The Menu



Kaksitoista rikasta ihmistä viedään lautalla Hawthornen saarelle nauttimaan erikoisesta ruokaelämyksestä. Kukaan ei vain tiedä etukäteen, kuinka erikoinen ruokaelämys on kyseessä. Paikan keittiömestarina toimii maailmankuulu Chef Julian Slowik, joka ei ainoastaan tarjoile ruokaa vaan taidetta. Hänen menuunsa kertoo tarinan, johon yksikään vieras ei ole valmistautunut.

The Menu on Mark Mylodin ohjaama elokuva vuodelta 2022.

The Menu on hirvittävän intensiivinen elokuva, josta on vaikea saada katsettaan irti, kun sen kerran aloittaa. Pahaenteinen, painostava tunnelma kestää läpi elokuvan alusta loppuun saakka. Elokuva oli ainakin itselleni täysin ennalta-arvaamaton, sillä etukäteen oletin saavani jotakin suomalaisen Gourmet Clubin (2004) kaltaista, mutta sainkin jotakin ihan muuta. Ei sillä, että siinä olisi mitään vikaa, sillä ei ole. Molemmat ovat vahvoja omassa tarinassaan ja vaikka näissä kahdessa elokuvassa ei juuri yhteneväisyyksiä olekaan, pidän The Menusta silti vähintäänkin yhtä paljon kuin Gourmet Clubista.

The Menu on taitavasti käsikirjoitettu ja jännite pysyy yllä koko ajan. Elokuva on täynnä harvinaisen ärsyttäviä hahmoja, joista melkeinpä yhdenkään puolesta ei tunnu pahalta vaan omasta mielestäni suurimman osan heistä voisi vaikka heittää uuniin, eikä haittaisi yhtään. On vaikea tuntea sympatiaa juuri ketään kohtaan. Tai sitten minulla on vain jotakin pahasti päässäni vialla, sillä oikeastaan ainoa hahmo, jota aloin missään kohtaa sympatisoida, oli Chef Slowik.

Päärooleissa Tylerina ja Margotina nähdään Nicholas Hoult ja Anya Taylor-Joy. Kumpikin tekee hyvää työtä roolissaan, vaikka Margot onkin hahmona hieman tylsä, aika geneerinen "mystinen naishahmo" tai final girl. Tyler on hahmona kiinnostavampi ja vaikuttaa jossakin vaiheessa täysin sekopäiseltä. Elokuvan todellinen tähti on kuitenkin Chef Slowikia esittävä Ralph Fiennes, joka kannattelee koko elokuvaa harteillaan ja on vastuussa siitä, että jännite ja piinaava tunnelma todella pysyy yllä. Kiitos hänelle siitä, että tekee elokuvasta katsomisen arvoisen - ja sen arvoisen, että varmasti katson joskus vielä uudestaankin. Fiennes todella onnistuu antagonistin roolissaan, mutta mitä muuta häneltä voi edes odottaa?

Elokuvan lopussa tapahtuva twisti tuntui alkuun antikliimaksilta, mutta onneksi se jatkui vielä siitä ja elokuva sai kuin saikin kunnollisen, arvoisensa lopetuksen.

The Menu on hyvin käsikirjoitettu, intensiivinen kokonaisuus, joka ei hellitä otettaan hetkeksikään. Vaikka näyttelijät taitavia ovatkin ja hahmot aitoja sekä uskottavia, yhtäkään hahmoa kohtaan on silti todella vaikea tuntea minkäänlaista sympatiaa, sillä kaikki ärsyttävät jollakin tapaa. Elokuva on visuaalisesti näyttävä ja kauniisti kuvattu, eikä toki saa unohtaa Colin Stetsonin sävellystyötä, jolla on suuri rooli painostavan tunnelman synnyssä. The Menu oli jotakin aivan muuta kuin odotin - mutta hyvällä tavalla.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 42. Elokuvassa juostaan




The Menu

Ohjaus: Mark Mylod
Käsikirjoitus: Seth Reiss ja Will Tracy
Sävellys: Colin Stetson
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 108 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Ralph Fiennes - Chef Slowik
Anya Taylor-Joy - Margot
Nicholas Hoult - Tyler

Kommentit