Matilda: Musikaali



Matildan vanhemmat ovat unohtaneet ilmoittaa tyttärensä kouluun. Kun huippuälykäs tyttö viimein sitten saapuu kouluun kesken lukuvuoden, unelmat uuden oppimisesta romuttuvat aika nopeasti. Koulua hallitsee diktaattorin elkein hirviömäinen rehtori Trunchbull. Matilda on ensimmäinen oppilas koskaan, joka uskaltaa sanoa rehtorille ei ja hänen lyömästään kipinästä alkaa lasten kapina.

Matilda: Musikaali on Matthew Warchusin ohjaama elokuva vuodelta 2022. Se pohjautuu samannimiseen musikaaliin, joka sai ensi-iltansa Royal Shakespeare Companyssa marraskuussa 2010. Musikaali puolestaan pohjautuu Roald Dahlin romaaniin Matilda vuodelta 1988.

Aivan ensimmäisenä täytyy tuoda ilmi se tosiasia, että Matilda on henkilökohtainen suosikkini Roald Dahlin teoksista. Se oli myös ensimmäinen kirja, jonka häneltä luin, ikää minulla oli silloin ehkä seitsemän vuotta. Romaanin pohjalta tehty elokuva Matilda (1996) on myös oma suosikkini Dahlin romaanien pohjalta tehdyistä adaptaatioista sekä yksi suosikkielokuviani ikinä. Yritän välttää musikaalin vertaamista kyseiseen elokuvaan, mutta koska elokuva on itselleni niin rakas ja tärkeä, tuskin tulen täysin onnistumaan.

Matilda on melko uskollinen alkuperäisteokselle, mikä on tietysti ilahduttavaa nähdä. Joitakin uusia juttuja on mukana, mutta niinhän elokuvissa aina ja nämä lisät tuovat vain enemmän mukaan tarinaan. Musiikkinumerot ovat meneviä ja koreografiat näyttäviä, mutta valitettavasti vain harva niistä jää mieleen jälkeenpäin - paitsi elokuvan loppupuolella nähtävä Revolting Children, joka jää päähän soimaan.

Matildaa näyttelee Alisha Weir, joka on roolissaan yhtä aikaa suloinen ja uhmakas. Matilda on suurimman osan aikaa kapinallinen, joka uhmaa käskyjä. Samanlaista herttaisuutta ja lämpöä kuin vuoden 1996 filmatisoinnissa saa melkein etsimällä etsiä. Sama pätee Matildan opettajaa neiti Honeya näyttelevään Lashana Lynchiin. Kyllä hän näytellä ja laulaa osaa, siitä ei ole kyse, mutta jäin kaipaamaan neiti Honeyn lempeää, kilttiä luonnetta, joka sai minut aikoinaan rakastumaan kyseiseen hahmoon. Elokuvan antagonistia, rehtori Trunchbullia, näyttelee Emma Thompson, joka on maskeerattu niin, että häntä on vaikea tunnistaa. Ellen olisi tiennyt hänen näyttelevän roolia, en olisi välttämättä tunnistanut. Paitsi tietysti äänestä, jonka tunnistin samantien. Omaksi suosikkihahmokseni koko elokuvassa nousi Sindhu Veen näyttelemä kirjastonhoitaja neiti Phelps, joka saa paljon suuremman roolin kuin kirjassa tai vuoden 1996 elokuvassa.

Matilda: Musikaali on varsin viihdyttävä ja menevä elokuva, jonka kanssa ei juuri tylsää hetkeä ehdi tulla. Pari tuntia on nopeasti ohitse, vaikka toisinaan tuntuukin, että tarina jää hieman junnaamaan paikoilleen. Musiikkinumerot toimivat yhdessä koreografioiden kanssa, ja pidin siitä, että neiti Phelps saa tällä kertaa suuremman roolin. Matildan kertoma tarina on myös oiva lisä tarinaan. Vaikka vuoden 1996 filmatisointi tulee aina olemaan oma suosikkini, kyllä tämänkin version saattaa toisinaan katsoa.


Kuusivuotiaan arvio: "Siinä oli söpöä se vesilisko. Tanssit oli hienoja. Suosikkihahmot olivat Matilda ja Amanda."




Matilda: Musikaali | Matilda the Musical

Ohjaus: Matthew Warchus
Käsikirjoitus: Dennis Kelly
Sävellys: Christopher Nightingale (taustat) ja Tim Minchin (laulut)
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 117 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Alisha Weir - Matilda Wormwood
Lashana Lynch - neiti Honey
Emma Thompson - neiti Trunchbull

Kommentit