Matilda ja lasten kapina



Matilda Wormwood on poikkeuksellisen älykäs kuusivuotias. Vanhemmat eivät hänen nerouttaan kuitenkaan huomioi, sillä heillä on tärkeämpiäkin asioita mietittävänään - kuten raha, ulkonäkö ja televisiosarjat. Koulun rehtorikin vihaa lapsia. Onneksi Matildalla on luokkatoverinsa sekä ihana opettajansa tukenaan, kun hän päättää aloittaa kapinan.

Matilda ja lasten kapina on Danny DeViton ohjaama elokuva vuodelta 1996. Se perustuu Roald Dahlin romaaniin Matilda vuodelta 1988.

Matilda on Roald Dahlin kirjoista oma suosikkini. Se oli aikoinaan myös yksi ensimmäisistä (ellei ensimmäinen) romaani, jonka luin ja se on sen jälkeen tullut luettua useita (kymmeniä) kertoja. Myös tällä ensimmäisellä adaptaatiolla on paikka sydämessäni, vaikka sen ensimmäisen kerran katsoinkin vasta teini-ikäisenä. Viime vuonna Matildasta ilmestyi myös samannimisen lavamusikaalin pohjalta tehty elokuva Matilda: Musikaali.

Matilda pysyy alkuperäisteokselle ja sen tunnelmalle hyvin uskollisena, vaikka tuo mukaan myös paljon uutta. Lisäykset tuovat vain enemmän syvyyttä tarinaan ja sen hahmoihin, joten niistä minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa. Tietyt lisätyt kohtaukset tuovat myös lisää jännitettä, mitä elokuva kaipaakin kirjaa enemmän. Jos elokuva menisi vain kirjan mukaan, se ei todennäköisesti pystyisi luomaan samanlaista jännitettä kuin nyt pystyy. Matilda on yksi harvoista tapauksista, joissa elokuva saattaa hyvinkin olla jopa parempi kuin kirja, johon se pohjautuu.

Elokuvan erikoistehosteet ovat aikaansa nähden hyviä ja toimivia. Suurimmalta osin ne toimivat hyvin vielä nykypäivänäkin. Dvd:n lisämateriaaleista voi katsoa, kuinka efektejä on toteutettu ja se on oikeasti todella mielenkiintoista katsottavaa. Tuohon aikaan kun ei juuri cgi:llä leikitty vaan kaikki piti tehdä oikeasti. Erityisesti itsekseen kirjoittavan taululiidun toteutus on yksinkertainen ja nerokas.

Pääroolissa Matildana nähdään Mara Wilson, joka on todella hellyyttävä roolissaan. Hän onnistuu täydellisesti tavoittamaan Matildan teräväpäisen ja hieman kapinallisen luonteen. Matildan hahmosta huokuu se, kuinka hän toivoisi elämäänsä ihmistä, joka näkisi hänet ja ymmärtäisi häntä. Tuo ihminen on lopulta Matildan opettaja, Embeth Davidtzin esittämä neiti Jennifer Honey. Matilda oli aikoinaan elokuva, joka sai minut rakastumaan Embeth Davidtziin näyttelijänä aivan täysin ja siis ihan oikeasti - kuka ei muka tahtoisi neiti Honeyn kaltaista opettajaa. Neiti Honey on lempeä, älykäs, kannustava ja aina lasten puolella. Synkästä menneisyydestään huolimatta hän ei ole katkeroitunut vaan sen sijaan kyennyt kääntämään pimeyden valoksi.

Matildan antagonisteina toimivat Matildan piittaamattomat vanhemmat Harry ja Zinnia Wormwood, joita näyttelevät elokuvan ohjaaja Danny DeVito ja Rhea Perlman, sekä koulun hirviömäinen rehtori Agatha Trunchbull, jonka roolissa nähdään Pam Ferris. Jokainen hahmo on, kuten Dahlin kirjassakin, hyvin liioiteltu ja äärimmäisyyksiin viety, mutta siinä, missä Harry ja Zinnia ovat lähinnä koomisia hahmoja, on rehtori Trunchbull oikeastikin pelottava.

Matilda on oikein viihdyttävä elokuva, jonka parissa kyllä viihtyvät perheen pienimmätkin, vaikka eivät vielä osaisi tekstityksiä lukea. Vaikka hahmot elokuvassa ovat hyvin äärimmäisiä ja jopa hieman karikatyyrimaisia, tässä kontekstissa se toimii - pohjautuuhan elokuva Roald Dahlin kirjaan ja Dahlin lastenkirjojen hahmot ovat mitä suurimmalta osin sellaisia ja juuri siihen niiden viehätys perustuu. Tarina on aika perinteinen hylkiöstä sankariksi -tyyppinen tarina, mutta se on toteutettu hyvin ja raikkaalla otteella, eikä Matilda turhaan ole saavuttanut klassikon asemaa.


Seitsemänvuotiaan arvio: "Tykkäsin siitä kohdasta, jossa ne meni sinne taloon ja talossa kummitteli. Tykkäsin Matildasta, rehtorista, opesta ja Matildan kaverista."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 2. Kirjan ensimmäinen elokuvasovitus




Matilda ja lasten kapina | Matilda

Ohjaus: Danny DeVito
Käsikirjoitus: Nicholas Kazan ja Robin Swicord, Roald Dahlin romaanin pohjalta
Sävellys: David Newman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1996
Kesto: 98 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Mara Wilson - Matilda Wormwood
Embeth Davidtz - neiti Honey
Pam Ferris - neiti Trunchbull
Danny DeVito - Harry Wormwood
Rhea Perlman - Zinnia Wormwood

Kommentit