The Power



"On kunnioitusta herättävää nähdä tämä voima, tämä uusi vapaus, joka siirtyy yhdestä ojennetusta kädestä toiseen."
Ympäri maailman tytöt ja naiset huomaavat pitelevänsä käsissään hengenvaarallista voimaa. Samaan aikaan miehet huomaavat, kuinka valta on luisumassa pois heidän käsistään. Muuttuvan maailman sekasorrossa naiset yrittävät pyristellä irti ikiaikaisista rooleistaan miesten hallitsemassa maailmassa. Vallankumous on alkanut.

The Power on Raelle Tuckerin, Naomi Aldermanin, Claire Wilsonin ja Sarah Quintrellin luoma sarja vuodelta 2023. Se perustuu Naomi Aldermanin romaaniin Voima vuodelta 2016.

Luin romaanin Voima noin vuosi sitten ja sen pohjalta kirjoittamani postaus on muuten blogini luetuin postaus koskaan. Lukemani perusteella sarjan katsominen kiinnosti kovasti ja kävin aina välillä etsimässä tietoa siitä, missä vaiheessa sarjan teko on ja milloin se ilmestyy jonnekin katsottavaksi. No, sehän ilmestyi sitten lopulta Amazon Primeen.

The Power sisältää yhdeksän noin tunnin mittaista jaksoa. Nämä yhdeksän jaksoa käsittävät vain noin puolet romaanin tapahtumista ja rakentavat vasta alkutilannetta kaikelle, joten uskoa (vai toivoa?) sopii, että jatkoa on vielä tulossa. Sarjaan on lisätty paljon tapahtumia, joita kirjassa ei ole, mikä mahdollistaa hahmojen syventämisen eri tavoin.

Sarjassa omat suosikkini eroavat aika radikaalilla tavalla kirjan suosikkihahmoistani. Esimerkiksi toimittaja Tunde, jota näyttelee Toheeb Jimoh, oli kirjassa hahmo, josta luin todella mieluusti, kun taas sarjassa hänen hahmonsa vaikuttaa etenkin parissa ensimmäisessä jaksossa suoraan sanottuna kusipäältä. Myöhemmissä jaksoissa Tunde alkaa onneksi saada lisää syvyyttä ja silloin häntä on miellyttävämpää katsella. Sama pätee Ria Zmitrowiczin näyttelemään Roxyyn - kirjassa pidin hänestä, sarjassa en niinkään. Tulee jälleen kerran nähtyä, kuinka tapa tuoda hahmo eloon vaikuttaa siihen, kuinka paljon hahmosta päätyy pitämään. Mutta toisaalta taas pidän ihan hirveän paljon Roxyn isän näyttelijästä, Eddie Marsanista, mutta hänen hahmostaan en lainkaan. Hyvä näyttelijä onnistuu myös tekemään itsestään helposti vihattavan hahmon.

Näyttelijöiden taso vaihtelee jonkin verran ja se voi olla yksi vaikuttava tekijä siihen, miksi joistakin hahmoista pidän ja joistakin en. Hyvin näytellystä hahmosta on helpompi kiinnostua ja häneen on myös helpompi sitä myötä samaistua. Siitä syystä olisin voinut koko sarjan ajan katsella vaikka vain pormestari Margot Cleary-Lopezia, hänen poliittisen uransa nousua ja taisteluaan mieskeskeisessä maailmassa. Mutta Margotia näytteleekin upea Toni Collette, joten onko tuo nyt ihmekään? Margot ja hänen tyttärensä Jocelyn, jota näyttelee Auli'i Cravalho, nousevat itselleni koko sarjan kiinnostavimmiksi hahmoiksi, vaikka romaania lukiessani en pahemmin heistä välittänytkään. Yhdeksi suosikikseni nousi myös hieman yllättäen Zrinka Cvitešićin näyttelemä Moldovan presidentin puoliso Tatiana Moskalev. Hänen hahmonsa, joka jää romaanissa aika etäiseksi, syventyy sarjassa aivan uudella tavalla.

"Olemme jo nähneet, mitä tapahtuu, kun naisille ei kerrota, mitä heidän kehoissaan tapahtuu. Olemme kaikki nähneet tai tunteneet sen häpeän. Turvattomat abortit, teini-ikäiset tytöt, jotka pakotetaan synnyttämään. Raiskauksen uhrit eivät uskalla tulla esiin, ja synnyttäneet äidit kärsivät hiljaisuudessa."

