The Forgotten West Memphis Three



Entinen palopelastaja Bob Ruff suuntaa West Memphisin kaupunkiin, jossa on noin kolmekymmentä vuotta aiemmin tapahtunut hirvittävä rikos, joka on langettanut varjon koko kaupungin ylle. Rikosta ei ole vieläkään saatu selvitettyä, ja Ruff ryhtyykin tutkimuksiin toiveissa löytää jokin johtolanka siitä, mitä tapahtui 5. toukokuuta vuonna 1993.

The Forgotten West Memphis Three on Bob Ruffin juontama dokumenttisarja vuodelta 2020. Se kertoo West Memphis Three -nimellä kulkevasta kolmoismurhasta, joka tapahtui Yhdysvaltojen Arkansasissa vuonna 1993.

Tämä dokumentti kertoo ennen kaikkea unohdetusta West Memphisin kolmikosta, Steve Branchista, Chris Byersista ja Michael Mooresta, kolmesta kahdeksanvuotiaasta pojasta, jotka saivat surmansa hämärissä olosuhteissa toukokuussa 1993.

West Memphis Threellä yleensä on tarkoitettu murhista tuomittua kolmea nuorta miestä. Damien Echols, Jason Baldwin ja Jessie Misskelley Jr. joutuivat syytetyiksi murhasta ilman juuri minkäänlaisia kunnollisia todisteita. Baldwin ja Miskelley saivat elinkautisen, Echols tuomittiin kuolemaan. Kahdeksantoista vuotta myöhemmin, kun uudet testit paljastivat, ettei kolmikosta kenenkään DNA:ta löytynyt murhapaikalta, heidän vapautettiin niin kutsutun Alford-vetoomuksen alla. Käytännössä he siis tunnustivat syyllisyytensä, mutta säilyttivät syyttömyytensä. Ei kai heistä kukaan sellaista olisi tahtonut tehdä, mutta se oli sillä hetkellä ainoa keino pelastaa Echols kuolemalta. Samalla Alford-vetoomus tietysti myös suojeli Arkansasin osavaltiota, sillä miehet säilyttivät statuksensa tuomittuina lapsenmurhaajina, osavaltio säilytti kasvonsa, eikä korvauksia tarvinnut maksaa. Vielä tähänkään päivään mennessä Yhdysvaltojen oikeuslaitos ei ole suostunut avaamaan rikostutkintaa uudelleen tai suorittamaan edes olemassa olevilla näytteillä DNA-testejä. Siis niillä näytteillä, joiden poliisi oikeudenkäynnissä väitti mystisesti kadonneen juuri silloin, kun niitä olisi tarvittu.

Onnistuinpa aivan vahingossa löytämään West Memphis Three -dokumentin, jota en ollut vielä nähnyt. Luulin kaiken jo nimittäin nähneeni. Ensimmäisen kerran sain tietää tapauksesta joitakin vuosia sitten katsoessani elokuvan Devil’s Knot (2013) ja sen jälkeen on tullut perehdyttyä aiheeseen melko lailla.

Mutta vaikka kuinka olen lukenut aiheesta paljon ja katsonut useita dokumentteja, silti The Forgotten West Memphis Three onnistuu kertomaan jotakin uutta. Mukana on useita eri alojen asiantuntijoita, kuten entinen FBI:n rikosprofiloija, kuolinsyyntutkija sekä kilpikonnatutkija. Tapausta tutkivasta ja kolmeosaista dokumenttia eteenpäin luotsaavasta Bob Ruffista näkee, että hän tekee työtään koko sydämellään ja sielullaan.

Minä en itse joko muista tarpeeksi hyvin kaikkea näkemääni ja kuulemaani, mutta minulle ainakin tuli uutena tietona se, että kuolinsyyntutkija kertoi poikien kuolinsyyksi hukkumisen sekä pahimpien fyysisten vammojen syntyneen kuoleman jälkeen luonnollisista syistä, esimerkiksi eläinten toimesta. Kilpikonnateoriaa esitettiin oman muistikuvani mukaan mahdollisuutena jo dokumenttisarjassa Paradise Lost (1996, 2000 ja 2011), mutta mitään varmuutta sille ei saatu. Tällä kertaa kilpikonnateoriaan pureudutaan syvemmin ja Bob Ruff saa jopa nähdä, millaisia kilpikonnia paikallisessa vesistössä elää. Kilpikonnatutkijan mukaan poikien fyysiset vammat näyttävät kilpikonnien puraisuilta. Ja kyllä, kilpikonnat voivat syödä myös vesistöön heitettyä ihmisen raatoa. Aiemmin, ymmärtääkseni myös oikeudenkäynnissä, väitettiin vammojen syntyneen ennen kuolemaa ja poikien kuolleen vammoihin sekä verenhukkaan.

Bob Ruff on juontaja, jota on miellyttävää seurata. Hän tuntuu aidolta ja että oikeasti tahtoo ratkaista jutun ja tuoda oikeutta - ei pelkästään syyttöminä tuomituille vaan myös murhan uhrien perheille. Onkin käsittämätöntä, kuinka Arkansasin osavaltiolla ei tunnu olevan minkäänlaista halua yhteistyöhön, sillä he edelleen pitävät tapausta jo ratkaistuna. Bob Ruff dokumentissa useaan otteeseen yrittää soittaa syyttäjälle (joka on televisiohaastattelussa sanonut, että jos rikostapauksissa ilmenee uusia todisteita, totta kai ne tutkitaan), joka ei koskaan vastaa yhteydenottopyyntöihin.

Olen miettinyt paljon sitä, että jos tämä kolmikko, Damien Echols, Jason Baldwin ja Jessie Miskelley Jr., olisivat oikeasti tehneet sen, mistä heitä syytettiin, miksi he edelleen jatkuvasti tahtoisivat esimerkiksi DNA-testejä tehtävän todisteille? Viimeksi vain puoli vuotta sitten tuomari kielsi uudet DNA-testit. On myös todistettu, että alkuperäisen oikeudenkäynnin aikaan poliisilaitos pimitti todisteita, jotka olisivat sulkeneet kolmikon syyllisyyden pois. Noitakaan todisteita ei ole vielä tähän päivään mennessä nähty.

The Forgotten West Memphis Three on mielenkiintoinen dokumenttisarja, joka tarjoaa paljon uutta tietoa myös tapaukseen perehtyneelle. Asiantuntijoiden haastattelut ovat kenties kaikkein kiinnostavin osa. Dokumentti tulee jonkinlaiseen johtopäätökseen mahdollisen murhaajan henkilöllisyydestä ja samaa vastausta ovat tarjoilleet niin elokuva Devil’s Knot kuin myös dokumenttisarja Paradise Lostin viimeinen osa. Tapauksella on paljon yhteneväisyyksiä muutama vuosi myöhemmin Ruotsissa sattuneeseen Kevinin tapaukseen. Jos West Memphis Threen tapausta ei tunne lainkaan tai tietää vain vähän, sillon The Forgotten West Memphis Three ei ole paras mahdollinen tapa aloittaa. Dokumentti on nimittäin tehty olettamuksella, että katsoja on melko tietoinen aiemmista tapahtumista. Suosittelisin siis ennemmin aloittamaan kolmella Paradise Lost -dokumentilla, jotka antavat hyvin kattavan kuvan kaikesta, mitä on tapahtunut.




The Forgotten West Memphis Three

Ohjaus: Domini Hofmann
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2020
Jaksoja: 2

Kommentit