14/31: Trilleri - X



Pieni joukko elokuvantekijöitä saapuu vanhan pariskunnan maille maaseudulle tekemään aikuisviihde-elokuvaa. Paikan omistava pariskunta alkaa kuitenkin käyttäytyä vihamielisesti elokuvantekijöitä kohtaan, jotka lähinnä vain jättävät huomiotta vaaran merkit. Pian heidän oma henkensä on pelissä, jonka edestä heidän on paettava.

X on Ti Westin ohjaama elokuva vuodelta 2022. Se on ensimmäinen osa X-elokuvasarjaan - esiosa Pearl sai ensi-iltansa myöhemmin saman vuonna ja kolmas osa, MaXXXine on parhaillaan tuotannossa.

X alkaa kohtauksella, joka oikealla aikajanalla ottaa paikan vasta elokuvan tapahtumien jälkeen. Katsojalle on siis alusta saakka selvää, että maatilalla on tapahtunut jotakin kamalaa. Sen enempää katsojalle ei kerrota vaan pidetään jännityksessä, mitä on käynyt ja kuka on saanut surmansa. Elokuvassa on aika paljon slasherien vaikutteita ja teemoja, aina lähtien hahmojen kuolemista yksi kerrallaan.

Hahmot ovat jokainen omanlaisiaan persoonia heikkouksineen ja vahvuuksineen, mikä antaa katsojalle mahdollisuuden tuntea heidän puolestaan ja toivoa parasta, kun jotakin kamalaa tapahtuu. Tunnepuolella samaistumista helpottavat toki taitavat näyttelijät, jotka pelaavat hyvin yhteen ja kannattelevat elokuvaa yhdessä. Mia Goth näyttelee elokuvan pääroolin Maxinena tehden samalla myös elokuvan pääantagonistin, Pearlin, roolin. Mukana ovat Gothin lisäksi Martin Henderson elokuvatuottaja Waynena, Jenna Ortega äänittäjä Lorrainena, Brittany Snow näyttelijä Bobby-Lynnena, Scott Mescudi näyttelijä Jacksonina ja Owen Campbell ohjaaja-kameramies RJ:nä.

Erikoistehosteet ja väkivalta on toteutettu hyvin sekä uskottavasti. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että väkivaltaa ja verenvuodatusta olisi voinut näyttää vähemmänkin ja niin sanotusti poissa ruudulta, sillä itsestäni ainakin on pelottavampaa se, mitä ei näe ja jonka näkemiseksi joutuu käyttämään omaa mielikuvitustaan. Muutama päivä sitten katsomani The VVitch (2015) on tästä erittäin hyvä esimerkki. Mutta toki, nykykatsojat janoavat nähdä brutaaliakin väkivaltaa ruudulla, joten kenties ratkaisu on tehty se mielessä.

X käsittelee syvällisempinä teemoinaan muun muassa nuoruuden tavoittelua ja vanhenemista. Valitettavasti se tuntuu kuitenkin vain hipaisevan teemojaan, olisin mielelläni nähnyt syvempääkin perehtymistä.

X on trillerin ja slasherin sekoituksena oikein toimiva. Piinaavaa tunnelmaa on luotu hyvin alusta saakka ja näyttelijät hoitavat osansa hienosti. Valitettavasti elokuva tuntuu kaikesta huolimatta jäävän hieman vaillinaiseksi, esimerkiksi elokuvan antagonisteille ei missään kohtaa oikein anneta kunnon motiivia teoilleen. Se voisi todennäköisesti selvitä esiosa Pearlissa, joten ehkä pitää jossakin vaiheessa ottaa se katseluun.




X

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ti West
Sävellys: Tyler Bates ja Chelsea Wolfe
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 106 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Mia Goth - Maxine
Jenna Ortega - Lorraine Day
Martin Henderson - Wayne

Kommentit