The Power nostattaa mieleen paljon ajatuksia naisista vallankahvassa. Naisten ja tyttöjen kantama voimahan on suora metafora tälle. Nais- ja miesjohtajat suhtautuvat voimaan hyvin eri tavoin: naiset tahtoisivat tukea voiman kantajia, miehet ehdottavat rauhoittavia, vankeutta ja jopa kuolemanrangaistuksia. Hieman äärimmilleen viety esimerkki, mutta samaan aikaan pelottavan todellinen ihan nykymaailmassakin.

Miehet yrittävät kontrolloida oman valtansa ulottumattomissa olevaa tilannetta esimerkiksi määräämällä työpaikalla kaikki naiset kivuliaisiin testeihin sen varalta, että heillä on voima. Jää epäselväksi, mitä positiivinen testitulos tarkoittaisi, mutta muualla naisia on erotettu töistään sen vuoksi. Voimaa kantavat tytöt marssitetaan jonossa ulos luokkahuoneista, heidän kätensä sidotaan ja heidät laitetaan pieniin eristyskoppeihin kuin he olisivat pahojakin rikollisia. Moldovassa naisille asetetaan nilkkapantoja voiman käytön seuraamiseksi.

Saudi-Arabia kieltää naisten sähköpurkaukset ja paikallinen tyttö hakataan henkihieveriin rangaistuksena voimansa käytöstä. Tunde on ensimmäisenä toimittajana paikalla, kun Saudi-Arabian naiset saavat tarpeekseen alistettuna olemisesta ja aloittavat vallankumouksen. Netissä UrbaaniDoksaaja-nimimerkki jakaa sivustollaan salaliittoteorioita ja lietsoo naisvihaa. Se uppoaa aivan liian hyvin tiettyihin ihmisryhmiin. Miten tämä kuulostaa jotenkin aivan liian tutulta?

The Power on teemoiltaan pelottavan ajankohtainen. Heti kun nainen saa valtaa tai pääsee johtavaan asemaan, ovat tietyt ihmiset (sarjan tapauksessa miehet) heti huutelemassa ja nimittelemässä. Ei tästä kovin pitkä aika ole, kun ihan Suomessakin huudeltiin "huulipunahallituksesta" ja kyseenalaistettiin johtavassa asemassa olevien naisten pätevyyttä työhönsä. Yhteiskunta sarjassa on jopa huomaamattaan naisvihamielinen, ja esimerkiksi Tunde nostaa esiin ajatuksen siitä, kuinka ei ole tullut edes ajatelleeksi, kuinka sukupuoli voi vaikuttaa toisen ihmisen turvallisuuteen. Saatuaan voiman tytöt ja naiset tuntevat helpotusta, kuinka ei tarvitse enää pelätä vaikkapa kävelemistä yksin kotiin pimeällä. Näin naisena nämä ovat aivan liian helposti samaistuttavissa olevia asioita.

Oli muuten hyvin mielenkiintoinen kontrasti samaan aikaan katsoa tätä sarjaa ja lukea Margaret Atwoodin romaania Orjattaresi (1985). Nämä tarinathan ovat tavallaan saman dystopian kaksi eri ääripäätä. Atwoodin romaanista kirjoitan lisää myöhemmin, kunhan olen saanut sen ensin luettua, mutta haluan vielä kertoa sen, että Atwood itse asiassa kannusti Aldermania kirjoittamaan romaaninsa.

Jään mielenkiinnolla odottelemaan The Powerille jatkoa. Tämä ensimmäinen kausi on nyt rakentanut kaikelle pohjan ja alkutilanteen, joka kääntää valtasuhteet päälaelleen, joten oletettavasti seuraava kausi näyttää sitten seuraukset.

"En ymmärtänyt, kuinka sukupuoli vaikutti elämässäni olevien naisten turvallisuuteen, sananvapauteen tai tilaan."




The Power

Luoja: Raelle Tucker, Naomi Alderman, Claire Wilson ja Sarah Quintrell
Perustuu: Naomi Aldermanin romaaniin Voima
Sävellys: Morgan Kibby
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2023
Jaksoja: 9
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Toni Collette - Margot Cleary-Lopez
Auli'i Cravavlho - Jos Cleary-Lopez
Ria Zmitrowicz - Roxy Monke
Halle Bush - Allie Montgomery
Toheeb Jimoh - Tunde Ojo
Eddie Marsan - Bernie Monke

Kommentit