tapana. Parhaiten itselleni näyttelijöistä mieleen jäivät Hansia ja Friedaa näyttelevät lyhytkasvuiset sisarukset Harry ja Daisy Earles. Erityisesti Daisy Earles näyttelee Friedaa sellaisella herkkyydellä ja luonnollisuudella, jota vanhemmissa elokuvissa harvoin näkee.

Freaks on elokuvana hyvin kiinnostava ja se varmasti tulee katsottua joskus toistekin. Valitettavasti elokuvasta kuitenkin huomaa, että sitä on karsittu paljon, sillä tietyt hahmot ja tapahtumat jäävät täysin pimentoon. Katsojana sitä jää hieman hämmennyksen valtaan, kun jotkin asiat eivät loogisesti oikein seuraa toisiaan. Freaks oli alunperin elokuvana 90-minuuttinen, mutta testiyleisön negatiivisen reaktion vuoksi tuotantoyhtiö päätti leikata sitä ilman ohjaajan suostumusta. Kyllähän se paljon tekee elokuvalle ja tarinalle, kun siitä leikataan pois kohtauksia lähes puolen tunnin edestä.

Freaksin alkuperäistä versiota ei ole tallessa missään, mikä on harmi.




Freaks - kummajaiset

Ohjaus: Tod Browning
Käsikirjoitus: Willis Goldbeck ja Leon Gordon, Tod Robbinsin novellin pohjalta
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1932
Kesto: 64 min
Ikäraja: K12
Päärooleissa:
Wallace Ford - Phroso
Leila Hyams - Venus
Olga Baclanova - Cleopatra

Kommentit